Muscaturile turbarii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muscaturile turbarii

In ciuda instituirii starii de carantina veterinara, dupa aparitia unui sacal turbat pe raza municipiului, ritmul de capturare a ciinilor maidanezi continua sa fie unul modest, in timp ce numarul brailenilor muscati pe strada este ingrijorator. Astfel, potrivit datelor oferite de Serviciul Antirabic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, in perioada 21-27 august, peste 40 de braileni s-au prezentat la medic cu plagi muscate. Situatia este foarte grava, deoarece oricare dintre ciinii aflati pe domeniul public ar fi putut intra in contact cu sacalul purtator de rabie, devenind, la rindul lui, vector de transmitere a virusului. In ciuda acestei evidente de neconceput intr-o tara civilizata, la Braila necesitatea adunarii ciinilor de pe strazi este tratata cu o indolenta crasa. Din miile de patrupede existente in oras, abia au fost prinse 95, pe parcursul unei saptamini scurse de la stabilirea starii de carantina. Serviciul de ecarisaj concesionat de Primarie Asociatiei de Protectie a Animalelor si Mediului "Horez" nu reuseste sa faca fata situatiei. Iar asta din doua motive: personalul insuficient si atitudinea de-a dreptul fanatica a unor braileni, ce se impotrivesc vehement ridicarii ciinilor de pe linga blocuri.
Doar cinci prinzatori, atit actioneaza in teren. Vasile Horez, directorul APAM "Horez" spune ca mai mult de atit nu se poate, fiindca se gasesc foarte greu oameni dispusi sa faca meseria asta, chiar daca el ii plateste cu 530 lei net pe luna. Horez promite, insa, ca situatia se va schimba, deoarece hingherii au fost dotati cu un pistol cu tranchilizant, iar numarul animalelor capturate va creste cu siguranta. Tot Horez se plinge, insa, ca, din cauza atitudinii recalcitrante a unor braileni, echipa de prinzatori nu poate actiona in timpul zilei. "Iesim in teren doar dimineata, pe la 6.00, cind e lume mai putina pe afara", ne-a spus acesta marturisind ca, in ultimele doua zile, hingherii sai nici nu au mai trecut prin cartierul Obor - zona de focar, unde a fost prins sacalul turbat - tocmai pentru a-i lasa pe iubitorii de animale sa se mai calmeze, dupa circul pe care l-au facut in ultimele zile. "Ne injura, arunca dupa noi cu tot felul de lucruri. Zic sa le lasam ciinii in pace, ca le pazesc intrarea in bloc si masinile din parcare", ne-a spus un hingher.
Curios, desi Serviciul de Ecarisaj a fost insotit pe teren, de la instituirea carantinei, de echipaje ale Politiei Comunitare, nici unul dintre cetatenii turbulenti nu a fost sanctionat cu amenda contraventionala. De altfel, contrar celor afirmate de Vasile Horez si angajatii sai, Dumitru Hahui, directorul adjunct al Politiei Comunitare Braila, spune ca actiunile de capturare a ciinilor se desfasoara fara incidente din partea populatiei! "Treaba decurge normal, fara probleme", ne-a declarat Hahui.
Un alt factor implicat in problema ciinilor e reprezentat de asociatiilor iubitorilor de animale. Voci din cadrul acestor organizatii afirma ca toata chestiunea legata de sacalul turbat este de fapt o facatura politica, pentru a exista premiza stringerii ciinilor de pe strazi. (De parca locul acestora ar fi pe domeniul public! n.n.) S-a mai afirmat, de asemenea, ca animalele adunate din zona de focar sint puse in aceleasi tarcuri cu cele capturate in prealabil, fapt ce contravine normelor veterinare. Vasile Horez respinge aceste acuzatii, el demonstrind, de altfel, reporterilor nostri, ca patrupedele din zona de focar sint tinute separat, sub observatie, intr-un padoc din adapostul de linga localitatea Lacu Sarat.

Aproape 1.500 de braileni, muscati de ciini de la inceputul anului

In ultima vreme, s-au inmultit cazurile de oameni muscati de maidanezi. Daca, pe tot parcursul anului 2007, in Braila au fost muscate de ciini 1631 de persoane, de la inceputul acestui an s-au prezentat la Serviciul antirabic din cadrul sectiei de boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta 1446 persoane, 40 dintre acestea fiind in perioada 21-27 august.
De precizat este faptul ca muscaturile de ciini pot duce la infectii cu virus rabic, la contactarea de microbi care pot provoca diverse boli si la infectia cu tetanos. Este foarte important de stiut ca unele animale care poarta virusi pot parea sanatoase la prima vedere, insa, daca ne musca, ele ne pot transmite boala. Potrivit specialistilor, rabia se poate manifesta chiar si dupa citiva ani de la muscatura. De aceea, o persoana care a fost muscata de un ciine trebuie sa mearga de urgenta la medic, la cel mai apropiat spital. Pina la acordarea ingrijirilor medicale, daca rana este grava si singereaza puternic, trebuie pus un garou timp de maximum o ora, iar daca rana nu singereaza abundent, trebuie curatata cu apa si sapun. Nu se pune spirt pe rana, deoarece produce coagularea rapida a singelui si retinerea in rana a microbilor, iar in cazul in care rana este deschisa, se pune putina apa oxigenata, care indeparteaza microbii.
Aplicati un pansament cu rivanol sau o fasa sterila si mergeti la doctor pentru ingrijire si vaccin. Odata ajunsi la medic, vi se va curata rana si vi se va face vaccinul antirabic, in brat, primul dintr-o serie de cinci care se efectueaza in 28 de zile si vi se va elibera o reteta pentru antibiotice. Vaccinul se face gratuit, este fabricat in Franta si poate fi injectat tuturor categoriilor de persoane muscate, inclusiv copiilor, gravidelor sau bolnavilor. De la inceputul acestui an, la Braila s-au folosit 3.165 doze de vaccin.

CASETA

"Vier Pfoten" vine in Braila doar daca Primaria rupe contractul cu Horez

Fundatia pentru protectia animalelor "Vier Pfoten" a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca nu va veni la Braila, ca sa adune ciinii de pe strada, sa-i sterilizeze si vaccineze, si sa-i returneze in teritoriu, atit timp cit Primaria va colabora cu Asociatia pentru Protectia Animalelor si Mediului "Horez". "Fundatia pentru protectia animalelor “Vier Pfoten” Romania este dispusa sa inceapa proiectul gratuit de sterilizare a animalelor fara stapin in orasul Braila, cu conditia ca Primaria Braila sa inceteze, atit scriptic cit si faptic, colaborarea cu APAM Horez, deoarece activitatea desfasurata de APAM Horez, care se ocupa in prezent de ecarisaj in orasul Braila, contravine in mod categoric principiilor si proiectelor derulate de “Vier Pfoten”", se arata in respectivul comunicat.
Primaria Braila se declara dezamagita de acest raspuns al "Vier Pfoten", insa nu se arata dispusa sa renunte la colaborarea cu asociatia lui Vasile Horez. "Noi consideram ca, pentru rezolvarea problemei ciinilor fara stapin, mai multe modalitati de lucru sint binevenite. De aceea, vrem sa mentiem si contractul cu Horez - atit timp cit acesta este urmarit cu strictete si nu reiese ca ar aplica un tratament incorect animalelor capturate - si sa demaram si o actiune cu “Vier Pfoten”, careia sa-i oferim toate conditiile de lucru solicitate. In plus, intentionam sa-i cooptam si pe medicii veterinari braileni in activitatea de sterilizare a ciinilor. Speram ca, totusi, “Vier Pfoten” isi va reconsidera pozitia", ne-a declarat viceprimarul Doinita Ciocan. Potrivit acesteia, contractul dintre Primarie si Vasile Horez a demarat in 2006 si este valabil pina in 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro