Mutare inteligentă a CUP “Dunărea” pe Calea Călăraşilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mutare inteligentă a CUP “Dunărea” pe Calea Călăraşilor

• noua conductă de apă de pe sectorul aflat acum în lucru se montează în canalul edilitar al fostei conducte de termoficare • prevăzut cu pereţi de beton şi conectat la reţeaua de canalizare, acesta va preveni scurgerile de apă în sol, care în trecut au provocat numeroase tasări la suprafaţă • canalul edilitar oricum nu mai era folosit, după desfiinţarea CET • totodată, se recuperează şi fosta conductă de termoficare, din metal masiv • în ceea ce priveşte vechea conductă de apă, aflată pe partea dreapta a străzii, aceasta va fi sigilată şi lăsată pe poziţie • pe viitor, şi pe alte artere principale ale oraşului ar putea fi mutate conductele de apă în canalul edilitar al fostei termoficări

 

Înlocuirea conductei de apă de pe Calea Călăraşilor, de la intersecţia cu bulevardul Independenţei până la intersecţia cu strada Danubiului, vine la pachet cu recuperarea vechii conducte de termoficare, scoasă din uz odată cu desfiinţarea fostului CET. Cine a trecut prin zona şantierului zilele acestea a putut observa că, deşi iniţial s-a anunţat că lucrarea vizează doar schimbarea vechii ţevi de apă cu una nouă, de fapt se acţionează mai întâi pentru scoaterea la suprafaţă a conductei de termoficare. Cel mai probabil, ţeava metalică, cu diametru de 400 mm, va fi vândută la fier vechi, urmând să aducă un profit destul de consistent. Nu Compania de Utilităţi Publice (CUP) “Dunărea” va face, însă, acest lucru, după cum ne-a informat directorul acestei instituţii, Silviu Mangiurea. “Conducta de termoficare este proprietatea Primăriei Brăila, deci noi nu o putem valorifica. Noi doar o tăiem pe segmente şi o depozităm, urmând ca Primăria să decidă ce va face cu ea”, ne-a spus Mangiurea.

În ceea ce priveşte motivul pentru care se procedează la scoaterea acestei conducte, în loc să se intervină doar asupra reţelei de apă, directorul CUP “Dunărea” a precizat că ar fi fost o greşeală să nu se profite de existenţa canalului edilitar care adăpostea până în prezent conducta de termoficare. Având pereţi de beton armat şi fiind legat la reţeaua de canalizare, acesta a fost conceput să prevină scurgerile de apă în sol. Asta spre deosebire de vechea conductă de apă de pe respectivul segment al Căii Călăraşilor, care se află pe partea dreaptă a străzii şi nu este protejată în niciun fel, astfel că, la fiecare avarie, apa se scurgea direct în sol, provocând tasări la suprafaţă.

Lucrarea de modernizare a reţelei de apă de pe Calea Călăraşilor este prevăzută  să dureze 60 de zile lucrătoare, începând din data de 21 august. Astfel, până la finalul lunii octombrie, ar trebui finalizată atât extragerea fostei conducte de termoficare cât şi montarea noilor ţevi de apă, de la intersecţia cu Indpendenţei până la intersecţia cu Danubiului. Investiţia se ridică la 2,3 milioane de lei (23 miliarde de lei vechi n.n.) şi este suportată integral de CUP “Dunărea”.

Directorul Silviu Mangiurea ne-a precizat că în aceşti bani intră şi montarea de vane la fiecare intersecţie. “Până acum nu existau vane la intersecţia cu Unirii, cu Ana Aslan sau Frumoasei. Dacă apărea vreo avarie pe una dintre aceste străzi trebuia să oprim apa din căminul de la Independenţei sau de la Cuza, afectând astfel foarte mulţi abonaţi. Prin intervenţia pe care o facem acum, am prevăzut montarea de vane la fiecare intersecţie, astfel încât să putem avea un control mult mai bun al reţelei”, ne-a explicat Mangiurea. Acesta ne-a mai declarat că, pe viitor, s-ar putea muta conductele de apă în fostele canale edilitare ale CET şi pe alte străzi principale ale municipiului.

În ceea ce priveşte vechea conductă de apă, de pe partea dreaptă a Căii Călăraşilor, aceasta va fi sigilată cu dopuri la capete şi în dreptul fiecărui branşament, apoi va fi abandonată pe poziţie, deoarece recuperarea sa ar presupune efectuarea unor lucrări ce ar afecta inutil traficul auto.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro