Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nici o farmacie din Braila nu solicita reteta pentru aspirina si paracetamol

Desi Ministerul Sanatatii nu a emis recent nici un ordin sau o alta dispozitie privind regimul de eliberare a medicamentelor, populatia este intoxicata cu tot felul de zvonuri care creeaza crize artificiale in sanatate. Mai nou, se vehiculeaza ideea ca "farmacistii au hotarit sa dea aspirina si paracetamol doar cu reteta", fapt infirmat atit de farmacisti, cit si de medicii de familie braileni.
Farmacist Profira Constantinoiu, presedinte al Colegiului Farmacistilor, ne-a confirmat ieri ca "sint anumite produse care se dau numai pe reteta, cele inscrise in nomenclatorul de produse farmaceutice pe 2005, dar OTC-urile - produsele fara prescriptie - sint medicamente care se elibereaza fara reteta". Potrivit sursei citate, medicamentele se elibereaza cu prescriptie medicala conform "Nomenclatorului medicamentelor de uz uman" realizat in 1958 si actualizat anual.
In ceea ce priveste conditiile in care medicamentele pot fi eliberate de catre farmacisti, acestea se regasesc tot in nomenclator: medicamente care pot fi eliberate pe baza de reteta care ramine la farmacist, reteta care poate fi utilizata sase luni sau medicamente fara reteta (OTC).
"Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, exista 1216 Denumiri Comune Internationale (DCI) care sint eliberate fara reteta, iar acestea corespund la 98 de substante active. Astfel, algocalminul tablete se elibereaza fara reteta, iar fiolele numai cu reteta, fiind considerate ca prezinta un risc mai mare asupra sanatatii pacientilor. Tot fara reteta poate fi cumparat paracetamolul, anumite vitamine, pansamentul gastric etc.", spun specialistii.
Pe de alta parte, medicii de familie ne-au declarat ca nu s-au confruntat cu nici un fel de inconveniente privind eliberarea medicamentelor prescrise pentru pacientii lor si ca nici nu li s-au semnalat cazuri in care farmacistii sa nu onoreze prescriptiile medicale.
"Nu am intimpinat nici un fel de probleme din partea farmacistilor si nici nu exista situatii de pacienti refuzati de farmacisti cind au solicitat un antitermic sau algocalmin. In cabinetele medicilor de familie a crescut numarul de consultatii in aceste zile, dar pacientii s-au prezentat la consultatii fie datorita afectiunilor respiratorii de sezon, fie pentru eliberarea retetelor gratuite sau compensate", ne-a declarat dr. Dorina Tite, medic de familie si vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii