"Încerc cu această ocazie să-mi țin un angajament pe care îl ceream Guvernului României atunci când nu mă aflam în această funcție și anume de a anunța că din punctul meu de vedere România nu poate să ratifice un acord așa cum este ACTA decât în momentul în care acesta va suferi modificările care să garanteze libertatea și garantarea drepturilor private ale fiecăruia dintre noi", a spus Ponta, prezent la RoNewMedia.
Ulterior, premierul a explicat că decizia nu ține doar de faptul că este el defavorabil ACTA. "Nu că nu sunt de acord, nu am fost nici când eram în opoziție și vroiam să confirm faptul că acum când sunt la guvernare, nu, nu sunt de acord și după cum știți în Parlamentul European grupul social-democrat, grupul liberal și grupul verzilor sunt împotriva adoptării, grupul popular sunt pentru, dar din fericire iată că și în Parlamentul European ca și în Parlamentul românesc, nu mai sunt în majoritate, așa încât fără acordul Parlamentului European, nici vorbă de ratificare", a explicat el.
Întrebat în ce condiții va ratifica totuși România ACTA, Ponta a precizat din nou condițiile din PE. "Dacă Parlamentul European va ratifica, vă repet, Parlamentul n-o va face pentru că grupurile politice cărora aparțin și PSD și PNL și Verzii sunt împotrivă, probabil că soluția la nivel internațional este o renegociere a acestui act", a subliniat el.
Executivul Ungureanu a decis în februarie să amâne procesul de ratificare a Acordului comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute până când Curtea Europeană de Justiţie îl va termina de analizat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dan Suciu a explicat, la momentul respectiv, că hotărârea a fost luată ţinându-se cont că sunt state care deja au suspendat acest acord, dar şi de faptul că deja Comisia Europeană s-a adresat Curţii de Justiţie pentru o evaluare a Acordului.