Mergi la conţinutul principal

Muraturile si zacusca, un lux pentru braileni

Dupa mai multe raiduri facute prin pietele municipiului in cursul acestei saptamini, un lucru este clar. Gospodinele nu au mai trecut niciodata prin asa momente de tensiune si incertitudine, ca in aceasta luna. Toamna a sosit si, odata cu ea, si perioada de virf pentru forfota prin piete si aprovizionarea de iarna.
In aceasta perioada a anului, camarile ar fi trebuit sa fie, deja, intesate cu sticle si borcane pline cu bulion, zacusca, tocana, ghiveci, zarzavat, compoturi, muraturi sau dulceturi, cu saci de cartofi, ceapa sau fasole. Din pacate, acum, in octombrie 2007, nu este nici pe departe asa. Fructele si legumele sint foarte scumpe si, pentru majoritatea familiilor, va fi imposibil sa rupa din bugetul, si-asa injumatatit de alte cheltuieli, suma necesara aprovizionarii. Cei cu care am stat de vorba in ultimele zile ne-au spus cu parere de rau ca, anul acesta, nu este nici o sansa sa cumpere, la fel ca in anii precedenti, cele necesare pentru perioada de iarna. "Omul de rind nu-si mai permite sa umple camara. Renuntam la zarzavatul pus, la ardeii din ciorba pentru ca, la o pensie de 240 lei, nici macar nu-mi mai pot ingadui sa ma gindesc la asa ceva", ne-a declarat Anica Dobre.
Pentru 5 kg de zacusca (10 - 15 borcane mici), gospodinele vor scoate din buzunar aproximativ 42,5 lei, aceasta in conditiile in care materia prima a fost achizitionata cu: ulei - 4,5 lei/litru, ceapa - 1,5 lei/k), rosii - 3 lei/kg, gogosari - 2 lei/kg si vinete - 0,8 lei/kg. Reporterii nostri au testat piata si au constatat ca preturile afisate de comercianti sint de-a dreptul exagerate. In Piata Concordia, spre exemplu, 1 kg de ardei gras costa 2,5 lei (25.000 lei vechi), iar unul de castraveti 3 lei. Intre 5,5 si 6 lei/kg costa pastaile sau fasolea, iar intre 4,5 si 5 lei/kg, ardeii iuti. Nici radacinoasele nu sint chiar la indemina oricui. Astfel, telina romaneasca poate fi cumparata cu 5 lei/kg iar ceapa, prazul, dovleceii, morcovul, patrunjelul, intre 2,5 si 3,5 lei kilogramul. Prepararea compoturilor, a gemurilor sau a dulceturilor te lasa fara ultimii banuti. Fructele au scapat cu totul de sub control. Preturile prunelor autohtone prezente in piete pleaca de la 2,5 lei/kg si ajung la 4,5 lei/kg. Perele, cit si gutuile, au preturi cuprinse intre 4,5 lei/kg si 5,5 lei/kg. Merele se pot cumpara si cu 2 lei/kg, insa ajung si la 4 lei/kg in functie de calitate, iar strugurii si lamiile variaza intre 2,5 si 4 lei/kg.

"Va fi extrem de greu la iarna"

Preturile fructelor si legumelor baga groaza in persoanele mai in virsta. Acestea se pling la unison ca, dintr-o pensie mica, pe linga celelalte cheltuieli cotidiene, trebuie sa cumpere si necesarul de legume si fructe. "Am fost dintotdeauna o gospodina desavirsita, insa, acum, nu mai pot cumpara zarzavaturi din cauza preturilor piperate. Sincera sa fiu, in aceste luni, parca nu-mi gasesc locul. Trebuia sa fiu in bucatarie, ocupindu-ma de zarzavaturile pentru anotimpul rece. Din cauza asta, pot spune ca nu mai sint o gospodina. Va fi extrem de greu la iarna", a declarat Eugenia Topuruz, o pensionara de 73 ani, indignata de situatia in care se afla. Violeta Stroiu, o femeie la a doua tinerete, era dezamagita ca va trebui sa cumpere "muraturi din comert, pline de conservanti si gemuri pline de cine stie ce substante" deoarece, spune ea, "ma va ajunge mai ieftin". De cealalta parte a baricadei, comerciantii sustin ca preturile sint destul de scazute. "Noi platin tarabe, impozite, nu avem conditii, si de aceea avem preturile astea. Oricum, eu iau strugurii cu 2,2 lei/kg si ii vind cu 2,5 lei/kg. Ce-mi iese? Inca ar trebui ca toate sa fie mai scumpe. Credeti ca ne imbogatim, dar nu-i asa", ne-a explicat Fanica P., vinzator la raionul de legume - fructe din Piata Halelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro