"El a declarat ca este o ipocrizie sa se promita Turiciei aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca acest lucru nu va fi posibil, si pentru ca Turcia nu face parte din Europa", a precizat Schulz dupa intilnire. "Dar cind l-am intrebat daca va suspenda negocierile cu Turcia in timpul presedintiei franceze a Uniunii Europene (in semestrul al doilea al lui 2008), a fost putin ezitant", a adaugat acesta.
"Trebuie sa raminem coerenti (...). Daca vrea sa intrerupa negocierile cu Turcia, asa cum a declarat astazi, trebuie ca in timpul presedintiei franceze a UE sa ia masuri ferme", a adaugat Schultz.
Intr-un discurs pe care l-a rostit in fata Parlamentului European, Sarkozy nu a abordat problema aderarii Turciei.
Discutiile dintre presedintele francez si presedintii grupurilor politice a fost ocazia "unei dezbateri extrem de vehemente, foarte deschise de o parte si de alta", a comentat presedintele grupului comunist, Francis Wurtz.
In timpul dezbaterilor cu usile inchise, Sarkozy a declarat, de asemenea, "ca va fi intransigent in privinta mentinerii sediului PE la Strasbourg", in plus fata de cel de la Bruxelles, in pofida criticilor recurente provocate de aceasta situatie, a declarat in nume personal presedintele grupului ecologistilor, Daniel Cohn-Bendit.