Mergi la conţinutul principal

Muncă şi durere la simpozionul de sculptură de la Brăila

• unul dintre artiştii participanţi la ediţia de anul acesta a trebuit să îşi abandoneze opera, din cauza unei probleme medicale • profesor universitar, sculptorul Florin Vâlceanu şi-a desemnat un student pentru a-i continua munca • acesta va trebui să realizeze până la cel mai mic detaliu sculptura cu care maestrul său, Florin Vâlceanu, a trecut de concursul de selecţie pentru ediţia de anul acesta a simpozionului • ceilalţi trei participanţi, Ana Maria Negară, Carmen Tepşan şi Florin Strejac, muncesc din greu, învăluiţi permanent într-un nor de praf alb, pentru a-şi finaliza operele până pe 15 septembrie, data la care se va încheia simpozionul • între timp, pe bulevardul Independenţei se lucrează la realizarea soclurilor pe care vor fi expuse operele de artă făcute la ediţiile din 2015 şi 2016

 

Curtea Colegiului Tehnic “C. D. Neniţescu” de pe Şos. Buzăului răsună zilele acestea de sunetul fierăstraielor electrice cu ajutorul cărora sculptorii angrenaţi în actuala ediţie a Simpozionului “Nicăpetre” îşi modelează operele, din cuburile de marmură puse la dispoziţie de organizatori - Consiliul Judeţean şi Muzeul Brăilei. Învăluiţi într-un nor dens de praf alb şi fin, artiştii îşi pun în operă viziunea pe care o are fiecare despre tema de anul acesta a simpozionului: Centenarul Marii Uniri de la 1918. Din păcate, doar trei din cele patru opere trecute de preselecţie se află într-un stadiu avansat de realizare. Cea de-a patra, a sculptorului Florin Vâlceanu, a rămas în urmă, din cauză că maestrul a avut o problemă medicală şi a trebuit să revină în oraşul natal, Drobeta Turnu Severin, la scurtă vreme de la deschiderea oficială a simpozionului. Artistul a suferit o intervenţie chirurgicală, iar medicii i-au recomandat o perioadă de repaos, astfel că nu îşi va putea continua lucrarea. Puşi în faţa acestei situaţii, organizatorii au avut de ales între două varinte. Prima ar fi fost să îi trimită blocul de marmură la Turnu Severin, pentru a-şi termina personal sculptura, până la data de 1 decembrie anul curent. Cea de-a doua variantă, pentru care s-a şi optat până la urmă, a fost ca Florin Vâlceanu, profesor universitar la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, să desemneze un student care să vină la Brăila pentru a termina lucrarea începută aici. “Tânărul respectiv va trebui să realizeze sculptura conform schiţei cu care profesorul Vâlceanu s-a prezentat la concursul de selecţie pentru tema de anul acesta. Domnul profesor a dat asigurări că studentul pe care îl va trimite aici este în măsură să îi finalizeze lucrarea. Acum, nu ştim dacă aceasta va putea fi gata până la pe 15 septembrie, data la care se va închide oficial simpozionul. Având în vedere circumstanţele, probabil se va întârzia câteva zile”, ne-a informat consilierul judeţean Marian Căpăţână, iniţiatorul Simpozionului de Sculptură “Nicăpetre” de la Brăila.

Pe lângă sculptorul Florin Vâlceanu, la ediţia de anul acesta s-au mai înscris  artiştii Ana Maria Negară, Carmen Tepşan şi Florin Strejac. Cele patru opere realizate în actuala ediţie a simpozionului, pe tema Marii Uniri, vor fi amplasate în cele patru mari localităţi ale judeţului nostru: municipiul Brăila şi oraşele Ianca, Însurăţei şi Făurei. Deocamdată, pentru municipiu încă nu s-a stabilit locul unde va fi amplasată această statuie.

 

Abia acum se lucrează la soclurile pentru statuile realizate în 2015 şi 2016

De altfel, după cum se ştie, nici operele de artă realizate la precedentele două ediţii ale Simpozionului “Nicăpetre”, cea din 2015 şi cea din 2016, încă nu au fost expuse în condiţii propice în municipiu. Acestea ar trebui amplasate pe bulevardul Independeţei, care în acest mod ar urma să devină un “Bulevard al Artelor Vizuale”. Deşi s-au scurs trei ani de la prima ediţie a simpozionului, abia recent, în ultimele câteva săptămâni, s-a început realizarea soclurilor pe care urmează să fie amplasate statuile.

SC “Mladimar” SRL Brăila a câştigat procedura de achiziţie directă organizată de Primărie, pe criteriul preţului cel mai mic, pentru amenajarea acestor socluri. Astfel, firma în cauză s-a angajat să realizeze 14 platforme expoziţionale, contra sumei de 71.120 lei, fără TVA. Platformele sunt făcute din beton şi placate cu plăci de granit. Lucrările au început în luna iulie, iar până în prezent au fost făcute 7 socluri, pe tronsonul de bulevard cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. Şcolilor, urmând să intre în lucru şi celelalte 7 socluri, dintre Str. Şcolilor şi Str. 1 Decembrie 1918.

Reamintim că, în 2015, sculptorii participanţi la Simpozionul “Nicăpetre” au avut de realizat opere de artă pe tema mitului pescarului brăilean, iar în 2016 pe tema legendei Chirei Chiralina. În 2017, simpozionul a fost anulat, din cauză că nu prea au fost artişti interesaţi să participe la tematica aleasă de organizatori: statui ale personalităţilor brăilene - eroi căzuţi în Primul Război Mondial.

De circa doi ani, câteva dintre statuile realizate la prima ediţie sunt poziţionate pe bulevardul Independenţei, direct pe pământ, între Călăraşi şi Str. Şcolilor. Acestea urmează să fie mutate pe tronsonul dintre Str. Şcolilor şi Str. 1 Decembrie 1918, iar între Călăraşi şi Şcolilor, pe soclurile deja realizate, vor fi poziţionate statuile care o reprezintă pe frumoasa Chira Chiralina, după cum ne-a informat consilierul judeţean Marian Căpăţână.

Pentru fiecare ediţie a simpozionului de sculptură, inclusiv pentru cea de anul acesta, Consiliul Judeţean a alocat câte 200.000 lei, această sumă acoperind atât costul materialelor, cât şi onorariul artiştilor şi cazarea acestora pe durata desfăşurării manifestării.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro