"Legea care impune tratarea imigratiei ilegale ca infractiune nu exista inca in Italia, Parlamentul trebuie sa discute aceasta prevedere; de aceea Natiunile Unite nu au nimic" sa ne reproseze, a reactionat Franco Frattini la acuzatiile formulate de Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Louise Arbour.
Propunerea de a defini imigratia clandestina ca delict incepe sa isi gaseasca din ce in ce mai multi contestatari, chiar si in rindul organizatiilor internationale.
Comisarul ONU Louise Arbour a tras un semnal de alarma la adresa "politicii agresive" si "a atitudinilor xenofobe si intolerante in ceea ce priveste imigratia clandestina si migrarea nedorita in Europa".
Ministerul italian de Externe a emis un comunicat in care subliniaza ca legislatia ce va fi adoptata in Italia este asemanatoare cu cea din Franta, Germania si Marea Britanie si "nu are nimic in comun cu xenofobia si discriminarea rasiala", ci trateaza "fenomenul imigratiei ilegale" si "instrumentele legale pentru a reduce (fenomenul, n.r.) in cadrul normelor prevazute de legislatie si respectind directivele Uniunii Europene".
In ceea ce priveste violentele impotriva romilor inregistrate in Italia, comunicatul aminteste ca acestea au fost condamnate de Guvernul italian, care le considera "ilegale".
"Italia ramine in prima linie in lupta impotriva oricarei forme de rasism, xenofobie si intoleranta", conchide Frattini.
Legea privind imigratia clandestina a fost criticata si de monseniorul Agostino Marcheto, secretarul Consiliului Pontifical pentru imigranti."Cetatenii din tarile terte nu trebuie privati de libertate, nu trebuie sa fie subiectii detentiei din cauza unei infractiuni administrative", subliniaza acesta.