Motivate de disperare, saracie sau informatii false, romancele fac acest lucru nestiind ca legea romaneasca privind adoptiile, din 7 iulie 2006, precum si un acord semnat la 15 decembrie 2005 intre Spania si Romania, privind cooperarea pentru protectia minorilor, interzic adoptarea copiilor de nationalitate romana nu numai in Spania, ci si in restul tarilor din UE sau extracomunitare.
Actul normativ adoptat de statul roman este menit sa protejeze copiii de posibile nereguli in procesul de adoptie si de traficul de minori.
Situatia romancelor a fost semnalata de presedintele Asociatiei Statelor Estice, Angela Placsintar, care a avertizat ca in ultimul an au fost inregistrate cinci cazuri de romance care au nascut la spitalul general din Castellon. Serviciile sociale au precizat insa ca acest numar este mult mai mare.
Angela Placsintar a explicat ca Romania a oferit spre adoptie, in 2003, in diverse tari straine, 400 de minori, dupa un an nemaivind informatii decit despre 200 dintre acestia. "Cit despre restul, autoritatile nu mai au informatii nici despre domiciliul sau situatia lor, si nici despre familia de adoptie", a declarat ea.
Povestea acestor femei, dintre care unele sint minore, are un deznodamint tragic, deoarece copiii lor nascuti in Spania nu sint automat spanioli. Ei pot deveni cetateni spanioli la implinirea virstei de 18 ani, si numai daca fac dovada ca traiesc in Spania de cel putin sase ani.
Nou-nascutul este plasat intr-un centru pentru minori din Spania, ulterior fiind trimis in Romania, insotit de un tutore spaniol. El este plasat intr-un centru pentru minori din Romania.