Munca in folosul comunitatii - o alternativa la pedepsele neprivative de libertate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Munca in folosul comunitatii - o alternativa la pedepsele neprivative de libertate

Incepind de anul viitor, Braila va fi una dintre localitatile in care va fi implementat proiectul "Dezvoltarea democratiei participative prin munca in folosul comunitatii". Proiectul, care face parte din programul Phare "Consolidarea societatii civile in Romania", se desfasoara pe o perioada de 12 luni, si se deruleaza deja, in acest moment, in parteneriat cu 7 ONG-uri locale: Alternative Sociale - Iasi, Prison Fellowship Romania - Cluj, Pro Probatiune - Dej, Fundatia Sf. Imparat Constantin si Elena - Focsani, CRED - Bucuresti, Asociatia Tirgoviste spre Europa, Still Alternativ - Arad si Directia de Protectie a Victimelor si Reintegrare Sociala a Infractorilor din Ministerul de Justitie. Din informatiile oferite de directorul DPVRSI Braila, Ana Gheorghe, derularea acestui proiect va permite implementarea cu operativitate a pedepsei neprivative de libertate prin executarea muncii in folosul comunitatii, care se va aplica din luna octombrie a anului 2006 si in Romania: "Prin acest proiect, derulat de Penal Reform International, noi vom pregati autoritatile locale, societatea civila, mass-media, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor si ai Ministerului de Justitie, pentru introducerea, din 2006, a acestei pedepse". Referitor la ceea ce presupune introducerea muncii in folosul comunitatii ca pedeapsa neprivativa de libertate, directorul DPVRSI Braila ne-a declarat: "In Romania, pedeapsa cu inchisoarea este excesiv folosita pentru infractiuni cu grad mic de periculozitate, pentru minori sau infractori primari care nu sint violenti si nu prezinta un risc pentru societate. Condamnatii sint intretinuti din banii publici in penitenciare, iar privarea de libertate face foarte dificila reintegrarea sociala si evitarea recidivei odata cu liberarea. Prin munca in folosul comunitatii ca sanctiune penala, unor astfel de infractori li se poate impune desfasurarea in timpul lor liber, sub supravegherea judecatorului si a consilierilor serviciilor de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infactorilor de pe linga tribunale, a unei munci neremunerate, de natura a aduce beneficii comunitatii. Condamnatul nu mai este astfel separat de familia si comunitatea fata de care are responsabilitati si care il poate ajuta in a-si dezvolta un mod de viata pro-social. Munca in folosul comunitatii este o modalitate mai putin costisitoare din punct de vedere economic si social pentru comunitate, iar punerea in aplicare a muncii in folosul comunitatii poate contribui la construirea unui sistem de justitie mai uman, care tine seama de nevoile reale ale comunitatii si nu de interese politice sau economice".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro