Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Muntenegru a semnat Acordul de stabilizare si asociere cu UE

Muntenegru a semnat luni, la Luxemburg, un Acord de Stabilizare si Asociere cu UE, un prim pas spre integrarea in blocul european, relateaza AFP.
"Este o zi mare pentru Muntenegru si cetatenii sai", a comentat premierul muntenegrean Zeljko Sturanovici dupa semnarea acordului, exprimindu-si speranta ca tara sa isi va depune oficial candidatura la UE in timpul presedintiei slovene, in primul semestru din 2008.
"O aplicare corecta a A-cordului de stabilizare si asociere va deschide usa, intr-o zi, catre statutul de candidat", i-a raspuns comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Obtinerea statutului de tara candidata la UE este urmatoarea etapa inaintea inceperii negocierilor oficiale de aderare.
Inainte de a intra in vigoare, acest acord de asociere, care presupune introducerea progresiva a unei zone de liber-schimb, trebuie ratificat de cele 27 de state membre si Muntenegru.
Aceasta procedura ar putea dura cel putin doi ani, acord economic interimar urmind sa intre in vigoare la 1 ianuarie.
Acordul interimar va permite imediat accesul liber al produselor muntenegrene pe piata UE, in schimbul unei deschideri progresive, pe parcursul a cinci ani, a pietei muntenegrene pentru produsele europene. Muntenegru a inceput negocierile pentru Acordul de stabilizare si asociere in octombrie 2005, cind inca facea parte din Serbia-Muntenegru. Aceste negocieri au fost suspendate in mai 2006 deoarece Belgradul a refuzat sa coopereze cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI).
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii