Mergi la conţinutul principal

Nascuti a doua oara

Din numarul total al copiilor nascuti in fiecare an la Maternitatea din Braila, 5% prezinta diverse malformatii, care necesita interventia de urgenta a medicilor de specialitate. In cele mai multe cazuri, malformatiile copiilor sint generate de unele viroze sau gripe pe care le-a contactat mama pe durata sarcinii, de poluarea din mediul inconjurator sau de nivelul radiatiilor, de stresul mamei sau de consumul de alcool si tutun al acesteia. O contributie importanta in aparitia malformatiilor la nou-nascut o are si alimentatia inadecvata a mamei si, dupa cum am aflat de la dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, lipsa de acid folic si a vitaminelor in primele trei luni de sarcina genereaza malformatii ale maduvei spinarii si ale sistemului nervos central; pentru a preintimpina tulburarile de sistem nervos este nevoie de administrarea acidului folic la recomandarea medicului de familie si a medicului specialist, fapt care impune luarea in evidenta a gravidei si urmarirea evolutiei sarcinii in conditii optime. "Apar si malformatii ale tubului digestiv, ale cavitatii bucale, sub forma buzei de iepure, a buzei de lup, iar noi am avut astfel de cazuri, pe care le-am trimis la Bucuresti si in mare parte s-au rezolvat, dar au fost si cazuri in care malformatiile au fost mai mari si, din cele 15 decese care s-au inregistrat la nou-nascuti in cursul anului trecut, mare parte se datoreaza acestor malformatii: malformatii grave ale vaselor, ale inimii, ale creierului etc.", a precizat dr. Balta.
Pentru ca la femeile insarcinate care au fost afectate de virozele respiratorii din aceasta iarna exista riscul de a naste copii cu malformatii, medicii au recomandat intreruperea sarcinii, acolo unde a fost cazul, dar au fost si situatii in care gravidele au avortat sau au nascut feti malformati. Un astfel de caz nefericit s-a inregistrat zilele trecute la Maternitatea braileana, prin nasterea unui fat mort, plurimalformat; era cel de-al treilea copil al unei mame de numai 17 ani si s-a nascut cu malformatii ale capului si ale membrelor superioare. "Daca nasterea se produce cu fat mort, diagnosticul de malformatie prenatala este mult mai greu de pus, cu exceptia malformatiilor foarte grave, cum ar fi lipsa capului, care se vede la ecografie; noi am avut si astfel de cazuri si nu am mai lasat femeile sa duca sarcina pina la capat si, in luna a cincea sau a sasea, cind s-a pus diagnosticul, fie s-a declansat nasterea artificiala, avortarea sau, daca nu s-a putut face acest lucru, s-a facut intreruperea sarcinii pentru malformatie grava fetala" a precizat dr. Balta.
In momentul in care medicii neonatologi din Maternitate constata unele malformatii la un nou-nascut, iau legatura imediat cu sectia de chirurgie infantila, unde este analizat cazul respectiv de medicii specialisti si, in functie de posibilitatile existente, copilul este operat la Braila sau trimis cu ambulanta la Bucuresti, astfel incit micutii sint recuperati in numai citeva zile de la nastere.

