Mergi la conţinutul principal
A crescut numărul apartamentelor focare de infecție

Nebunii de la bloc

* un apartament dintr-un bloc de pe Calea Călărașilor a fost transformat în ghenă de gunoi de către proprietarul cu probleme psihice * vecinii sunt disperați dar autoritățile locale se declară neputincioase, motivând că nu pot interveni din cauza legilor în vigoare, potrivit cărora toate pârghiile pentru rezolvarea problemei s-ar afla la asociația de proprietari * fiind un caz social, Direcția de Asistență Socială a intervenit, totuși, pentru a-l interna la Psihiatrie pe bărbatul cu probleme * evacuarea deșeurilor din apartament depinde, însă, doar de asociația de proprietari care fie convinge o rudă a proprietarului să facă curat, fie obține în justiție o ordonanță președințială, pentru a putea intra în apartament să facă curățenie pe cheltuiala asociației, urmând ca banii să fie recuperați, cumva, de la proprietar

 

Un brăilean cu probleme psihice și-a transformat apartamentul într-un adevărat focar de infecție, adunând tot felul de gunoaie de pe străzi și ducându-le în propria locuință. Vecinii sunt disperați din cauza mirosurilor insuportabile dar și a gândacilor și viermilor care migrează din apartamentul cu pricina către apartamentele lor. Totul se întâmplă într-un bloc situat pe Calea Călărașilor, mai exact pe scara 1 a blocului 4, iar situația trenează de luni de zile, în ciuda numeroaselor reclamații făcute de vecini către autoritățile locale. Autorități care scot, însă, la înaintare prevederile legale actuale, potrivit cărora problema nu ar fi de competența Direcției de Sănătate Publică, a Poliției Naționale, Poliției Locale sau a altor instituții ale statului ci trebuie rezolvată în cadrul asociației de proprietari. Astfel, asociația ar trebui fie să îl convingă pe proprietar să facă curat de bunăvoie, fie să obțină în justiție o derogare pentru a putea intra în apartamentul cu pricina, să scoată gunoaiele, să igienizeze, iar cheltuielile pentru aceste operațiuni să i le impute la final proprietarului.

În ceea ce privește situația din Blocul 4 de pe Calea Călărașilor, o locatară ne-a sesizat faptul că problemele sunt provocate de un bărbat în vârstă de circa 50 de ani, al cărui tată a murit în vara anului trecut. ”El avea niște probleme de comportament mai demult, fiind internat de câteva ori la Psihiatrie. De când a decedat tatăl său, în luna iulie, situația s-a agravat, în sensul că a început să facă scandal, urlă efectiv pe casa scării, și-a spart toate geamurile apartamentului și a început să care gunoaie în casă. Apartamentul a stat cu ușa deschisă, efectiv, timp de câteva luni, abia zilele trecute a montat asociația o yală, ca să nu mai iasă miros, că nu mai puteam respira pe scară. E o infecție acolo, colcăie gândacii și viermii și ne intră și nouă în casă. Din câte știu, s-au făcut reclamații la Prefectură, la Primărie, la Sanepid (Direcția de Sănătate Publică n.n.), dar nu s-a întâmplat nimic. Sanepidul a spus că nu e de competența lor să intervină, că asociația trebuie să facă curat. La un moment dat, s-a pus problema să contribuim cu bani noi, locatarii, să facem curățenie acolo. Eu aș fi dat, dar sunt vecini care efectiv nu au bani pentru așa ceva. Oricum, din câte am înțeles de la doamna adiministrator, ar fi fost contactată de un avocat din Galați, din partea unei rude a proprietarului, care i-ar fi zis că nu are nimeni dreptul să intre în apartament, că e proprietate privată. Deci cam așa stau lucrurile, din câte ni s-a adus nouă la cunoștință. În momentul de față, vecinul cu probleme este internat în spital, e liniște în bloc, dar mizeria, gândacii și mirosurile trebuie să le suportăm în continuare. Până când? Cine ne poate ajuta?”, se întreabă Elena A., locatară a blocului 4 de pe Calea Călărașilor.

