Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

NATO intimpina cu calm amenintarile Rusiei cu privire la o eventuala aderare a Ucrainei

Diplomatii NATO au intimpinat, ieri, cu calm atitudinea negativa exprimata de Rusia cu privire la aderarea Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica, relateaza AFP.
"Am inteles demult acest gen de comentarii, fara a genera o emotie speciala", a declarat un diplomat, refuzind sa comenteze pe marginea comunicatului transmis de Ministerul rus de Externe in care ameninta Ucraina cu "masuri adecvate" daca apropierea relatiilor dintre NATO si Varsovia s-ar solda cu aderarea.
Ucraina a cerut saptamina trecuta sa se alature "Planului de actiuni in vederea aderarii" la NATO, etapa care preceda posibila dobindire a statutului de candidat la aceasta organizatie. Kievul asteapta un rapsuns pozitiv in cadrul urmatorului summit NATO-Ucraina, in cadrul summit-ului NATO din aprilie, de la Bucuresti.
Ministrul de Externe ucrainean a inaintat vineri personal oficialilor NATO o scrisoare in acest sens, semnata de presedintele Viktor Iuscenko, premierul Iulia Timosenko si presedintele Parlamentului, Arseni Iateniuk.
Declaratiile Moscovei, care se vor descurajante, intervin in timp ce Timosenko, asteptata saptamina viitoare la Bruxelles, va fi primita la NATO la 29 ianuarie, potivit unei surse diplomatice.
Un alt oficial NATO a subliniat ca in prezent nimic nu garanteaza ca cererea Ucrainei, care inca din aprilie 2005 are un dialog intens cu Alianta Nord-Atlantica, ar putea fi rezolvata favorabil in cadrul reuiunii de la Bucuresti.
"Aceasta cerere a venit putin prin surprindere. Vom vedea de acum incolo in ce stadiu se afla cooperare cu Ucraina", a precizat el.
Intr-un comunicat, Moscova avertizeaza ca "posibila integrare a Ucrainei in NATO ar complica serios relatiile dintre Rusia si Ucraina".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii