Mergi la conţinutul principal

A murit realizatorul fântânii cinetice de pe Esplanadă

Sculptorul Constantin Lucaci, cel care a gândit şi realizat fântânile cinetice de pe Esplanada Brăilei, a murit, sâmbătă, 19 iulie, la vârsta de 91 de ani. Maestru al artei monumentale româneşti, Lucaci a fost laureat al premiului Herder, acordat în 1984 de Universitatea din Viena. A creat numeroase opere de artă, sculpturi în piatră şi oţel, dar fântânile sale cinetice sunt cele care l-au făcut celebru. Prima a fost realizată la Constanţa, în 1971. A urmat cea de la Turnu Severin, în 1979, Vaslui - 1981 şi Reşiţa - 1984. Cele trei fântâni care compun ansamblul de la Brăla au fost inaugurate în august 1989, înainte de a fi complet finalizate, însă regimul comunist de atunci a vrut să includă respectiva inaugurare printre ceremoniile dedicate zilei de 23 august, Ziua Naţională a acelor vremuri. Din această cauză, ultima piesă a ansamblului, care reprezenta o corabie cu pânzele în vânt, n-a mai apucat să fie finisată şi pusă pe poziţie. A rămas prin depozite până în 2012, când a început procesul de reabilitare a fântânilor de pe Esplanadă. În momentul de faţă, acea ultimă piesă face parte din ansamblul gândit iniţial de maestrul Lucaci, însă felul cum a fost finisată de firma care a executat lucrările de reabilitare lasă mult de dorit.

În ceea ce priveşte procesul de reabilitare prin care au trecut fântânile arteziene de pe Esplanadă, Primăria Brăila a dat asigurări în permanenţă că a avut permisiunea sculptorului Lucaci pentru toate schimbările aduse operei iniţiale. Ne referim aici la spoturile care luminează noaptea jeturile de apă, dar şi felul cum a fost modificat bazinul rotund, cel care "găzduieşte" fântâna cinetică.
Constantin Lucaci va fi înmormântat joi, 24 iulie, la Bucureşti, iar cu o zi înainte trupul neînsufleţit va fi depus la atelierul său din Pangrati.
În urma sa au rămas nenumărate opere atât în România cât şi în străinătate, printre oraşele care expun lucrări semnate de Constantin Lucaci numărându-se Veneţia, Copenhaga, Ferrara, Antwep sau Milano. Muzee cu opere ale maestrului au fost deschise la Vatican, dar şi în oraşul său natal, Bocşa, din judeţul Caraş Severin, unde pot fi admirate 17 piese unicat donate de artist.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro