Angajaţii brăileni ai firmei "Tehnologica Radion" Bucureşti, cea care a câştigat la licitaţie contractul de modernizare a străzii Griviţa, au refuzat, ieri dimineaţă, să mai iasă la lucru, declanşând o grevă spontană. Muncitorii erau nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile şi că nu li se asigură apa minerală prevăzută de lege, pentru perioada caniculară. "Trebuia să luăm banii pe 30 iulie şi nu ni i-au dat nici până astăzi. De când ne-am angajat, întotdeauna au fost întârzieri de 10-14 zile la plata salariilor. Nu mai putem să suportăm, avem familii, greutăţi. După ce că trebuie să stăm la program 12 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, şi avem salarii de 700 - 800 lei, nici măcar nu ne dau banii la timp. Plus că muncim în soare, pe căldurile astea, şi nu ne-au dat măcar odată o sticlă de apă minerală. Azi e prima dată când ni s-a adus apă, după ce am refuzat să muncim şi a trecut primarul Simionescu pe aici. Primăria ne-a dat, nu firma. Gata, nu se mai poate, până când nu ne dau banii nu încetăm greva", ne-au spus, ieri, în jurul orei 11.00, muncitorii adunaţi în jurul barăcii folosită ca birou de coordonatorii şantierului.
Şeful de şantier, inginerul Constantin Dumitru, ne-a declarat că întârzierea la plata salariilor este cauzată de dificultăţile financiare cu care se confruntă, la nivel naţional, firma "Tehnologica Radion". "Noi am vorbit cu conducerea de la Bucureşti şi am primit asigurări că vineri, 13 august, vor fi viraţi banii către Brăila. E o situaţie dificilă generată de criza cu care se confruntă toată ţara. S-a găsit, totuşi, înţelegere şi pentru cei angajaţi de doar câteva zile. Acestora li se vor da anumite sume, ca să se poată descurca până luna viitoare când vor lua primul salariu. Din păcate, oamenii nu vor să înţeleagă şi să se întoarcă la muncă", ne-a declarat Constantin Dumitru. Acesta spune că lucrurile sunt mai complexe decât le prezintă muncitorii. "Ei se plâng că muncesc 12 ore pe zi. De fapt sunt normaţi 11 ore, fiindcă o oră este pauza, iar nici astea 11 ore nu sunt lucrate integral. A fost o condiţie pusă de Primărie ca să fie angajaţi doar oameni de pe plan local. Pe de o parte este bine, fiindcă nu se mai fac cheltuieli de transport şi cazare de personal. Pe de altă parte, calitatea umană şi profesională a celor angajaţi cam lasă de dorit. Unii vin băuţi la program, alţii trag chiulul. Într-adevăr, e o muncă necalificată şi grea, fiindcă nu e uşor să schimbi conductele de canalizare şi să suporţi mizeria aferentă, însă la angajare li s-au adus la cunoştinţă condiţiile de lucru", ne-a mai spus şeful de şantier.
Şeful de şantier, Constantin Dumitru, le-a promis greviştilor că or să ia banii peste câteva zile şi s-a străduit să-i convingă să se întoarcă la lucru Tragedie la "Tehnologica Radion"
Primarul Aurel Simionescu are o altă motivaţie pentru întârzierea plăţii salariilor. Acesta spune că, după ce a stat de vorbă cu greviştii, a contactat telefonic conducerea firmei "Tehnologica Radion", în încercarea de a debloca situaţia. "S-a întâmplat o tragedie şi din acest motiv nu s-au mai dat salariile la timp. Cel care trebuia să vină cu banii, directorul economic, fratele directorului general, a decedat. Mi s-au dat asigurări că până vineri se vor efectua plăţile. Sper să se întâmple aşa şi să deblocheze situaţia, fiindcă oricum sunt probleme cu graficul de lucrări", ne-a declarat Simionescu.
Reamintim că, până la această oră, tronsonul din strada Griviţei, cuprins între Str. Carantinei şi Calea Galaţi, ar fi trebuit finalizat, inclusiv cu asfaltarea carosabilului şi realizarea trotuarelor. Deocamdată, însă, pe acest tronson doar s-au schimbat conductele de canalizare şi alimentare cu apă, iar înlocuirea conductelor continuă pe tronsonul Calea Galaţi - Str. Carpaţi.
Valoarea contractului de modernizare a Str. Griviţei, de la un capăt la altul, respectiv de la Str. Carantinei până la Calea Călăraşilor, este de 8 milioane de euro. Termenul oficial pentru finalizarea lucrărilor este 8 septembrie 2011.