Flutur a declarat ca aceasta actiune "incetineste doar caderea, dar nu o poate evita". "De altfel, observ ca motiunea PRM a fost semnata, aproape in mod egal, de senatori PRM si PSD", a spus ministrul Agriculturii.
El a apreciat ca motiunea PRM se va intoarce impotriva PSD, care are nevoie, la aproape noua luni de la pierderea puterii, sa i se reaminteasca cum a gestionat agricultura romaneasca.
"Consider ca motiunea PRM-PSD este o ocazie de a vorbi despre noua constructie a bugetului agriculturii pentru anul 2006, radical diferita de cea pentru 2005, lasata mostenire de PSD inainte de pierderea alegerilor", a adaugat Gheorghe Flutur.
PRM a depus, joi, la Senat motiunea simpla "Alianta D.A.-Dezastrul Agriculturii", prin care se cere demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru gestionarea necorespunzatoare a problemelor din agricultura romaneasca. Alaturi de cei 19 senatori PRM, un numar de 21 de senatori PSD au semnat acest document.
Potrivit regulamentului de functionare al Senatului, motiunea simpla trebuie sa fie dezbatuta in plen in cel mult sase zile din momentul in care a fost depusa.
Semnatarii motiunii solicita premierului Calin Popescu Tariceanu sa il demita pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si pentru ca acesta ar fi facut aprecieri eronate privind cantitatea productiei de cereale de toamna, cu consecinte negative asupra pretului de valorificare a cerealelor.
Senatorii din cele doua partide reclama esecul politicii din domeniul agriculturii, care afecteaza grav economia tarii, in conditiile in care peste 40 la suta din populatia Romaniei este ocupata in agricultura.
Parlamentarii PRM si PSD critica faptul ca asa-numita"alocare eficienta a resurselor bugetare pentru sprijinirea producatorilor agricoli" a fost transformata o "cuponiada ilogica, incoerenta si ineficienta". Ei sustin ca solutia cuponiadei a produs o gaura neagra in bugetul tarii de circa 100 de miliarde de lei vechi, generata de tiparirea si distribuirea cupoanelor.
Semnatarii motiunii simple solicita Ministerului Agriculturii sa adopte rapid o strategie la nivel national in ceea ce priveste prelucrarea si folosirea griului recoltat in anul 2005, sa reintroduca subventionarii banesti a producatorilor agricoli inlocul cupoanelor, dar si sa limiteze importurile de cereale si alte produse agricole.