Motocicliştii gălăţeni care susţin că au fost agresaţi de şeful Jandarmeriei Brăila au primit o veste şoc, însă care nu i-a luat chiar prin surprindere. După ce, anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila i-au scos nevinovaţi pe toţi cei cercetaţi în dosar, motocicliştii s-au adresat până la urmă instanţei de judecată, însă nici aici nu au obţinut câştig de cauză. Magistraţii Judecătoriei Brăila au respins, ca nefondată, plângerea celor patru gălăţeni împotriva rezoluţiilor procurorului de netrimitere în judecată. Tinerii se consideră nedreptăţiţi, însă spun că s-au săturat să se lupte cu morile de vânt, astfel că renunţă la orice acţiune. Oricum, după cum ne-au informat judecătorii, faţă de soluţia dată de instanţă nu mai există cale de atac. "Respinge ca nefondată plângerea petenţilor Turcu Grigore, Toma Dănuţ, Mihalache Cezar Adrian şi Tănase Florin împotriva rezoluţiei date de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila", se arată pe site-ul instanţei. Judecătorii au menţinut rezoluţia dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunile de purtare abuzivă, fals intelectual, lovire sau alte violenţe pentru toţi cei acuzaţi, respectiv şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, pe fiul acestuia, angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, pe karatistul Cornel Muşat şi pe alţi cinci lucrători de poliţie.
Motocicliştii spun că decizia instanţei nu este una corectă, însă ei sunt prea mici ca să mai poată lupta. "Ce să mai comentez, suntem în România! Logic că nu este o decizie corectă. Dar atâta timp cât există corupţie în ţara asta....Oricum renunţăm, nu avem încotro, a trecut un an şi ceva şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Ne luptăm cu morile de vânt. Chiar dacă ar mai exista vreo cale de atac, suntem mici, nu putem face nimic. Singurul lucru cu care ne-am ales a fost anularea amenzilor primite, aproximativ 3 milioane de lei pentru fiecare, date pentru şicanare în trafic. A rămas acum să ne ridicăm banii", ne-a spus unul dintre motociclişti.
Reamintim că cei patru motociclişti, Grigore Turcu, Dănuţ Toma, Florin Tănase şi Cezar Adrian Mihalache, reclamă că au fost bătuţi, în ziua de 18 septembrie 2010, de col. Vasile Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, pentru că au refuzat să se dea din faţa maşinii pe care colonelul o conducea. La un semafor, după un schimb de replici, Silion le-ar fi pulverizat în faţă cu spray lacrimogen, unul dintre bikeri ripostând cu un pumn, conflictul continuând şi la următoarea intersecţie. Gălăţenii au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului, unde, spun ei, col. Silion şi unul dintre fiii săi i-au agresat, în final fiind şi amendaţi. Motociclistul Grigore Turcu a stat trei zile în spital în urma loviturilor încasate şi, după spitalizare, a avut nevoie de încă 4 zile de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, col. Silion a făcut la rândul său plângere împotriva motociclistului, pe care îl acuză că l-ar fi agresat şi şi-a scos certificat medico-legal, cu 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Şeful Jandarmeriei Brăila a acţionat conform legii, iar Muşat a vrut doar să ajute
După 8 luni de anchete, procurorii brăileni au dat un verdict neaşteptat în dosarul motocicliştilor: niciun vinovat. Astfel, faţă de toţi cei cercetaţi în dosar, respectiv Şeful Jandarmeriei Brăila, Vasile Silion, fiul acestuia - angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, Cornel Muşat şi alţi cinci agenţi de poliţie, s-a dispus neînceperea urmăririi penale. După cum se precizează în rezoluţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, semnată de procuror Mihaela Marinescu, în cazul şefului Jandarmeriei nu se poate reţine infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, întrucât, din analiza materialului probator, rezultă că imobilizarea motocicliştilor nu a fost făcută cu intenţia de a le prejudicia acestora drepturile legale. "Făptuitorul a avut reprezentarea faptului că datorită modului necorespunzător de deplasare în trafic şi atitudinii şicanatoare şi sfidătoare a acestora, motocicliştii au săvârşit o faptă de natură penală, tulburând buna desfăşurare a traficului rutier, motiv pentru care aceştia trebuiau deferiţi organelor de poliţie care puteau lua împotriva lor măsurile legale care se impuneau", se precizează în rezoluţie. În ceea ce priveşte infracţiunile de lovire şi ameninţare, nu s-a putut stabili cu certitudine faptul că, în sediul Poliţiei Municipiului Brăila, Vasile Silion a luat în vreun fel contact cu cei patru motociclişti, lovindu-i sau ameninţându-i. Şeful Jandarmeriei a avut o explicaţie cu privire la infracţiunea de lovire şi la certificatul medico-legal prezentat de către motociclistul Grigore Turcu, precizând că "procesul de imobilizare este un proces de duritate mare şi este foarte posibil ca leziunile prezentate de către persoana vătămată să fi fost produse la momentul respectiv şi nu în mod intenţionat".
În ceea ce îl priveşte pe Cornel Muşat, din materialul probator administrat în cauză a rezultat că acesta din urmă s-a aflat întâmplător în zona de conflict, pe strada Calea Galaţi şi a văzut un grup de motociclete care au încadrat un autoturism Opel "cu scopul vădit de a-l opri din mers", astfel că s-a gândit să dea o mână de ajutor. După ce au analizat declaraţiile părţilor implicate, procurorii au concluzionat că "intenţia lui Cornel Muşat a fost aceea de a se face util, de a da ajutor la imobilizarea unor persoane care în opinia sa avuseseră un comportament necorespunzător (...)".
Potrivit procurorului, nici fiul şefului Jandarmeriei Brăila, agent la Poliţia Municipiului Brăila, nu poate fi acuzat de vreo infracţiune, întrucât el nu s-a aflat la locul faptei, procesele verbale de sancţionare nu au fost întocmite de el, iar din materialul probator nu rezultă cu certitudine că s-a aflat într-adevăr în sediul poliţiei şi că ar fi exercitat acte de violenţă asupra motociclistului Grigore Turcu. Şi ceilalţi cinci lucrători de poliţie, acuzaţi iniţial de mai multe infracţiuni, au scăpat basma curată. Privind reclamaţia şefului Jandarmeriei, colonel Vasile Silion, care acuză că a fost agresat de motociclistul Grigore Turcu , procurorul a concluzionat că probele nu îl indică pe motociclist ca autor cert al faptei, leziunile colonelului putând fi provocate în procesul de imobilizare a motocicliştilor.
După ce au primit acest verdict din partea procurorilor, motocicliştii au depus plângere împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, care a fost analizată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, dar decizia a fost aceeaşi: niciun vinovat. În consecinţă, motocicliştii s-au adresat instanţei de judecată, însă tot fără sorţi de izbândă.