 

Instituțiile statului, legate la mâini

Direcția de Sănătate Publică, continuatoarea fostului Sanepid, o instituție deopotrivă temută și respectată pe vremuri pentru măsurile drastice pe care le lua împotriva celor care încălcau normele de sănătate publică, se declară în prezent neputincioasă în fața unor astfel de situații. ”Inspectorii sanitari s-au deplasat la fața locului dar nu au putut intra în apartamentul cu probleme deoarece este proprietate privată și trebuie acceptul proprietarului. S-a constatat că locurile comune din bloc, casa scării, sunt curate. În ceea ce privește salubrizarea apartamentului în cauză, cei de la asociația de proprietari au pârghiile legale pentru a interveni. Instituția noastră nu se ocupă cu servicii de salubrizare”, ne-a informat Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.

O altă instituție care a intervenit formal în acest caz a fost Poliția Locală, asta după ce Asociația de Proprietari nr. 19, cea din blocul respectiv, a făcut o sesizare și către Primărie. Fiind în subordinea municipalității, Poliția Locală a primit dispoziție să se ocupe și a trimis un echipaj la fața locului, în preajma datei de 12 ianuarie. ”Colegii noștri au luat legătura cu reprezentantul asociației de proprietari și li s-a adus la cunoștință faptul că proprietarul apartamentului unde s-au depozitat necontrolat deșeuri a fost internat la Psihiatrie, în data de 6 ianuarie, pentru o perioadă de 59 de zile. Am mai fost informați că asociația a reușit să contacteze un unchi al proprietarului, domiciliat în Galați, care și-ar fi luat angajamentul ca într-o săptămână-două să igienizeze apartamentul. Urmează ca, zilele acestea, să ne deplasăm din nou la fața locului, pentru a vedea dacă s-a făcut ceva efectiv, în caz contrar urmând să se ia măsurile legale”, ne-a informat, ieri, Biroul de Presă al Poliției Locale. De la fața locului, locatarii contactați de reporterii noștri ne-au relatat, tot ieri, că apartamentul se află în aceeași situație, mirosurile și gândacii sunt la locul lor, și nu a făcut nimeni nicio curățenie.

 

Consiliere Juridică de la Direcția de Asistență Socială

Cum trebuie să procedeze asociația de locatari mai departe? Răspunsul vine de la Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Brăila: ”Conform legislației actuale ce reglementează traiul la comun într-un condominiu, asociația de proprietari are două posibilități: în primul rând trebuie să ia legătura cu un membru al familiei care să își asume efectuarea curățeniei în apartament. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci există posibilitatea obținerii unei ordonanțe președințiale de la o instanță de judecată, prin care să se permită accesul în apartament. Odată obținută această ordonanță președințială, asociația poate intra în locuința respectivă pentru a face curățenie, existând posibilitatea ca toate cheltuielile pentru această operațiune să-i fie imputate proprietarului. Instituția noastră poate oferi asistență juridică pentru obținerea ordonanței președințiale. Asociațiile care au nevoie pot contacta Compartimentul Juridic al DAS Brăila pentru acest sprijin”, ne-a declarat Nicoleta Oancea, directorul DAS Brăila.

 

Apartamentele transformate în ghene de gunoi, tot mai multe cazuri la Brăila

Din câte se pare, ceea ce se întâmplă în blocul 4 de pe Calea Călărașilor nu este un caz singular. Directorul Oancea ne-a spus că în ultima vreme astfel de situații sunt tot mai frecvente în municipiul Brăila. ”Anul trecut, am avut cel puțin un caz pe lună, de apartamente transformate în depozite de gunoi de către proprietari cu care ceilalți vecini nu se puteau înțelege. Din păcate, în ultima vreme, lucrurile se agravează: în noiembrie, decembrie și ianuarie au fost câte trei cazuri pe lună. În general, asociațiile de proprietari au obținut în instanță ordonanță președințială pentru a intra pe proprietățile respective, să scoată deșeurile din bloc. De câte ori ni s-a solicitat sprijinul, am intervenit cu compartimentul nostru juridic pentru a acorda asistența necesară, ne-a mai spus directorul Nicoleta Oancea.

În ceea ce-l privește pe proprietarul din blocul 4 care și-a transformat apartamentul în ghenă de gunoi, acesta a fost dus la spital ca urmare a intervenției DAS Brăila, care, cu sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean, a procedat la o internare non-voluntară, în urma sesizărilor primite de la vecinii terorizați de comportamentul acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro