UDMR va discuta vineri, în şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, despre posibilitatea ieşirii de la guvernare, după ce, azi, Kelemen Hunor şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun compromis şi vor mai avea o discuţie.
Tensiunile au crescut în coaliţia de guvernare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor ameninţând sâmbătăa explicit cu retragerea maghiarilor din coaliţia de guvernare dacă Ministerul Afacerilor Externe nu-şi retrage intervenţia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, în care România se poziţionează de partea Comisiei Europene, împotriva unei iniţiative legislative cetăţeneşti, Minority Safe Pack, care are printre iniţiatori şi pe UDMR.
Litigiul a ajuns la Tribunalul UE după ce Comisia Europeană a respins anul trecut proiectul de iniţiativă cetăţenească susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Comisia a arătat că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona, care arată că astfel de chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană. Ca atare, nu se poate impune o directivă europeană în acest sens, ci legi naţionale (principiul subsidiarităţii). Iniţiativa cetăţenească susţinută de UDMR a strâns semnături de la austriecii din Italia (Tirolul de Sud), germanii din Danemarca, germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din România.
Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene). HotNews.ro precizează că Guvernele naţionale au dreptul să se constituie parte în proces (fie de partea Comisiei, fie de partea iniţiatorilor).
UDMR este nemulţumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apărarea Comisiei în acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discuţii aprinse pe această temă cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean pentru a încerca să schimbe poziţia guvernului în procesul cu Comisia, însă fără rezultat.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.