Mergi la conţinutul principal

Monument istoric cu ghinion

* de ce a rămas în paragină clădirea fostului cinema ”Popular”, chiar dacă actualul proprietar, Sindicatul ”Învățământ” Brăila a alocat, în urmă cu 15 ani, 50 miliarde de lei vechi pentru reabilitare * acum, imobilul este pericol public, fiind înconjurat cu bandă de avertizare, pentru ca pietonilor de pe trotuar să nu le cadă în cap bucățile de tencuială desprinse de la înălțime

 

Bijuteria arhitectonică de odinioară, clădirea unde a funcționat fostul cinematograf ”Popular” a ajuns o ruină care pune în pericol siguranța pietonilor, din cauza bucăților de tencuială desprinse de pe fațadă. Recent, Poliția Locală a somat actualul proprietar, Sindicatul ”Învățământ” Brăila, să ia măsuri pentru punerea în siguranță a trecătorilor. Soluția găsită a fost amplasarea unor stâlpi de plastic, ca suport pentru o bandă de avertizare ce delimitează o porțiune de circa un metru, de jur împrejurul imobilului, așa încât să existe speranța că molozul desprins de la înălțime nu va cădea direct în capul celor aflați pe trotuar. ”Am primit o somație că au căzut niște elemente de tencuială și noi am acționat imediat, am pus niște afișe cu conținutul acesta «Cade tencuială», le-am pus în vreo 4-5 locuri pe față și două pe lateral înspre magazinul Dunărea. Am pus și acești stâlpișori de plastic, flexibili, cu bandă de semnalizare. Inițial am vrut să punem stâlpi metalici, dar ni s-a atras atenția că s-ar putea lovi de ei mașinile care parchează în zonă, ne-a spus Valeriu Partene, președintele Sindicatului ”Învățământ” Brăila.

În ceea ce privește șansele ca această clădire monument istoric să fie reabilitată într-un viitor apropiat, Partene ne-a declarat că se fac demersuri pentru accesarea unui program de finanțare și că ar fi posibil ca lucrările să demareze până la sfârșitul acestui an. Potrivit liderului Sindicatului ”Învățământ” Brăila, pe interior imobilul ar fi reabilitat în proporție de 60%, ca urmare a lucrărilor derulate în urmă cu circa 15 ani, atunci când a fost demarată o amplă investiție în acest sens. Sindicatul alocase suma de 50 miliarde lei vechi, din care s-au cheltuit la vremea respectivă circa 38 miliarde. Firma care s-a ocupat a fost ”Confort 2000”, însă ghinionul a făcut ca aceasta să intre în procedură de lichidare, apoi de faliment, după ce patronul a decedat. Ca urmare, lucrările s-au oprit, iar clădirea a intrat în conservare, până la contractarea unui alt constructor. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent și din cauza lipsei banilor și din cauza unor probleme juridice survenite între timp. Este vorba despre un proces intentat de proprietarii unei clădiri învecinate, care acuzau faptul că din cauza șantierului lăsat neterminat este afectat imobilul lor. ”Am câștigat acest proces, situația s-a lămurit, deci putem să ne apucăm de treabă. Încercăm să găsim o formulă prin care să putem termina această clădire care la momentul acesta este realizată în procent de peste 60%”, ne-a mai declarat Valeriu Partene, precizând că, fiind vorba despre un monument istoric, Primăria nu poate aplica supraimpozitarea cu 500%, ca în cazul altor clădiri aflate în paragină. ”Noi, ca proprietari, plătim an de an doar impozitul pe pământul de sub clădire”, a punctat șeful Sindicatului ”Învățământ” Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro