Skip to main content

Ne mai asteapta cel putin o saptamina caniculara

Atmosfera incinsa de aproape 40 grade Celsius la umbra va persista pina duminica, 22 iulie, cel putin. Prognozele meteorologice nu sint deloc incurajatoare, stabilind cod portocaliu pentru aproape toata tara, cu exceptia a 10 judete din centru si nord. Braila s-ar putea intoarce la codul galben, cu temperaturi de pina in 36 grade, abia de luni, insa canicula ne va chinui pina pe 27 iulie. Partea proasta este ca, daca datele oficiale emise de statiile meteo indica temperaturi de 40 grade, in realitate caldura e mult mai sufocanta in spatiile betonate si asfaltate din oras. Meteorologul brailean Grigore Nicolae ne-a explicat ca, in conformitate cu standardele Organizatiei Mondiale de Meteorologie, masuratorile se fac la umbra, in adaposturi ventilate natural. O explicatie a acestei cerinte ar putea fi ca un termometru lasat la soare ar putea fi oarecum "indus in eroare" din cauza radiatiei. In acest mod, datele culese la umbra stabilesc o medie acceptata stiintific. Astfel, temperatura reala ar putea fi cu 10 grade mai mare decit cea indicata de statiile meteorologice. Asta cu atit mai mult cu cit, in prezent, pentru o transmitere mai rapida a informatiilor, se folosesc aparate cu senzori electronici care, desi sint omologate si respecta anumite standarde, nu sint la fel de sensibile ca termometrele clasice, pe baza de mercur.
In contextul temperaturilor caniculare prelungite, inspectorii de munca braileni au reluat seria actiunilor de control cu scopul
de a preveni imbolnavirile profesionale determinate de lucrul in
temperaturi extreme, asa cum sint acestea definite de OUG
nr.99/2000. "Seria controalelor a fost intensificata de marti si va
continua pe toata perioada de canicula", a explicat Alexandru
Munteanu, inspector sef adjunct pe linie de securitate si sanatate in
munca al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila.
Important de mentionat este ca luna trecuta cind media
temperaturilor pe timpul zilei s-a apropiat si chiar a atins extremul
canicular, au fost verificate nu mai putin de 42 de unitati din diferite
domenii de activitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu