Mergi la conţinutul principal

Municipalitatea a început lupta cu ambrozia, coșmarul brăilenilor alergici

* Seroplant a început deja înlăturarea ambroziei de pe străzile municipiului, de circa două săptămâni * planta este periculoasă pentru sănătatea brăilenilor, se răspândește rapid și este foarte rezistentă * la DSP nu a fost raportat niciun caz de îmbolnăvire în acest an

 

 

Odată ce vremea s-a încălzit, iar ploile s-au potolit, serviciul de utilitate publică al Primăriei Municipiului, Seroplant, a început să intre pe străzi, pentru a scăpa locuitorii de ambrozie. Această plantă este coșmarul brăilenilor, deoarece produce alergii. Tocmai de aceea, ambrozia trebuie eliminată cât mai repede din locurile populate. De obicei, valul de îmbolnăviri începea încă de pe la sfârșitul primăverii și se încheia în septembrie. Anul acesta, vremea mohorâtă nu a permis ca planta să producă efectele negative asupra brăilenilor, însă de circa două săptămâni, ambrozia s-a răspândit rapid în municipiu.

Tot de aproape două săptămâni acționează și angajații Seroplant, pentru a elimina planta periculoasă. “Se lucrează în prezent la eliminarea acestei plante. Este în atenția noastră, am luat toate străzile la rând, de săptămâna trecută. Am început dinspre Dunăre spre ieșirile din oraș. Ambrozia este o plantă foarte periculoasă, nu neapărat prin polenul alergenic, ci prin capacitatea ei de a se înmulți foarte repede și a de fi foarte rezistentă. Chiar dacă am erbicidat anul trecut, anul acesta a reapărut în acele zone. Reapare și după coasă, ne-a declarant Ligia Drăgan, directorul Seroplant. Aceasta a mai adăugat că serviciul primește sesizări de la cetățeni, iar angajații intervin imediat pentru eliminarea ambroziei. Brăilenii chiar sunt încurajați să anunțe Seroplant despre locurile în care a crescut planta periculoasă, pentru a nu se răspândi și în alte zone. “Dacă sunt sesizări ale cetățenilor, intervenim. Planta apare sporadic. Ne deplasăm la locul indicat și efectuăm lucrarea. Noi am cosit, dar acum luăm din nou toate străzile la verificat. De aceea am și spus că, dacă apar sesizări ale cetățenilor, ne ducem și rezolvăm”, a adăugat șefa Seroplant.

Totuși, se pare că brăilenii nu au fost atât de afectați de ambrozie, în acest an, comparativ cu anii anteriori. De la începutul sezonului cald și până în prezent, medicii brăileni nu au raportat cazuri de alergii produse de ambrozie la Direcția de Sănătate Publică.

În plus, Spitalul Județean de Urgență Brăila nu mai are medic alergolog. Singura persoană care se ocupa de această specialitate se află în prezent în concediu de creștere a copilului, urmând a-și relua activitatea în viitor, așa cum ne-a declarant managerul SJU, Delia Râșnoveanu. În aceste condiții, pacienții brăileni merg în Galați ori se adresează sistemului medical privat din Brăila, în caz că sunt afectați de planta periculoasă. “Am rinită alergică din cauza ambroziei. În această primăvară am mers la o clinică privată din Brăila. Încerc un tratament nou, pentru a-mi crește toleranța la ambrozie. Mă simt mai bine. Dimineața se manifestă alergia cel mai puternic, simptomele sunt asemănătoare unei răceli”, ne-a declarat Gabriel, unul dintre brăilenii afectați de ambrozie.

Problemele provocate de ambrozie oamenilor iau sfârșit în septembrie, când această plantă încetează să se mai înmulțească și dispare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro