Neintelegerile dintre viceprimari incetinesc taierea arborilor bolnavi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Neintelegerile dintre viceprimari incetinesc taierea arborilor bolnavi

In momentul de fata, sute de copaci de pe raza municipiului constituie un real pericol si pentru oameni, si pentru cladirile si autoturismele parcate in apropiere. Taierea arborilor uscati integral sau partial merge prea incet, motiv pentru care lista specimenelor aprobate pentru doborire a ajuns ca sa cuprinda nu mai putin de 460 de exemplare. Marea majoritate a acestora fac obiectul unor cereri formulate de cetateni inca din 2005 si 2006. De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Motivele invocate constant de reprezentantii Primariei tin de costurile ridicate si de dificultatea operatiunilor de doborire a arborilor crescuti printre blocuri. Din cite se vede, insa, o parte din vina o poarta si lipsa de comunicare intre viceprimarii Brailei si directiile specializate coordonate de acestia. Brailenii care au formulat cereri pentru doborirea unor copaci periculosi s-au convins de asta, dupa ce au fost plimbati de la Ana la Caiafa prin Primarie. Gheorghe Vasile, de exemplu, un veteran de razboi domiciliat in cartierul Vidin a facut, la inceputul acestui an, o cerere pentru doborirea unei salcii. Cererea i-a fost aprobata, dar vazind ca dupa citeva saptamini de la primirea avizului favorabil nu se ia nici o masura, omul a incercat sa afle ce se intimpla. "Conform indicatiilor directorului Directiei de Indrumare si Control din cadrul Primariei, am luat legatura telefonic cu unitatea "Seroplant" Braila. De doua ori am sunat si de fiecare data mi s-a promis ca se vor lua masuri pentru taierea salciei, dar nici pina astazi nu s-a realizat nimic, nici din partea celor care au aprobat taierea si nici din partea "Seroplant"", ne-a declarat veteranul Gheorghe Vasile. Acesta spune despre salcia respectiva, aflata linga scara 7 a blocului 1 din Vidin, ca prezinta fenomene de uscare, fiind inclinata si putindu-se prabusi oricind peste copiii care se joaca in apropiere. "Cine raspunde in cazul eventualelor victime umane sau pentru acoperirea pagubelor materiale?", se intreaba cititorul nostru.

"Nu se tine cont de urgente la doborirea arborilor!"

Directia "Seroplant", unitatea care administreaza spatiile verzi de pe raza municipiului, este coordonata de viceprimarul Daniela Vasioiu. Aceasta se plinge ca, desi, cel putin teoretic, ar trebui sa aiba sub control activitatea de taiere a arborilor, controlul este detinut de celalalt viceprimar, Lucian Tilea, prin Directia de Indrumare si Control. ""Seroplant" poate face doboriri doar cu ajutorul macaralelor, dar acestea nu au acces in spatiile strimte dintre blocuri, unde se afla, de fapt, majoritatea arborilor cu probleme. De aceea, cele mai multe taieri se fac cu o firma de alpinisti. In 2007, in urma unei licitatii, activitatea a fost incredintata firmei "Alvent Construct", din Zarnesti, judetul Brasov. Contractul a fost semnat din partea unitatii administrativ teritoriale, recte Primaria, de primarul Constantin Cibu, directorul economic si directorul juridic, care au declinat competenta coordonarii activitatii alpinistilor catre Directia de Indrumare si Control. Deci, nici "Seroplant" si nici eu nu putem avea un control direct asupra doboririlor, fapt complet nefiresc, deoarece noi cunoastem cel mai bine urgentele din municipiu, in baza cererilor de taiere formulate de cetateni. Am trimis catre Directia de Indrumare si Control un grafic de prestare a serviciului, in care am subliniat urgentele, dar nu am primit nici un raspuns. Dimpotriva, am inteles ca se taie plopi prin cartierul Viziru, ca sa se faca locuri de parcare, in loc sa fie doboriti arborii uscati care ar putea sa cada in caz de furtuna", ne-a declarat viceprimarul Vasioiu.

"Fuge de raspundere!"

De cealalta parte, vicele Tilea s-a aratat uimit de spusele
Danielei Vasioiu. "Mie mi se pare mai degraba ca e vorba de o fuga de raspundere. Nu i-a luat nimeni cu forta "Seroplantul" coordonarea echipei de alpinisti. De fapt, "Seroplant", avind in administrare spatiile verzi, ar trebui sa se ocupe si de doborirea copacilor nu doar de toaletari prin taierea unor crengi. Atributia Directiei de Indrumare si Control este de a detasa un specialist care sa dea avizul final in privinta arborilor propusi pentru taiere. De fapt, observ ca specialistul in cauza este cel care coordoneaza echipa de alpinisti! Voi avea o discutie cu primarul Cibu, pentru a lamuri cine trebuie sa se ocupe de aceasta activitate", i-a declarat reporterului nostru viceprimarul Tilea. Dupa doar citeva minute, acesta a revenit cu un raspuns din partea primarului: "Am discutat si am convenit, asa cum era normal, ca alpinistii sa fie coordonati de "Seroplant"!".
Viceprimarul Vasioiu a primit, insa, vestea cu anumite rezerve: "Primarul, in calitate de parte semnatara a contractului cu firma de alpinism, trebuie sa transfere aceste competente printr-un document oficial. Cind vom primi acest document, atunci ne vom putea ocupa de problema!".
In ceea ce-l priveste, primarul Constantin Cibu nu pare foarte grabit sa semneze actul solicitat de Daniela Vasioiu. In schimb, este preocupat de o alta chestiune stringenta: "Vad ca firma cu care s-a incheiat contract pentru scoaterea radacinilor copacilor taiati intirzie sa se apuce de lucru. Trebuie sa vedem ce se intimpla!", ne-a spus primarul.
In alta ordine de idei, Elena Prundea, directorul Directiei de Indrumare si Control, ne-a informat ca, incepind din 5 mai, de cind au inceput lucrul pe raza municipiului, alpinistii brasoveni au doborit 65 de arbori. Pe de alta parte, de la inceputul anului, "Seroplant", directia coordonata de viceprimarul Daniela Vasioiu, a toaletat circa 1.200 de arbori. Suma alocata anul acesta de la bugetul local pentru doborirea arborilor cu ajutorul firmei de alpinism utilitar sare de 300.000 lei. Cu toate acestea, se pare ca banii ajung doar pentru taierea a circa 85% din totalul arborilor catalogati ca periculosi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro