Muzeul Brailei a sarbatorit 638 de ani de atestare documentara a orasului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeul Brailei a sarbatorit 638 de ani de atestare documentara a orasului

De 14 ani, muzeul Brailei sarbatoreste, pe 20 ianuarie, atestarea documentara a orasului Braila. Directorul institutiei, prof. univ. dr. Ionel Candea, a precizat ca atestarea s-a produs datorita tiparirii unui Privilegiu comercial in 1368, la Brasov, care scutea negustorii ce ajungeau la Braila de plata a jumatate din impozite. "Acest Privilegiu reprezinta actul de nastere al orasului Braila. Cu aceasta ocazie, din 1993, am intemeiat traditia de a sarbatori ziua municipiului si prin editarea unei publicatii, numar unic, in care Muzeul Brailei prezinta un raport de activitate", a explicat directorul Ionel Candea. De aceasta data au fost lansate si alte patru carti, tiparite la editura "Istros" a muzeului, "Analele Brailei", seria veche, editie anastatica, care a implinit, in 2004, 75 de ani de cind a aparut pentru prima data datorita inginerului Gh. T. Marinescu, revista care a incurajat regionalismul cultural, considerat cea mai fecunda metoda de intarire a culturii nationale. S-a lansat si "Analele Brailei" seria noua, nr. 5 din 2004, care cuprinde articole foarte interesante legate de orasul Braila, si cartea "Istros XII", care cuprinde o analiza serioasa a unor materiale arheologice realizate de specialistii braileni, dar si de altii din tara. Despre volumul "Socotelile Brasovului", publicata tot la editura "Istros", a vorbit directorul Muzeului din Brasov, Radu Stefanescu. Acesta explicat ca cele doua volume din "Socotelile Brasovului" reprezinta doar inceputul tiparirii manuscriselor eminentului medievist, prof. univ. dr. Radu Manolescu, care a tradus din latina toate documentele comerciale care exista la Brasov din perioada medievala. Prof. univ. dr. Ionel Candea considera acest act drept unul reparatoriu fata de memoria ilustrului profesor, mai ales ca acesta a fost recompensat pentru manuscrisele sale cu o suma care in Occident ar fi fost considerata derizorie.

"Un depozit de piese dacice din fier de la Piatra Rosie" - o carte unicat

Seful sectiei de arheologie a Muzeului Brailei, Stanica Pandrea, a prezentat apoi volumul semnat de Valeriu Sirbu, director adjunct al Muzeului Brailei, Nicolae Ceriser, Vasile Romulus Ioan - "Un depozit de piese dacice din fier de la Piatra Rosie (sat Luncani, judetul Hunedoara)", tiparit la editura Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, pe care a apreciat-o drept o lucrare unica in peisajul editorial. "Prezinta un lot important, numeric si tipologic, de piese din fier, descoperite in apropierea unei cetati dacice renumite, Cetatea de la Piatra Rosie. Interesant este faptul ca aceste piese au fost scoase din pamint de catre cautatorii de comori si ca nu au fost distruse. Important este si meritul domnilor Sirbu si Ceriser de a fi avut curajul sa publice un volum despre acest lot de piese, care, altfel, ar fi fost din nou ingropat in depozitul muzeului din Hunedoara. Sint piese intregi, frumoase, care schimba imaginea noastra despre metalurgia de atunci a civilizatiei geto-dacice. Unicitatea cartii este data si de faptul ca piesele sint analizate si prezentate atit din punct de vedere arheologic, cit si din puct de vedere metalurgic. Structura este armonioasa, este un exemplu de analiza interdisciplinara, responsabilul acestui volum fiind Valeriu Sirbu", a explicat seful sectiei de arheologie, Stanica Pandrea. S-a mai mentionat si faptul ca textul este prezentat in limba romana si in limba engleza, ceea ce face ca volumul sa fie un instrument eficient pentru specialistii din tara si din strainatate.
In finalul manifestarii a urmat un emotionant program muzical, sustinut de Cvartetul Liric Braila, format din profesorii: Gheorghe Vasile, Ionel Filip, Mariana Martian si Stefan Lupu. Au fost prezentate creatii ale compozitorilor: Antonio Vivaldi - "Anotimpurile - Primavara", Johann Sebastian Bach - "Arie", Wolfgang Amadeus Mozart - "Mica serenada", pentru a marca jubileul Mozart, 1756 - 2006. In final a fost interpretata "Balada" lui Ciprian Porumbescu, la vioara a fost profesorul Gheorghe Vasile, iar la pian Stefan Lupu. La eveniment a fost prezent si subprefectul Aurica Avram, fost primar atunci cind s-a initiat sarbatorirea zilei de 20 ianuarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro