Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Multumim, UE!

Ne-am integrat in Uniunea Europeana. Am facut-o si pe asta, cum spune romanul. Numai ca, din pacate, ne-am cam dat cu stingul in dreptul inca din prima. Ma refer la ce s-a intimplat in noaptea dintre ani, cind premierul si presedintele nu au fost capabili sa se suporte macar cit se numara de la 10 la 0. Rezultatul: oficialii UE, veniti special la Bucuresti pentru a ne ura bun venit in Europa, au fost nevoiti sa alerge ca nebunii toata noaptea, dintr-o piata in alta, de la o sindrofie la alta. O situatie de tot risul. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, ne-am facut de ris si in Parlamentul European, cind nu am fost capabili sa desemnam un unic reprezentant care sa rosteasca discursul de "bine v-am gasit". Ne-am facut de ris si cu aberanta taxa de inmatriculare a masinilor. Despre scandalul "Biletul", ce sa mai vorbim! Si, Dumnezeu mai stie cu ce ne-am mai facut, sau ne vom mai face de aici inainte. Sincer, ne asteptam sa fie greu, stiam ca vom mai da rateuri pina vom ajunge sa gindim occidental, dar ca o s-o tinem tot dintr-un rateu in altul, chiar ca depaseste toate asteptarile. Sa recapitulam, ce a insemnat pina acum integrarea? Restrictii peste restrictii, majorari considerabile de preturi (taxe, impozite, utilitati etc), acte normative aprobate in fuga si puse in aplicare peste noapte, si multe, foarte multe promisiuni ca va fi bine. Cind? Pai sa mai treaca macar vreo 20 ani. Atit a apreciat chiar si presedintele Traian Basescu.
Vreau sa fie clar, nu am nimic de reprosat Uniunii Europene sau celor care o conduc, am mai spus-o si o repet, cerintele impuse de UE sint in primul rind norme de bun simt. Ce ma nelinisteste insa sint aberatiile pe care le clocesc "specialistii" nostri in simulacrul numit pompos "transpunere in legislatia romaneasca a directivelor europene". Nu mai departe, actul normativ care a bulversat complet taranul roman, mic producator de lapte, carne, brinza, oua, care peste noapte s-a vazut in imposibilitatea de a-si mai valorifica marfa pe pietele de la oras. Strigator la cer nu e ce a cerut Europa, adica, igiena, autorizare, produse sigure. Strigator este cum au inteles mai marii nostri sa transpuna aceasta cerinta. Adica pe sest, intr-un termen extrem de scurt, fara o informare prealabila si fara sa ia in calcul macar o clipa protejarea, atit a taranului roman, in calitate de producator, cit si a oraseanului, in calitate de consumator. Ca s-a facut pe sest, e clar, ordinul cu pricina a fost aprobat in 22 decembrie 2006, si publicat in 8 ianuarie 2007. Mai mult, desi era clar ca avea termen de aplicare 18 ianuarie, nimeni nu a scos o vorba pina prin 12 - 13 ianuarie. Dar, bineinteles, scuza celor implicati a fost pe masura. De toate acestea vinovata e UE, asa cum e vinovata de tot ce se intimpla rau in tara. Pai, domnilor cu functii si responsabilitati, daca atit intelegeti dumneavoastra din integrare, adica o curte straina in care sa pasati pisica, vai de noi ca natie. Ca nu e prima data cind procedati asa, cind va ascundeti incompetenta, indiferenta si slugarnicia in spatele "impunerilor drastice ale UE". PENIBIL. Sint convinsa ca se stia de mult care e viitorul pietelor agroalimentare, doar ca nimeni nu a miscat un deget. Si de aceea nu m-as mira ca in primavara sa vina rindul producatorilor de legume si fructe sa fie "alungati" peste noapte de la tarabe. Chiar ca ar fi culmea. Pentru ca pe acest sector legislatia este transpusa inca din 2002, dar nimeni nu se oboseste nici acum sa o aplice. Iar cind va veni vremea sa se spuna stop, cine-i vinovatul? Bineinteles UE.
In concluzie, domnilor cu responsabilitati, daca din tot ce inseamna integrare voi atit ati inteles, multumim frumos, dar cred ca ne iese prin piele. Deci, ori va apucati serios de treaba, ori multumim frumos pentru prezenta si poate aveti cite ceva de facut pe acasa. Lasati locul celor pentru care UE nu este tapul ispasitor ci o sansa de progres.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii