Nici când e pe gratis brăilenii nu se grăbesc să-şi sterilizeze câinii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nici când e pe gratis brăilenii nu se grăbesc să-şi sterilizeze câinii

Campania de sterilizare şi microcipare gratuită a câinilor cu sau fără stăpân de pe raza municipiului Brăila nu a rămas chiar fără ecou, deşi unii membri ai asociaţiilor iubitorilor de animale spun că mulţi dintre cei pe care au încercat să-i convingă să vină au refuzat categoric. Din miile de posesori de câini, câteva zeci de brăileni s-au prezentat, totuşi, ieri, la cele trei puncte de lucru amenajate în oraş - dispensarul veterinar de pe Str. Albina, cartier Obor; parcarea stadionului "Progresul", din cartierul Vidin; incinta şcolii generale "Fănuş Neagu" de pe Şos. Buzăului.
"Am adus căţelul, pe Luvric, pentru că aşa cere legea şi pentru că aşa trebuie. Dacă am trata cu toţii această problemă responsabil, nu ar mai fi atâţia câini pe străzi", ne-a spus brăileanul Daniel Mistrianu pe care l-am găsit, ieri dimineaţă, la punctul veterinar amenajat în cartierul Vidin. Ne-a informat că locuieşte pe bulevardul Cuza şi că l-a găsit pe Luvric, astă iarnă, în faţa porţii, îngheţat şi aproape mort de foame. "L-am luat în curte şi l-am pus pe picioare, iar acum l-am adus să-i scoată «biluţele», fiindcă vrem să fie cuminte şi să nu facă pui", ne-a zis, pe un ton glumeţ, Daniel Mistrianu.
În curtea dispensarului veterinar de pe Str. Albinei aşteptau, la ora 12.00, în jur de şapte persoane. Fiecare ţinea în lesă câte un căţel, unii având chiar câte doi. Gabriel Coteţ, un tânăr domiciliat în cartierul Chercea, pe Str. Petre Ştefănescu Goangă, avea cu el două căţele. "Amândouă s-au aciuat pe stradă şi le-am adus aici ca să fie sterilizate, să nu se mai înmulţească", ne-a spus Gabriel. Înăuntru, în uşa sălii de operaţii, brăileanul Călin Popescu urmărea cum decurge sterilizarea căţeluşei sale. Ne-a povestit că o ţine în apartamentul său de pe Str. Şcolilor, de circa un an şi jumătate, de când a găsit-o pe lângă bloc. "Era speriată şi murdară. După ce am luat-o în casă am constatat că e foarte cuminte şi dresată. Nu îşi face nevoile pe jos, nu mănâncă decât ceea ce i se dă, se vede că a fost a cuiva înainte şi probabil s-a rătăcit de foştii stăpâni. Am adus-o la operaţie pentru a profita de oportunitatea oferită prin această campanie a Primăriei", ne-a mărturisit Călin Popescu.
La punctul de lucru de pe Şos. Buzăului aşteptau, la 12.30, patru persoane cu câini în lesă sau în cuşti, în timp ce alte patru patrupede se aflau deja pe masa de operaţie. Unul dintre cei care îşi aduseseră căţeii era Vasile Dobrotă, locatar al cartierului Radu Negru. Acesta ne-a declarat că a profitat de această campanie de sterilizare gratuită pentru că aşa cere legea, deşi este sceptic că prevederile legii respective se vor aplica vreodată. "Există obligaţia ca toţi posesorii de câini de rasă comună să îi sterilizeze şi să îi microcipeze până la 1 ianuarie. Altfel iau amendă. Eu mă îndoiesc că se va da vreo amendă pe tema asta. Sunt mii de oameni care au câini în curte şi care nu se obosesc să-i sterilizeze. Cine credeţi că o să-i amendeze pe toţi aceştia?", ne-a zis Vasile Dobrotă adăugând că, totuşi, el a vrut să respecte legea, nu neapărat de frica sancţiunilor, ci pentru că aşa e corect, pentru a se stopa înmulţirea necontrolată a câinilor.
Despre nepăsarea marii mase a brăilenilor care au câini în curte ne-a vorbit Mioara Tutunaru, membră a asociaţiei "Suflet lângă Suflet" Brăila. "Eu am umblat pe străzile din Vidin, pentru a anunţa cât mai multă lume despre această campanie şi despre posibilitatea castrării gratuite a câinilor. Cei mai mulţi cu care am discutat mi-au zis că nu-i interesează să facă aşa ceva şi că, dacă de la anul or să li se dea amenzi, le vor da drumul câinilor din curte pe stradă ca să scape de ei", ne-a spus, cu dezamăgire în glas, iubitoarea de animale.

"Brăila, ca mentalitate, a rămas mult în urma altor oraşe"

Aşa cum v-am mai informat, acţiunea de sterilizare şi microcipare a câinilor este organizată de Primăria Brăila, în colaborare cu Asociaţia "Dog Rescue" Bucureşti, şi se se va derula în fiecare zi, de miercuri până duminică, 27 iulie, între orele 9.00 şi 20.00. Cei interesaţi sunt invitaţi să îşi facă programare, la numerele de telefon 0239.611.682 sau 0756.044.400.
"Noi avem capacitate să sterilizăm, în aceste cinci zile de campanie, în cele trei puncte de lucru, circa 500 de câini. Depinde de brăileni câţi câini vor aduce în această perioadă. Sperăm să fie cât mai mulţi", ne-a declarat medicul veterinar Rudolf Hofmann, reprezentant "Dog Rescue". Potrivit acestuia, cei care fac operaţiile sunt exclusiv medici veterinari aduşi de asociaţia "Dog Rescue" la Brăila. "Am venit cu şapte veterinari de la Bucureşti. Aceştia sunt ajutaţi şi de voluntari din Brăila, care pregătesc câinii înainte de operaţie, îi spală, îi rad, pentru ca medicii să poată lucra cât mai repede. În medie, operaţia unui exemplar durează circa 40 de minute", ne-a spus doctorul Hofmann. Acesta a precizat că asociaţia "Dog Rescue" are o colaborare permanentă cu Primăria Brăila, ocupându-se ca maidanezii ţinuţi în cele două adăposturi publice ale Brăilei, de la Lacu Sărat şi de la Unirea, să nu ducă lipsă de hrană de calitate şi să fie suficient de bine promovaţi în vederea adopţiilor.
"Campania aceasta de sterilizare de la Brăila este cea mai amplă făcută de noi în România. De obicei, amenajăm un singur punct de lucru, dar aici am amenajat trei. Asta deoarece Brăila este unul din oraşele cu probleme la nivel de mentalitate a cetăţenilor. În alte zone, oamenii îşi sterilizează câinii din proprie iniţiativă şi pe propria cheltuială, pentru că au conştientizat că aceasta este singura rezolvare viabilă a problemei maidanezilor de pe străzi. Aici destul de puţine persoane fac acest lucru. Sperăm ca măcar acum, când e gratuit, să avem multe solicitări", ne-a spus reprezentantul "Dog Rescue". La sfârşitul campaniei, duminică, 27 iulie, Primăria şi "Dog Rescue" vor organiza un mare târg de adopţii, în Grădina Mare.
După cum v-am mai informat, începând cu 1 ianuarie, toţi câinii de rasă comună ţinuţi în curte sau apartament e obligatoriu să fie sterilizaţi şi microcipaţi. Stăpânii care nu se conformează pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 300 şi 500 lei.
La cabinetele veterinare private, sterilizarea unei femele costă între 120 şi 150 lei, în funcţie de vârstă şi talie, iar a unui mascul se încadrează între 50 şi 100 lei. Veterinarii brăileni spun că, deşi mai au la dispoziţie doar câteva luni până la termenul limită de 1 ianuarie 2015, brăilenii nu se grăbesc să vină cu câinii la sterilizat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro