La ora 14.00 au fost invitati reprezentanti ai televiziunilor, iar la ora 17.00 reprezentantii presei scrise.
La intilnirea de ora 14.00 au participat moderatori de emisiuni si prezentatori, nu ziaristii acreditati la PSD sau care au relatat despre descinderile procurorilor anticoruptie in imobil.
Nastase a facut un tur al apartamentului, spunindu-le invitatilor ca nu are nimic de ascuns. Acestia au intrat in camerele din locuinta, intrebind gazda despre unele din obiectele de arta pe care le-au vazut. Dupa aceea, Adrian Nastase a discutat cu reprezentantii televiziunilor la o masa pe care se aflau gustari.
Procurorii anticoruptie au perchezitionat de mai multe ori imobilul din Zambaccian 16, dar nu si apartamentul lui Adrian Nastase, precum si vila din strada Christian Tell care i-a apartinut matusii Danei Nastase, Tamara Cernasov.
In legatura cu aceste descinderi, in 9 februarie, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ii ceruse lui Adrian Nastase sa aprobe perchezitionarea a doua din locuintele lui - una situata in Bucuresti si alta in comuna prahoveana Cornu. Cererea de perchezitie i-a fost transmisa lui Nastase la solicitarea procurorului-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar.
Potrivit notei prin care ministrul Justitiei cere incuviintarea pentru perchezitionarea imobilelor lui Adrian Nastase din strada Zambaccian si din comuna prahoveana Cornu, in schimbul acestor foloase, "invinuitul Adrian Nastase, impreuna cu un alt functionar guvernamental, ar fi dispus numirea si mentinerea invinuitei Irina Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)".
"Din actele premergatoare efectuate pina la aceasta data, rezulta ca invinuitul Adrian Nastase ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentind contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentind contavaloarea timplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, sector 1 si comuna Cornu, judetul Prahova)", se precizeaza in documentul trimis Camerei Deputatilor de catre ministrul Justitiei.
Potrivit actelor premergatoare efectuate in cauza, "exista indicii temeinice ca in imobilele proprietatea domnului deputat Adrian Nastase, situate in Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16, etaj 3, sector 1 si sat Cornu de Jos, Aleea Trandifirilor nr. 47, comuna Cornu judetul Prahova, se afla bunuri obtinute in perioada 2001-2004 in modalitatea descrisa anterior", se precizeaza in documentul ministrului Justitiei.
In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este invinuit pentru luare de mita si trafic de influenta. Alaturi de fostul premier, in acelasi dosar mai este urmarita sotia acestuia, Dana Nastase, precum si alte persoane, printre care beneficiari ai apartamentelor din blocul din strada Muzeul Zambaccian, fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu, a carui firma a construit imobilul, proprietarul initial al terenului, Gabriel Bivolaru, fostul consul general al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, precum si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat.
Cererea ministrului Justitiei nu a fost aprobata inca de plenul Camerei Deputatilor, care urmeaza sa se pronunte cel mai probabil saptamina viitoare, existind un termen limita de 20 de zile, conform Regulamentului.
Deputatii PSD au respins, miercuri, cu 87 de voturi "impotriva" si doua "pentru", cererea de perchezitie la imobilele lui Adrian Nastase din Bucuresti - strada Zambaccian si din comuna prahoveana Cornu, ea fiind repinsa anterior si in Comisia juridica, voturile avind caracter consultativ.