La sfârşitul săptămânii trecute, mai exact vineri, 3 iunie, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu i-a convocat pe cei doi operatori economici care exploatează zăcământul de nămol sapropelic din Lacu Sărat Brăila la o dezbatere pe tema protecţiei mediului. Astfel, cei de la "Unita Holding" SA şi TBRCM SA - fosta bază de tratament a pensionarilor din agricultură -, care deţin atât spaţii de cazare cât şi baze de tratament în Staţiunea Lacu Sărat s-au întâlnit cu comisarii de mediu. Aceştia le-au atras atenţia că resursa naturală pe care o au în administrare trebuie tratată cu respect şi protejată.
"Această resursă trebuie pusă în beneficiul generaţiilor prezente, dar şi al generaţiilor viitoare", este mesajul transmis de cei de la Garda de Mediu.
În esenţă, operatorilor economici li s-a pus în vedere să respecte cotele de extracţie a nămolului primite de la Agenţia Resurselor Minerale şi să nu mai completeze lacul cu apă dulce (aşa cum s-a întâmplat în urmă cu circa şapte ani, când la conducerea Consiliului Judeţean Brăila se afla Gheorghe Bunea Stancu n.n.). O altă chestiune care s-a adus în discuţie a fost să nu se arunce sub nicio formă în sistemul de canalizare nămolul utilizat la tratamente. Nămolul respectiv trebuie să ajungă înapoi în lac, conform normelor în vigoare, precizează conducerea Gărzii de Mediu Brăila.
Acţiunea de vineri a fost organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, care se sărbătoreşte în fiecare an în data de 5 iunie. Cu acelaşi prilej, joi, 9 iunie, cei de la Garda de Mediu vor organiza o acţiune de informare şi educaţie ecologică, în cadrul Penitenciarului Brăila.