Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Mr. Jazz of Romania" in concert la Braila

Duminica seara, de la ora 18.00, Johnny Raducanu va sustine un concert la Casa Tineretului, impreuna cu prietenii sai: Alin Constantin la clarinet, Paul Man la tobe, Pedro Georgescu la contrabas, Marian Georgescu la chitara electrica si Nicolae Dumitru la trombon. Johnny Raducanu a fost adus in concert la Braila la solicitarea sutelor de braileni care il iubesc si ii apreciaza muzica, a spus directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu.
Johnny Raducanu s-a nascut la Braila in 1931 si este urmasul unei familii cu indelungata traditie muzicala, datind de pe vremea lui Petre Cretu Solcanu. A urmal liceul la Iasi si la Cluj, apoi a continuat studiile la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, la clasa de contrabas a profesorului Josef Prunner. S-a impus ca muzician de jazz la contrabas inca de la 19 ani. A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianistii Friedrich Gulda si Guido Manussardi. In 1987 devine membru de onoare al Academiei "Louis Armstrong" din New Orleans. Marele jazzolog american Leonard Feather l-a numit "Mr. Jazz of Romania". Mentor al tinerei generatii, Johnny Raducanu este considerat un "monstru sacru" al jazz-ului romanesc. A cintat in diferite formatii, cu cei mai renumiti muzicieni romani - Quintetul de jazz Bucuresti, Richard Oschanitzky, Aura Urziceanu, iar in ultimii ani cu muzicieni mai tineri, al caror mentor a devenit: Teodora Enache, Ionut Baranga, Jean Stoian, Pedro Negrescu, Lucian Maxim. A concertat, de-a lungul carierei sale, pe toate scenele festivaliere romanesti din Ploiesti, Sibiu, Brasov, Costinesti, Bucuresti, Iasi, Cluj, Craiova, Timisoara, cit si peste hotare: SUA, Germania, Franta, Elvetia, Anglia, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Austria, Rusia.
Acum continua sa cinte vinerea in Club Nouveau si duminica la "Laptaria lui Enache". Este greu de spus in citeva vorbe cine este, ce face si ce datoram noi lui Johnny Raducanu. Cel mai bine au facut-o prietenii lui, cei care i-au fost aproape multi ani.
Nichita Stanescu: "Johnny Raducanu si-a innodat inima pe acoperisul timpanelor noastre ca un leopard in rut ...".
Ion Caramitru: "Johnny e un singuratic. De geniu. Ce face el acolo, in camaruta lui de la etajul VII al unui bloc din Banu Manta, de nu-l reclama nici un vecin, tine probabil de miracol. Odata urcind la etajul VII, cineva care locuia pe acelasi palier m-a oprit sa dau drumul brusc la usa liftului, spunindu-mi: “Lasati-o usor, Johnny cinta! “".
Fanus Neagu: "Johnny Raducanu face parte din stirpea boierilor de mahon a Brailei, adica a marilor lautari. Povestea lor e veche ca Dunarea si Levantul. Cintecul arcusului vrajit a schimbat inima fiarei. Rara intimplare imparateasca. Johnny s-a nascut muscata de Dunare, in umbra de salcim rosu. Menit de ursitoare sa ia un val din unda viorie a fluviului rasarit de luceafar si sa rasuceasca din ea o mie de povesti pe care sa le daruiasca lumii. Din sufletul si miinile lui cad pe clapele pianului, ca dintr-un nor fermecat, ploi de clipe de aur, virtejuri de nebunie, indemnuri de rapiri din seraiuri, furtuni, napaste, pacate ce se cer implinite, curcubee, singe din genunchii pe care si i-a julit pe strazile Brailei, inhamat la carul sperantei, alaturi de Istrati, Sebastian, Schileru, Steinhardt. Si peste toate o gura de foc din vatra infernului".
Organizatorii evenimentului sint Centrul de Creatie si Consiliul Judetean.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii