Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mozart Rocks, spectacol magnific de intilnire a doua generatii muzicale

Acorduri de chitara electrica pe fondul muzicii lui Bach si Mozart, pe scurt, muzica rock si muzica clasica. O combinatie aparent imposibila, dat fiind ca cele doua genuri sint despartite ca epoci. Cu toate acestea, trei tineri solisti alaturi de orchestra Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galati, au reusit, miercuri seara, sa creeze in premiera absoluta in Romania un dialog al generatiilor si, mai mult, o punte stilistica spre noile genuri de muzica, intr-un concert simfonic extraordinar care a tinut sute de braileni in "priza" timp de aproape doua ore si jumatate. Dupa spusele prezentatorului, Constantin Teodorescu, un concert similar cu cel de la Braila a mai fost dat in anul 2001, in Japonia de catre un mare chitarist suedez, Yngwie Malmsteen, impreuna cu New Japan Philarmonic.
Evenimentul de inalta tinuta artistica desfasurat in sala de concerte a Casei Tineretului, a marcat, in fapt, renasterea orchestrei simfonice "Lyra" si a muzicii la Braila, ca urmare a eforturilor sustinute ale presedintelui Societatii Filarmonice "Lyra", dr. Nicu Teodorescu, cel care, in ultima luna, s-a implicat activ pentru ca acest concert sa fie o reusita. Este, practic, o a doua renastere a acestei intitutii muzicale, avind in vedere ca, zilele acestea, o comisie din cadrul Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor Bucuresti va fi la Braila pentru predarea cladirii fostului cinematograf "Lyra", spatiu care va redeveni, dupa 60 de ani, sediul Societatii Filarmonice "Lyra". Aflarea acestei vesti a ridicat intreaga sala in picioare care a aplaudat entuziasmata intrarea in scena a dr. Nicu Teodorescu. Dirijorul fostei orchestre simfonice "Lyra" a preluat in mod simbolic bagheta dirijorala deschizind seara cu “Simfonia I in do major, de L. van. Beethoven. Concertul a continuat apoi sub conducerea muzicala a dirijorului Liviu Buiuc cu uvertura la opera "Wilhelm Tell", de Gioacchino Rossini.

Partituri solistice de exceptie, integrate cu succes intr-o orchestra simfonica clasica

Partea a doua a concertului-eveniment a fost dominata de sonoritatile metalice ale chitarelor electrice alaturate intr-o combinatie uimitoare cu muzica simfonica. Efectele sonore create au lasat spectatorii braileni fara suflare de uimire. Experimentul inedit in viata muzicala braileana a debutat cu doua piese de Bach interpretate de chitaristul Marius Rosu, secondat la clavecin de Madalina Claudia Danila, eleva a Liceului de Arta "Hariclea Darclee", si judecind dupa reactia publicului, putin deprins cu astfel de productii, mixajul a fost o reusita. A urmat apoi solistul Remus Marius Carteleanu cu o piesa de W.A. Mozart, ale carei note au rasunat din acelasi instrument modern. Tot o piesa de Mozart a interpretat si solistul George Patranoiu. La final, cei trei solisti au dus cel mai sus stacheta provocarii oferindu-le spectatorilor o combinatie surprinzatoare intre clasicul muzicii lui Brahms si inflexiunile moderne ale rock-ului. Momentul a aprins spiritele brailenilor care au incalcat orice reguli conservatoare de care se tine cont la orice concert de muzica simfonica, tinind ritmul din palme ca la un adevarat concert rock.
La final, nu au lipsit reactiile din partea publicului, a invitatilor si a oficialitatilor prezente la spectacol. Toata suflarea a aplaudat minute in sir prestatia solistilor si a orchestrei, precum si initiativa organizarii unui asemenea concert extraordinar. Implicati in reusita evenimentului au fost Societatea Filarmonica "Lyra", Primaria Municipiului Braila si Consiliul Judetean Braila, precum si alte institutii locale care au sustinut acest proiect.

Lansare de carte

In pauza concertului simfonic a avut loc lansarea volumului monografic "Juramintul... Euterpei", de Dumitru Anghel. Despre insemnatatea aparitiei cartii cu valoare de document au vorbit muzicianul si scriitorul Dan Anghelescu, profesorii Sorin Leu si Viorel Mortu si muzicianul Marilena Niculescu. Dupa terminarea Concertului, autorul Dumitru Anghel si eroul volumului "Juramintul... Euterpei", dr. Nicu Teodorescu, au oferit autografe pe carte tuturor participantilor doritori, in urma unei donatii facute de Consiliul Judetean Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii