Mergi la conţinutul principal

New Weird - "Ciudatii" literaturii au un curent literar numai al lor

Antologia "New Weird", realizata de Ann si Jeff VanderMeer (cunoscut cititorilor romani datorita romanului Veniss Underground aparut la Tritonic in 2006, dar si datorita nuvelei "Transformarea lui Martin Lake", distinsa cu World Fantasy Award) si aparuta in original in ianuarie 2008, a vazut de curind lumina tiparului si in romaneste. O lucrare colectiva care reuneste nume mari ale fantasticului contemporan, precum China Mieville, M. John Harrison, Clive Barker, Hal Duncan, Michael Moorcock si altii, in jurul unui curent si al unei ideologii aparte.
"New Weird" a fost lansata zilele trecute si in Romania, la Satu Mare si Timisoara, in prezenta celor doi editori americani, Ann si Jeff VanderMeer.
Volumul de fata este cea de-a cincea aparitie in seria Antologiilor Millennium, coordonata de scriitorul Michael Haulica la Millennium Press (www.millenniumpress.ro).

Estetica New Weird descinde din fantasticul clasic, din horror, din thriller si noir deopotriva

Coboara pe aleile intunecoase ale unor orase cufundate in umbra pentru a asista la ritualuri grotesti, in haosul unor festivaluri puse la cale de culte ale mortii. Patrunde in tinuturile groazei, unde cei disperati isi dezlantuie zadarnic furia impotriva puterii monolitice care ii asupreste, iar trupurile razvratitilor sint preschimbate in monstruozitati suprarealiste. Aici, orice te poate duce la moarte, iar inocenta e o utopie. Aici, in punctul extrem in care Lovecraft a cutezat sa patrunda, iar Peake si-a luat avint... aici vei gasi literatura New Weird.
Cu fictiunile sale incisive, desfasurate in peisaje urbane descrise cu o acuitate viscerala, estetica New Weird descinde din fantasticul clasic si din foiletoanele ieftine de odinioara, din horror si din banda desenata, din thriller si noir deopotriva. Un curent ce si-a atins deja punctul de maturitate se elibereaza din crisalida nostalgiei, aducind un suflu literar socant si radical inovator in fantasticul contemporan.

Ce este New Weird

Dupa Ann si Jeff Vandermeer, New Weird este un tip de fictiune urbana intr-o lume secundara, care rastoarna ideea romantioasa despre loc gasita in fantasy-ul traditional, in mare parte prin alegerea de modele din lumea reala, realiste si complexe, ca puncte de pornire pentru crearea de decoruri care pot combina elemente si din science fiction, si din fantasy. New Weird are o calitate viscerala care uneori foloseste elemente ale horror-ului supranatural sau transgresiv pentru tonul, stilul si efectele sale - in combinatie cu stimulul influentei scriitorilor New Wave sau ai reprezentantilor lor (incluzind si stramosi ca Mervyn Peake si decadentii francezi/englezi). Fictiunile New Weird sint constiente in mod acut de lumea moderna, chiar daca in deghizare, dar nu intotdeauna fatis politice. Ca parte a acestei constientizari a lumii moderne, New Weird se bazeaza pentru puterea sa vizionara pe un "abandon catre ciudat" care nu este, de exemplu, inchis ermetic intr-o casa bintuita dintr-o mlastina sau intr-o pestera din Antarctica. "Abandonul" (sau "credinta") scriitorului poate lua multe forme, unele dintre ele chiar implicind uzul unor tehnici postmoderne care nu submineaza realitatea de suprafata a textului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro