Cele două persoane în cazul cărora magistraţii au stabilit să fie cercetate în continuare în libertate sunt Aura Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi şi Mihaela Bolboceanu, care face parte din cabinetul de avocatură al lui Mihail Boldea, potrivit ziarului gălăţean "Viaţa Liberă".
Procurorii DIICOT au reţinut opt persoane în dosarul în care deputatul Mihail Boldea este cercetat pentru înşelăciune, pe care le-au prezentat sâmbătă instanţei cu propunere de arestare preventivă.
De asemenea, o femeie însărcinată aflată printre cei audiaţi vineri a primit interdicţie de a părăsi ţara.
Printre cele opt persoane reţinute de procurorii DIICOT se află fostul subprefect de Galaţi Aurora Luchiniuc, un om de afaceri care a activat în politică, o angajată de la cabinetul de avocatură al lui Boldea şi secretara acestuia.
Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au efectuat vineri mai multe percheziţii domiciliare în municipiul Galaţi, în urma cărora au fost ridicate mai multe documente şi calculatoare. În cazul deputatului, percheziţiile au avut loc doar la biroul acestuia.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, dintre care un deputat în Parlamentul României, un avocat din cadrul Baroului Galaţi şi un fost arbitru din cadrul Curţii de Arbitraj Galaţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals", mai spun reprezentanţii DIICOT.
În fapt, se reţine că membrii grupării identificau terenuri şi imobile, situate în zone centrale ale municipiului Galaţi, proprietatea Consiliului Local Galaţi sau a unor persoane fizice, o parte din imobile fiind indisponibilizate în vederea confiscării speciale în cauze penale, pe care le treceau în proprietatea altor membri ai grupului. În acest scop, învinuiţii au folosit hotărâri judecătoreşti falsificate sau pronunţate în baza unor acte false, respectiv hotărâri arbitrale, pronunţate în fals, potrivit procurorilor DIICOT.
Potrivit unor surse judiciare, cea de-a treia metodă folosită de membrii grupării se referă la substituirea de persoane.
Membrii grupării înstrăinau ulterior imobilele către terţe persoane, cumpărători de bună credinţă, modalitate în care obţineau beneficii financiare substanţiale. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională depăşeşte suma de un milion de euro, prin raportare la un număr de nouă imobile.
"În sarcina unora dintre membrii grupării se mai reţine că au încercat să obţină suma de aproximativ 5 milioane lei, prin inducere în eroare şi folosire de mijloace frauduloase, respectiv a unui contract de prestări servicii falsificat şi a unui bilet la ordin completat în fals", spun cei de la DIICOT.