NAŢIONAL. Activiști Greenpeace din șapte țări protestează la Pungești | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

NAŢIONAL. Activiști Greenpeace din șapte țări protestează la Pungești

Un număr de 25 de activiști Greenpeace din șapte țări - România, Ungaria, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia și Germania protestează pașnic la Pungești, declarând zonă de carantină în jurul sondei amenajate de Chevron pe perimetrul concesionat în localitatea Siliștea. Activiștii au format un lanț uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuiește sonda și au afișat bannere cu mesajele: „Pungești Zonă de carantină anti-Chevron", "NU fracturării hidraulice", „Stop abuzurilor din Pungești".
Acțiunea de protest este, după cum susțin organizatorii într-un comunicat de presă, un răspuns la „măsura fără precedent luată de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunități".
„Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin instituțiile sale și-a permis să instaureze «Zona specială de siguranță» la Pungești în dauna protejării mediului și a locuitorilor săi. Pentru obținerea «gazului ieftin», Guvernul apără interesele corporațiilor în loc să apere drepturile cetățenilor săi. Greenpeace a instituit zona specială de carantină Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populația prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu conduce la otrăvirea apelor subterane și de suprafață, otrăvirea subsolului, a aerului și creșterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltării economice cu orice preț, fără a avea în vedere respectarea voinței populației și a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie să înceteze. Oamenii și mediul înconjurător sunt mai importante decât câștigul facil al unor corporații. Exploatarea industrială a gazelor de șist nu se poate face în dauna vieții sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem încetarea oricăror astfel de inițiative împotriva mediului înconjurător și a voinței cetățenilor", a declarat Laurențiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România, citat de Agerpres.

Unde se forează în România după gaze de şist

Chevron Romania a primit trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Costinești și Vama Veche care se află în județul Constanța.
În aprilie, compania Chevron a instalat la Pungești prima sondă de explorare pentru gazele de șist, în pofida protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania plănuiește să instaleze sonde și în comunele învecinate și a primit acorduri de mediu pentru: Păltiniș (Băcești), Siliștea (Pungești), Popeni (Găgești) și Puiești unde Consiliul Județean Vaslui a dat și autorizație de construcție. Până acum, 11 consilii locale din județul Vaslui și anume: Alexandru Vlahuță, Băcani, Coroiești, Dumești, Gherghești, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiești, Tutova și Vinderei, au adoptat hotărâri de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist.
Greenpeace CEE România, alături de alte organizații non-guvernamentale au atacat în instanță cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare / dezvoltare / exploatare de gaze de șist prin fracturare hidraulică, obținute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costinești, respectiv Bârlad.

Până acum, două state europene au interzis fracturarea hidraulică pe întreg teritoriul lor

Reprezentanții Greenpeace atrag atenția că fracturarea hidraulică este interzisă prin moratoriu în două țări din Europa, 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina, Spania, Italia, Elveția, Austria.
În România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administrației publice locale de decizie a politicii de mediu și de dezvoltare a unității administrative. Acestea au fost contestate de prefecturi și se află pe rolul instanțelor din Vaslui, Iași, Arad, Bihor și Suceava. În SUA, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanță din Statul New York a decis că autoritățile locale pot emite hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro