Câteva zone din Brăila dau impresia că se află sub presiunea unui permanent blestem, imposibil de alungat prin metode ortodoxe. Intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Halelor, lângă fosta Şcoală nr. 10, este tot timpul acoperită de o haldă de gunoaie. Indiferent dacă operatorul de salubritate "Eco", cel care are sector în zonă, ridică deşeurile astăzi, mâine altele încep să apară, iar după două-trei zile grămada se formează din nou, în toată plenitudinea ei. Dacă iarna acest aspect nu deranjează decât din punct de vedere vizual, vara intervin şi mirosurile insuportabile. "De când s-a încălzit vremea, ne sufocăm înăuntru, fiindcă nu mai putem ţine uşa deschisă din cauza mirosului. S-a făcut curăţenie în urmă cu câteva zile, dar acum iar e mizerie", ne-a spus vânzătoarea unui magazin din zonă.
Alexandru Micu, directorul firmei de salubritate "Eco", dă asigurări că zona de lângă Şcoala nr. 10 se igienizează foarte des. "Din păcate, muncim degeaba. Foarte rapid, în numai o zi sau două, grămada de deşeuri apare la loc", spune directorul Micu. Acesta îi acuză chiar pe unii dintre locatarii zonei, dar şi pe vânzătorii din Piaţa Mare pentru situaţia creată. "În general, am reuşit să încheiem contracte de salubrizare cu aproape toate familiile din zonă. Suntem acoperiţi în proporţie de 95% din acest punct de vedere. Mai există, însă, câţiva locatari, în special familii de romi, care refuză în mod sistematic să încheie contract şi să plătească pentru ridicarea gunoiului. Aceştia continuă să îşi arunce deşeurile în stradă, iar pe lângă ei vin şi unii vânzători din piaţă şi de la magazinele din zonă, dar şi unele persoane care vin cu maşinile personale, deschid portiera sau geamul şi aruncă pungi cu gunoi. Pentru noi, ca firmă, igienizarea acestor halde neautorizate reprezintă o pagubă importantă în buget. Pe lângă cea de la Şcoala 10 mai avem una în Brăiliţa, de exemplu, lângă biserica "Sf. Nicolae", dar mai sunt şi altele. Cam 10.000 lei pe lună ne costă să ridicăm gunoaiele din aceste halde şi să le transportăm şi depozităm la groapa ecologică de la Muchea. Bani pe care nu ni-i decontează nimeni", a precizat directorul Micu.
Ultima igienizare a zonei s-a făcut în urmă cu o săptămână, mai exact pe 1 august, însă în prezent acest lucru nici nu se mai cunoaşte.
Conducerea Poliţiei Locale spune că, zilnic, sunt aplicate cel puţin două amenzi în zona Şcolii nr. 10. "Avem acele puncte sensibile, la Şcoala 10 şi la intersecţia Griviţei cu Dianei, unde nu reuşim sub nicio formă să dezobişnuim lumea să arunce gunoaie. Sancţiunile aplicate sunt destul de consistente, ajungând de la 250 la 1.000 lei, dar chiar şi aşa tot mai sunt suficiente persoane care vin şi aruncă gunoaiele acolo. Şi nu e vorba neapărat de indivizi de condiţie socială modestă, mai puţin educaţi. Inclusiv persoane destul de înstărite, de la care ai avea anumite pretenţii, se pretează la astfel de gesturi necivilizate. Avem cazul unui aşa-zis domn care circulă cu un autoturism Cielo şi care, periodic, arunca din maşină câte o pungă de gunoi. În urma unei acţiuni organizate de patrulele noastre, cetăţeanul respectiv a fost depistat şi sancţionat conform legii", ne-a declarat Dumitru Hahui, directorul adjunct al Poliţiei Locale. Acesta nu a putut preciza însă câte dintre amenzile aplicate s-au şi plătit efectiv de către contravenienţi.