Operati in primele trei zile de viata

Cei mai tineri pacienti ai sectiei de chirurgie infantila de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila sint nou-nascuti in primele trei zile de viata, copii cu diverse malformatii care nu ar putea supravietui fara interventia medicilor de specialitate. Alti copii mici, la doar 5-6 luni, sint internati pentru apendicita acuta perforata si peritonita, iar medicii nu mai sint surprinsi de virsta scazuta a pacientilor pentru care trebuie sa intervina chirurgical. De la inceputul acestui an, in sectia de chirurgie infantila se efectueaza cite 4-5 interventii pe zi, iar 5% din numarul total al interventiilor se fac pentru diverse malformatii, pacienti fiind copii de toate virstele. Dupa cum am aflat de la dr. Virgil Lefter, purtator de cuvint al unitatii spitalicesti, virsta unui copil este impartita si aproape perfect segmentata de afectiune; in primele zile de viata apar malformatiile, ulterior apar anumite fenomene ale unor malformatii care nu se cunosc la vedere, apoi infectiile, traumatismele etc., astfel incit, virsta copilariei este in permanenta lovita de boli specifice. La chirurgie infantila medicii specialisti se confrunta cel mai adesea cu afectiunile abdominale, pe linie apendiculara, cu cele de infectie urinara, malformatii renale sau alte malformatii interne ale tubului digestiv si, in plus, cu malformatiile segmentelor, ale picioarelor strimbe, cu paraparezele spastice, insuficienta motorie cerebrala, boli care se regasesc in toate perioadele copilariei.
Despre malformatiile la copii, dr. Virgil Lefter ne-a spus ca acestea apar acolo unde exista o insuficienta putere de aparare a organismului, un sistem imunitar mai slab dezvoltat, in conditiile in care agentul patogen apare de oriunde: din natura, din mediul de viata, din mincare etc. "In cele mai multe cazuri, copiii care prezinta malformatii congenitale sint copii pretiosi, doriti de parinti, care creeaza un gen de disperare in familiile in care s-au nascut, pentru ca fiecare si-ar fi dorit un copil intreg; multi copii ajung la chirurgie infantila singuri, imediat dupa nastere, iar mamele lehuze ramin in Maternitate citeva zile, interval in care se produc dezechilibre psihice, dar aceste dezechilibre se remonteaza atunci cind mama vede ca exista o sansa pentru copilul ei. De exemplu, refacerea malformatiilor ano-rectale, din partea de jos a tubului digestiv, acolo unde nu exista chiar anus, impune rezolvarea chiar din primele trei zile de nastere, pentru ca, altfel, totul este compromis. Daca se intervine la timp, cind mama iese din lehuzie isi gaseste copilul partial rezolvat, in perioada de convalescenta, practic, un alt copil"a precizat dr. Virgil Lefter.
Despre multi dintre astfel de micuti se poate spune ca s-au mai nascut o data si ca li s-a oferit sansa de a trai o viata normala, alaturi de familie; exista insa si cazuri cind, dupa ce a aflat ca are un copil cu malformatii, mama il abandoneaza in spital, isi pierde orice speranta, iar cind realizeaza ca interventia s-a dovedit un real succes, respectiva mama se reataseaza de copil, dar sint si situatii in care micutii ramin singuri, sub ocrotirea medicilor.
La sectia de chirurgie infantila a Spitalului Judetean de Urgenta medicii depun toate eforturile pentru a rezolva malformatiile cu care s-au nascut micutii pacienti, dar, dupa cum am aflat de la dr. Virgil Lefter, nu in toate cazurile se pot declara victoriosi. "Uneori, poate sintem depasiti nu atit de tehnica, cit de rezervele organismului; experienta pe care o avem in acest serviciu ne ajuta sa putem rezolva cam orice, dar intotdeauna sintem conditionati de starea organismului pe care lucram, pentru ca o interventie inseamna niste socuri foarte serioase pentru organism. Este vorba de socul anestezic, socul operator, chirurgical si daca este un copil prematur, subdezvoltat, rezista mai greu si atunci mai apar si esecuri, dar acestea tin mai mult de "stofa" pe care lucram decit de mina croitorului", apreciaza dr. Virgil Lefter.
Pe linga aceste cazuri, la chirurgie infantila se regasesc si cele de paralizie centrala, insuficienta motorie centrala, cu parapareze spastice; este vorba despre copiii care sint condamnati pe viata la un suport social-familial adecvat, pentru ca trebuie sa aiba in permanenta un sprijin pe linga ei, din cauza ca nu isi pot coordona miscarile. "In cazurile mai avansate ale bolii lucram mult cu acesti copii, incercam sa ii redam pe cit este posibil societatii, sa fie independenti, sa nu depinda de altii si sa se poata descurca singuri macar cu mincatul si in mers, dar sint si copii care capata o oarecare finete a miscarilor membrelor superioare, astfel incit sa se poata integra social, in diverse meserii, pentru ca, unii dintre acesti copii au un intelect aproape normal. Un astfel de copil, cu o mare vointa, care merge acum destul de bine, fata de boala pe care o are, a terminat doua facultati", a precizat dr. Virgil Lefter.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro