Nazare lansează un val de proiecte de legi «tabu» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nazare lansează un val de proiecte de legi «tabu»

Parlamentarul PNL Alexandru Nazare susţine că în ultimele luni a lucrat intensiv la şapte proiecte de lege, pe care vrea să le depună, pe rând, spre dezbaterea plenului. Deputatul a precizat, ieri, că deja a depus trei propuneri legislative pentru îmbunătăţirea, clarificarea şi simplificarea cadrului normativ în privinţa fondurilor europene. Primul vizează prioritizarea finanţării din bani europeni a proiectelor publice de investiţii eligibile, al doilea propune ca modificarea actelor normative din domeniu să fie realizată o singură dată pe an, iar al treilea încetarea perceperii taxei pentru apa de ploaie în cazul persoanelor fizice şi a firmelor. "Prin primul proiect, aşezăm fondurile europene unde le este locul, pe primul loc în ordinea investiţiilor publice. Autorităţile publice vor avea ca prioritate accesarea fondurilor europene şi vom evita situaţia în care obiective de investiţii eligibile pe bani europeni sunt plătite de la bugetul de stat sau local, acestea din urmă rămânând pentru cofinanţare", a declarat Nazare. Sursa citată ne-a făcut precizarea că o astfel de lege s-ar fi aplicat perfect pentru lucrările realizate prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) la Şoseaua Buzăului şi Calea Călăraşilor din Brăila, unde s-a mers pe varianta finanţării de la Ministerul Dezvoltării, în loc de fonduri europene. Nazare susţine că autorităţile nu au dreptul să ia bani din bugetul statului, atât timp cât au posibilitatea să ceară fonduri de la Uniunea Europeană. "Cea de-a doua problemă legată de fondurile europene se referă la permanenta schimbare a cadrului normativ. Un exemplu concret - la nivel POSDRU au fost emise peste 100 de instrucţiuni, jumătate din ele în ultimii 3 ani. (...) Prin proiectul de lege depus, modificările legislaţiei din domeniu se vor face o singură dată pe an, timp de o lună, în perioada martie-noiembrie. Ministerul Fondurilor Europene va anunţa public luna în care se vor face modificări, cu cel puţin 3 luni înainte, astfel încât beneficiarii fondurilor UE să ştie exact când să urmărească modificările şi să trimită propuneri. România pierde foarte mulţi bani europeni din cauză că regulile jocului se schimbă permanent şi ca urmare a lipsei de interes a guvernului în stimularea absorbţiei", a mai adăugat Nazare.

Proiect controversat, legat de maşinile cu volan pe dreapta

Deputatul PNL Brăila Alexandru Nazare a intrat recent şi în atenţia presei naţionale, după ce a venit cu o altă propunere: impunerea unor reguli speciale în privinţa modului în care şoferii pot conduce maşini cu volan pe dreapta. Contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", liberalul a punctat că nu încearcă eliminarea maşinilor de acest tip de pe şoselele din România, aşa cum s-a înţeles, ci pur şi simplu vrea să împuţineze numărul mare de accidente apărute din cauza conducerii unor astfel de autovehicule, fără o pregătire specială în prealabil. "Sunt sute, dacă nu mii de accidente numai în ultimii doi ani din cauza asta. Oamenii se orientează şi ei la maşini mai ieftine şi le iau pe astea, în special din Anglia. Vin cu ele în România, dar nu sunt aceleaşi drumuri şi nici aceleaşi condiţii de trafic. Practic, ca să depăşească, ei trebuie să iasă aproape complet pe banda cealaltă. Dacă noi interzicem depăşirea pe dreapta a maşinilor cu volan pe stânga, ar trebui să ne luăm măcar măsuri de precauţie pentru depăşirile pe stânga cu maşini cu volan pe dreapta. (...) Cineva care vrea să conducă un astfel de autovehicul şi nu a obţinut permisul într-o ţară unde maşinile au volan pe dreapta, mai face 20 de ore de şcoală şi îşi cumpără o oglindă periscopică, costă 25 - 35 lei. E un efort minim pe care am putea noi ca stat să îl gândim, pentru a creşte siguranţa circulaţiei cu autovehiculele de acest tip", a declarat Nazare. Liberalul a mai spus că această propunere nu este una populară şi că nu s-a bucurat prea mult de sprijinul colegilor de partid, la fel ca multe dintre ultimele sale idei lansate. Cu toate acestea, deputatul susţine că e hotărât să le depună în Parlament.

Stop studiilor de fezabilitate fără niciun rezultat!

Cu aceeaşi ocazie, parlamentarul liberal a precizat că mai are câteva proiecte interesante, care vizează indirect şi judeţul Brăila. Unul a fost depus şi face referire la reluarea ideii sale mai vechi privind încetarea taxării cetăţenilor de drept public şi privat pentru apa de ploaie. "Nicio administraţie din ţară, pe baza unei estime, nu poate să taxeze persoanele fizice şi întreprinderile. Dacă vor să ia bani de la instituţiile de stat să o facă, dar nu de la persoane fizice şi de la firme!", susţine Nazare. Însă destul de interesant este un alt proiect în lucru al liberalului, legat de stoparea realizării de studii de fezabilitate costisitoare pentru investiţii care ulterior nu se mai realizează. "Am un proiect legat de Studiile de Fezabilitate, care sigur ar putea să vizeze Brăila. Adică, ai făcut un SF pentru pod, trebuie să te asiguri că la momentul când i-ai dat drumul, la trei luni după ce l-ai terminat, ai şi banii de execuţie. Altfel e de rău! Adică te gândeşti de trei ori înainte să porneşti şi să arunci cu banii pe SF. De asemenea, dacă ai deja un studiu de fezabilitate făcut, trebuie să îl foloseşti. Spre exemplu, am fi salvat 200.000 - 300.000 euro sau cât a costat primul SF pentru podul peste Dunăre, dacă era legea asta în vigoare. Dacă ai bani pentru implementarea proiectului faci studiul, dacă nu, atunci nu mai faci SF-ul", a mai afirmat sursa citată. De asemenea, Nazare mai are o propunere ce face referire la incriminarea penală a celor care se ocupă cu măsluitul kilometrajului, respectiv samsarii de maşini şi nu numai, dar şi un proiect aplicat pe autostrada Orăştie - Sibiu, pentru a opri astfel de situaţii în care se permite traficul pe drumuri, deşi nu s-a efectuat recepţia lucrării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro