Mergi la conţinutul principal

Nimeni nu este mai presus de lege. Cu exceptia parlamentarilor

Cei mai cistigati de pe urma ultimelor inundatii au fost parlamentarii. Si asta pentru ca televiziunile care deschid buletinele informative cu stiri de genul "pompierii s-au chinuit doua ore sa salveze un motan catarat intr-un copac" au pus din nou camerele de luat vederi pe sinistrati si au lasat balta discutiile pe marginea ideii de "parlament unicameral" si, implicit, injumatatirea numarului de alesi ai neamului. Poate acum, dupa ce stirile despre inundatii nu mai aduc audienta, subiectul in sine va fi supus dezbaterii publice, pina cind vom apuca ziua in care jumatate dintre parlamentari va fi exmatriculata de pe bancile Senatului si Camerei Deputatilor.
Trebuie sa avem rabdare, chit ca, vorba aia, nu mai este mult pina departe. Deocamdata, sa constatam cu amaraciune ca, desi in Constitutie se spune ca "nimeni nu este mai presus de lege", in tara asta sint insi care fac ceva pe ea de lege. Legea bunului simt, legea penala etc. Si nu ne referim aici la devalizatorii de banci si ministrii corupti care vor ajunge la puscarie cind Bin Laden va ajunge presedintele SUA, ci, ati ghicit, la parlamentarii romani. Pina la proba contrarie, acesti insi au un serviciu, adica presteaza o munca pentru care sint retribuiti, si inca bine de tot. Sa vedem insa care este diferenta intre un ales al poporului si un om din popor. Spre exemplu, eu sint un simplu muncitor in intreprinderea "Obiectiv". Daca nu vin la serviciu doua zile, a treia zi pot sa-mi caut linistit de munca. Daca as fi fost insa parlamentar, puteam sa nu trec pe la serviciu si doua luni, mandatul imi mergea precum vechimea in cartea de munca. Mai departe. Daca eu vin la serviciu, dar munca mea se concretizeaza doar in impletirea unui ciorap din lina, la sfirsitul lunii iau atitia bani cit sa-mi ajunga sa-mi cumpar o sacosa de covrigi de la "Bulevard". In acest timp, senatorul Iulian Grosu (care nu este) ii face "boi" si "idioti" pe colegii din Senat, iar la rindul lui este gratulat cu apelative de genul "prost" sau "imbecil" de ceilalti alesi ai neamului. Senatorul Grosu nu munceste, nici macar nu are nimic de comentat cu privire la "importanta" Lege a Calului, dar leafa de parlamentar ii merge. Iar leafa ii merge pentru ca muncitorul Grosu este un cetatean constiincios care isi achita la timp taxele si impozitele din care se iau bani pentru indemnizatia senatorului Grosu. Daca patronul intreprinderii "Obiectiv" nu este multumit de randamentul muncitorului Grosu, in secunda doi il invita sa mearga sa-si arate "calitatile" de jurnalist la "concurenta". Si pentru senatorul Grosu vestile sint dintre cele mai proaste. Caci daca electoratul nu este multumit de activitatea lui, la alegerile din 2008 nu il mai voteaza. Da, dar senatorul Grosu nu-i prost deloc si face ce a facut si actualul deputat PRM de Braila, Daniela Buruiana. Adica vorbeste sus la partid sa fie trecut pe lista cu candidati din alt judet, unde lumea nu-l stie de trintor, asa ca va prinde din nou un mandat de senator.
Asadar, e bine sa fii parlamentar in tara asta. Te cheama lumea pe la emisiuni de divertisment (asa cum i-am vazut recent pe Madalin Voicu si Victor Ponta la show-ul lui Andrei Gheorghe), ca sa o faci pe pontosul sau pamfletarul ratat, freci mangalul la serviciu, ba chiar ai ocazia sa dai si cu tifla in nasul alegatorilor care te-au trimis calare pe o lista in Parlament. Daca ideea unui parlament unicameral va pica, eu propun o alta chestie. In conditiile in care la vot se prezinta putin peste 50% din numarul alegatorilor, pragul de accedere a partidelor in Parlament sa creasca la 15%. Sau, daca nici chestia asta nu va fi acceptata, atunci sa se schimbe modificarea, iar norma de reprezentare sa fie de un parlamentar la 150.000 de locuitori, nu de 70.000 cit este acum. Pai, mai da-o-n parlamentul ma-sii de treaba: Germania, cu aproximativ 83 de milioane de locuitori, are 600 de alesi ai neamului, iar Romania, cu 21 de milioane de insi, tine in spate aproape 500 de trintori!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro