Medicii de la Serviciul de Medicină Legală (SML) au fost puşi în imposibilitatea de a furniza poliţiştilor concluziile medico-legale în cazul unei agresiuni petrecute la sfârşitul lunii iulie, ceea ce a tergiversat cercetările în acest caz. Legiştii susţin că nu au primit în timp util datele medicale despre bărbatul agresionat, care era internat la Secţia Neurochirurgie. Reprezentanţii SML acuză personalul de la Neurochirurgie că nu le-a pus la dispoziţie foaia de observaţie a pacientului, fiind lăsaţi să aştepte aproape o oră în faţa uşii cabinetului medicului. Miercuri, 3 august, legiştii s-au prezentat la spital, având asupra lor o adresă a poliţiei oraşului Însurăţei, pe a cărei rază de competenţă s-a produs agresiunea, prin care se solicita examinarea victimei la SML. Cu toate acestea, ei au pierdut timp preţios pe holurile unităţii sanitare, de unde au plecat fără să obţină documentele medicale necesare întocmirii certificatului medico-legal, respectiv diagnosticul neurochirurgical, rezultatele tomografiei şi date despre operaţie. "Suntem şi aşa puţini oameni, din cauza concediilor, iar eu am trimis la spital doi delegaţi ai serviciului, cu ordonanţă de la poliţie. Nu se poate aşa ceva, să aştepte atâta timp pe holuri. Nu dura nici 3 minute să se uite în foaia de observaţie", a declarat dr. Aurelian Savu, medic primar legist. Agresiunea s-a petrecut cu o săptămână în urmă, mai exact pe data de 28 iulie, în satul Mihai Bravu, comuna Victoria, când localnicul Lucian Vasile a fost bătut în plină stradă de mai multe persoane, ajungând la spital cu capul zob. Victima a avut nevoie de o intervenţie neurochirurgicală şi a stat internată în spital până pe data 6 august.
Toată situaţia a fost adusă la cunoştinţa, atât a conducerii Spitalului, cât şi a Poliţiei brăilene, legiştii considerând că actul medico-legal este obstrucţionat. "La data de 3 august, în baza unei ordonanţe a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila referitoare la pacientul Vasile Lucian, victima unei agresiuni, prin delegatul nostru s-a solicitat personalului de la secţia neurochirurgie foaia de observaţie pentru a prelua pe loc date medicale despre caz, în vederea încadrării faptei şi transmiterii relaţiilor celor în drept, pentru luarea urgenţă a măsurilor ce se impun. În acest context, două cadre din serviciul nostru au fost nevoite să aştepte între orele 8.40-9.30 pe coridor, fără a putea consulta foaia de observaţie, întrucât medicul curant le-a cerut să aştepte, deoarece purta în cabinet discuţii interminabile cu o persoană din afara spitalului, iar cadrul mediu a refuzat categoric să colaboreze, trântind uşa aceluiaşi cabinet. În aceste condiţii, personalul medico-legal a fost nevoit să părăsescă incinta spitalului, iar Serviciul Judeţean de Medicină Legală se găseşte în imposibilitatea de a pune la dispoziţia organelor de cercetare penală datele referitoare la caz", se arată în înştiinţarea SML către conducerea spitalului, semnată de dr. Aurelian Savu. Acesta a solicitat managerului spitalului să ia măsuri administrative care se impun, ca astfel de situaţii să nu se repete, considerându-le inadmisibile, cu atât mai mult cu cât serviciul este acum în deficit de personal, fiind perioada de concedii. "Menţionăm că această stare de fapt contravine prevederilor legislaţiei în vigoare şi în acest context suntem nevoiţi să comunicăm IPJ că actul medico-legal a fost împietat. Totodată, vă rugăm să prelucraţi cazul cu personalul secţiei sus-menţionate şi să luaţi măsurile administrative ce se impun", a adăugat dr. Aurelian Savu. Conform legislaţiei în vigoare, medicul care îl avea în îngrijire pe bărbatul agresionat era obligat să pună la dispoziţia SML actele medicale ale victimei.
Abia ieri, însă, după intervenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, care a trimis o adresă către conducerea spitalului, situaţia s-a rezolvat, o copie de pe actele medicale ale pacientului ajungând în cele din urmă la medicul legist, care a putut emite concluziile medico-legale. În felul acesta, şi poliţiştii de la Investigaţii Criminale au reuşit să-şi continue cercetările, urmând să stabilească împrejurările în care s-a produs agresiunea.
În urma sesizării SML, conducerea spitalului a demarat o anchetă internă, însă până ieri nu s-a ajuns la nicio concluzie. "Cazul a fost discutat în cadrul Comitetului Director săptămâna trecută şi a intrat în monitorizarea directorului medical pentru a rezolva situaţia şi a nu mai exista pe viitor astfel de situaţii. Urmează să fie discutat şi în cadrul Comisiei de Analiză Medicală de la nivelul spitalului, care este monitorizată tot de directorul medical Iugulescu. După ce va fi discutat şi vom avea o concluzie, vă voi pune la dispoziţie toate detaliile. Prima dată vom analiza despre ce este vorba, vom discuta cu neurochirurgii, pentru că nu putem acuza pe cineva fără să avem toate datele", ne-a declarat Rodica Sin, managerul Spitalului Judeţean.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.