Mergi la conţinutul principal

Nici n-au venit bine, si sotii Vasioiu provoaca deja o epurare in PNL

La numai o zi dupa validarea, la centru, a candidaturii fostului democrat Horia Vasioiu in numele PNL Braila la alegerile parlamentare se pregateste deja o "curatire" a conducerii organizatiei judetene liberale de cei care au fost adversari declarati ai admiterii familiei Vasioiu in partid. Presedintele liberal local, Constantin Cibu - care a fost facut terci, timp de patru ani, de cei doi fosti democrati in declaratii publice -, a devenit, mai nou, sustinatorul lor numarul 1, gata sa dea afara din conducerea PNL orice coleg care mai deschide gura impotriva nou-venitilor. Cibu nu se fereste sa declare public ca pregateste o remaniere a Biroului Permanent Judetean si unii dintre colegii lui cred ca n-ar fi exclus ca, in locul unor vechi liberali, inlaturati de Cibu, de dragul celor doi Vasioiu, sa fie pusi in fruntea bucatelor chiar sotii cu aplecare democrata, care, mai nou, si-au descoperit o vocatie liberala. Ideea lui Cibu de a mai schimba, pe ici - pe colo, prin punctele esentiale, componenta BPJ a fost anuntata a doua zi dupa sedinta de Birou ce a degenerat intr-un scandal monstru, ca urmare a impunerii de la centru a candidaturii lui Horia Vasioiu. Cibu sustine ca s-a saturat de scandaluri si cine mai are chef de contestatii la adresa sotilor Vasioiu, zboara din BPJ: "La noi, la PNL, spre deosebire de alte partide, exista democratie, oamenii pot sa-si exprime deschis punctele de vedere. Din pacate, insa, am senzatia ca in ultima vreme nu mai avem in organizatie democratie, ci s-a trecut la anarhie, astfel incit ma gindesc serios sa procedez la o remaniere a Biroului Permanent Judetean, care, oricum este interimar, nu ales. Am posibilitatea, potrivit statutului, sa fac o astfel de remaniere, in calitate de presedinte, cu aprobarea Biroului Permanent National, ba chiar a secretariatului de la nivel national. Ma gindesc la o remaniere in sensul de a modifica atit structura BPJ, cit si componenta sa, ca oameni. Nu vreau sa dau mai multe detalii acum, pentru ca inca nu am stabilit nimic, este doar o varianta de lucru la care ma gindesc. Este o posibila decizie pe care o voi lua, ca urmare a situatiei tensionate din organizatie, declansate de validarea domnului Horia Vasioiu in calitate de candidat al PNL Braila, la alegerile parlamentare. Au fost mai multi colegi liberali care si-au exprimat nemultumirea in legatura cu acest lucru si public, si in cadrul partidului si mie nu-mi convine ca toata ziua-buna ziua sa am certuri in partid. A fost luata o decizie la nivel central si nu mi se pare normal ca noi sa declansam un razboi in organizatie, cu doua saptamini inainte de inceperea campaniei electorale. Ideea este ca acum sa fim uniti, sa maximizam atu-ul aducerii in partid a familiei Vasioiu si a celorlalti de la PD si sa obtinem rezultate cit mai bune in alegeri, nu sa ne certam intre noi".
Intrebat pe cine vizeaza, pentru a-l da afara din BPJ, Cibu a spus ca deocamdata, nu da nume, pentru ca inca nu a luat decizia, pe aceasta tema. El a precizat ca daca va fi o astfel de "curatire" a BPJ, ea va avea loc pina la declansarea oficiala a campaniei electorale.

"In momentul de fata, Daniela si Horia Vasioiu, ca persoane, imi sint in continuare prieteni, dar relativ la PNL, sint doi oameni de pe strada"

Legat de aceasta situatie tensionata, Vasile Datcu, vicepresedinte al PNL Braila, desemnat drept purtator de cuvint, ne-a declarat ca situatia este foarte delicata, iar problemele sint mari. Acesta e de parere ca prin aducerea lui Vasioiu, PNL Braila a fost bagat intr-o menghina din care nu poate iesi decit cu sacrificii si ca singurii care vor beneficia de pe urma acestei situatii vor fi cei din PSD: "In principiu, eu sint impotriva parasutarii de la centru a lui Horia Vasioiu, in primul rind pentru ca nu ar avea ce sa caute, logic vorbind, aici. Nici macar nu e membru PNL. Ar putea foarte bine sa candideze independent, ca doar sint colegii uninominale si daca e leu, sa arate ca e leu si sa mearga singur. Dar, asa, sa intre pe sub usa sau pe gaura cheii intr-un partid, mi se pare....Pur si simplu nu pot fi de acord cu un asemenea comportament din partea cuiva. Dar, daca muschii celor de la Bucuresti asa vor, atunci e alta treaba. Pentru ca nu pot sa pornesc o revolutie in partid cu doar doua saptamini inainte de campania electorala. Nu e nici locul, nici momentul, chiar daca nu sint de acord. Daca am face asta, sansele noastre s-ar diminua drastic. Solutia ar fi nici sa nu ne impotrivim fatis, dar nici sa il sustinem in vreun fel pe Vasioiu, sa isi faca ce campanie vrea el, cum vrea el si noi sa ne vedem de candidatii nostri. Daca ne luptam acum in interiorul partidului, singurii care vor avea de cistigat sint PSD-istii. E o mare problema ce se intimpla. Eu nu pot sa ii fac campanie lui Vasioiu, dar nici anticampanie, pentru ca avem si senatorul nostru in colegiul respectiv, care trebuie ajutat. Sintem ca intr-o menghina, iar daca facem din ce in ce mai multe miscari gresite, atit asteapta PSD-istii".
Si secretarul coordonator al PNL, Stefan Ichim, considera ca modul in care s-a pus problema de la centru, in cazul Vasioiu, nu este cel mai potrivit: "Problema se pune asa: in momentul de fata familia Daniela si Horia Vasioiu - pe care ii stimez si cu care nu am avut niciodata relatii mai putin de prietenie-, ca persoane, imi sint in continuare prieteni, dar relativ la PNL, sint doi oameni de pe strada. Mai departe, accesul lor in PNL trebuie sa urmeze procedura standard, respectiv sa faca cerere de adeziune la PNL, care sa fie discutata in conducerea municipala, apoi in cea judeteana si abia apoi se pune problema unei atitudini afisate legat de persoanele sotilor Vasioiu. Pina acum nu au fost atitudini manifeste impotriva persoanelor Vasioiu, ci impotriva principiilor care ar putea fi aplicate in cazul lor. Exista banuiala ca nu s-au respectat aceste prevederi statutare, in ceea ce priveste iminenta nominalizare a domnului Horia Vasioiu ca si candidat PNL Braila in Colegiul II".
Un alt liberal brailean, secretarul de stat Constantin Teodorescu, ne-a declarat ca, din informatiile pe care le detine, la Biroul de conducere al PNL s-au depus doua cereri de derogare de vechime, una pentru dr. Mihailescu si una pentru Horia Vasioiu: "Nu inteleg cum putea Vasioiu sa depuna cerere daca el nici macar nu e membru PNL, din cite stiu eu. Oricum, nedumerirea mea e de ce PNL a ajuns in asa penurie de personalitati autentic liberale, astfel incit sa considere venirea lui Vasioiu ca pe un beneficiu pentru PNL. Imi este teama sa ma gindesc ca aceasta lipsa de personalitati se datoreaza plecarii membrilor care s-au dus la PDL. Cred ca brailenii au nevoie de o persoana cu conceptii politice stabile, in care oamenii sa aiba incredere. Nutresc speranta ca in cel de-al 12-lea ceas, conducerea PNL va avea intelepciunea de a alege solutia care va fi in beneficiul PNL si nu al altor partide care, prin oamenii sub acoperire pe care i-au infiltrat in PNL Braila fac tot ce e posibil pentru a prezenta in fata electoratului un PNL slabit si neconvingator". Intrebat ce parere are despre intentia presedintelui PNL Braila de a scapa de liderii care se opun venirii sotilor Vasioiu, Teodorescu ne-a declarat: "Mi se pare riscant ca cineva sa jertfeasca intelegerea de la nivel national al partidului pentru intelegerea cu alte partide. Daca se va continua asa, PNL Braila nu va mai avea probabil nici un parlamentar".

"Apropierea lor de PNL creeaza o imagine dezastruoasa de minciuna, imoralitate, oportunitate, traseism politic si un profund sentiment de sila pentru toti participantii la "parodie""

Ca urmare a informatiilor date publicitatii, cu privire la validarea, in conducerea centrala a PNL, a candidaturii lui Horia Vasioiu, despre care multi lideri liberali spun ca inca nu este membru PNL, o parte dintre membrii organizatiei judetene au decis sa intocmeasca un memoriu adresat celor de la centru, in care sa solicite reanalizarea cazului. Semnatarii considera ca primirea in partid unor oameni care au denigrat in mod sistematic PNL-ul, timp de patru ani, nu aduce in nici un caz un plus de imagine liberalilor braileni, ci dimpotriva, va afecta grav sansele lor de a-si adjudeca mai multe mandate de parlamentar la alegerile din toamna. "Dorim sa va spunem direct ca nu sintem de acord cu nominalizarea "de la CENTRU" a lui Horia Vasioiu drept candidat in unul din colegiile din judetul nostru, pentru Camera Deputatilor. Sustinem pozitia noastra cu urmatoarele argumente: In perioada 2004 - 2008, cit timp au constituit conducerea bicefala a PD-ului din Braila, sotii Daniela si Horia Vasioiu au fost cei mai inversunati dusmani (NU adversari politici) ai partidului nostru si ai primarului liberal al Brailei, uzind de orice metoda pentru a ne denigra fata de electorat. Apropierea lor de PNL creeaza o imagine dezastruoasa de minciuna, imoralitate, oportunitate, traseism politic si un profund sentiment de sila pentru toti participantii la "parodie", ceea ce are ca efect indepartarea electoratului si scaderea drastica a numarului de voturi care pot fi obtinute. Aparitia in partid a lui Horia Vasioiu impreuna cu "staff-ul" sau, imposibil de asimilat pe termen scurt - avind in vedere antecedentele, va genera o disociere a campaniei electorale si tensiuni interne, care nu ne pot fi de nici un ajutor. Atitudinea in timp a celor doi soti si actiunile lor directe au generat puternice adversitati personale cu multi dintre membrii importanti ai PNL din Braila. Pe baza argumentelor pe care vi le-am prezentat si luind in considerare ca decizia "CENTRULUI" de impunere a lui Horia Vasioiu la candidatura PNL intr-un colegiu este profund nestatutara (Vasioiu nu este membru de partid) va solicitam sa anulati aceasta hotarire si sa respectati dreptul filialei de a-si desemna candidatii (in conditiile in care am acceptat deja un candidat impus in persoana distinsei doamne Tusa Diana). In situatia in care va sustineti decizia si nu ne respectati opinia si drepturile va asiguram ca intreaga raspundere pentru rezultatele alegerilor de la filiala PNL din judetul Braila va apartine. De asemenea, echipa de campanie constituita la Braila nu va acorda nici un fel de sprijin electoral candidatului "pirat" - Horia Vasioiu. Domnule presedinte, pina acum v-am prezentat deschis si barbateste opinia noastra fata de numirea lui Vasioiu la PNL Braila si fata de situatia creata, intr-un mod mai mult sau mai putin obiectiv. In mod subiectiv, dar barbateste, va intrebam, domnule presedinte, ce aveti cu noi de ne administrati o asemenea rusine si umilinta in fata unuia dintre oamenii care ani de zile si-a batut joc de noi, rusine si umilinta in fata mediului politic din Braila, in fata presei si cel mai greu de suportat, in fata electoratului. Rusinea si umilinta de acum nu-si gasesc comparatie decit cu rusinea si umilinta pe care le-am simtit cind ne-ati desfiintat filiala si ne-ati pus sa ne "reorganizam", toate, pentru a-i da satisfactie senatorului Dan Sabau. Varianta: * varianta 1 - oare n-ati invatat nimic din "experienta" de atunci? * varianta 2 - oare n-am invatat nimic din "experienta" de atunci? * varianta 3 - oare se doreste dezintegrarea organizatiei de la Braila si daca nu s-a reusit atunci, se incearca acum? * varianta 4 - oare n-am invatat nimic din istorie, daca o lasam sa se repete?", se arata in memoriul amintit.
In incheiere, semnatarii memoriului solicita presedintelui Tariceanu sa acorde o audienta unei delegatii de cinci persoane din conducerea filialei PNL Braila, pentru a i se prezenta situatia de fapt si posibilele efecte ale acestei impuneri de la centru a lui Horia Vasioiu in partid si mai mult, in postura de candidat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro