Mergi la conţinutul principal

Monument dedicat domnitorului Vlaicu Vodă, în Bariera Călăraşilor

• statuia de bronz masiv, de 2,5 metri înălţime, a fost realizată anul trecut, însă nu a putut fi pusă pe poziţie deoarece nu avea un postament corespunzător • lucrările la soclul înalt de 3 metri au început de câteva zile, astfel că Primăria promite că, până la Paşte, monumentul va fi dezvelit pentru public

 

Un proiect mai vechi, inţiat în urmă cu mai bine de patru ani de fostul consilier local municipal Ionel Alexandru, care, după cum se ştie, activează ca profesor de istorie în viaţa de zi cu zi, este, în sfârşit, pus în practică. În urmă cu câteva zile, au început, în Bariera Călăraşilor, lucrările la soclul statuii lui Vlaicu Vodă. Statuia propriu-zisă există deja, fiind realizată de un sculptor angajat, prin licitaţie publică, de Primăria Brăila, astfel că după finalizarea postamentului va putea fi pusă imediat pe poziţie. Autorităţile locale promit că, până la Paşte, mai exact până la sfârşitul lunii aprilie, monumentul va fi gata şi va putea fi dezvelit pentru public.

Domnitorul Vlaicu - Vladislav Vodă este considerat ctitorul Brăilei, deoarece a semnat şi parafat primul document oficial în care apare numele oraşului nostru. Este vorba despre un tratat comercial încheiat cu negustorii braşoveni, cărora li s-a acordat scutire de vamă pentru mărfurile cu care treceau prin Brăila. “Per viam Braylam” se menţionează în documentul datat 20 ianuarie 1368 şi considerat în prezent certificatul de naştere al Brăilei.

În 2015, profesorul de istorie Ionel Alexandru, pe atunci consilier municipal, a început demersurile pentru realizarea unei statui a lui Vlaicu Vodă. Aceasta ar fi trebuit să fie gata în anul 2018, la împlinirea a 650 de ani de la prima atestare documentară, însă, după cum se poate constata, planurile iniţiale nu s-au concretizat. Ionel Alexandru a insistat mai bine de un an pe lângă colegii săi consilieri pentru adoptarea proiectului referitor la realizarea monumentului şi la stabilirea locului unde va fi amplasat. În 2016, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, visul acestuia s-a împlinit, după ce şi alţi consilieri din legislatura trecută s-au alăturat ideii privind amplasarea statuii lui Vlaicu Vodă în inelul spaţiului verde din mijlocul intersecţiei Barierei Călăraşilor. Astfel, proiectul de hotărâre a fost iniţiat de un grup mai mare, din care au făcut parte şi aleşii locali Tudorel Arbunea, Sorin Boşneag, Alexandru Dănăilă, Simona Drăghincescu, Silviu Mangiurea, Daniel Negoiţă şi Cristian Pricop. Pe lista iniţiatorilor a fost trecut şi primarul Aurel Simionescu. “Nu se cuvenea ca, peste doi ani, când se va inaugura statuia, să nu figureze şi actualul primar printre cei care au venit cu iniţiativa”, ne declara, la vremea respectivă, Ionel Alexandru, bucuros că ideea lui a fost îmbrăţişată de atâţia colegi şi că proiectul de hotărâre privind locul de amplasare a statuii a trecut fără probleme prin CLM.

 

Insistenţele lui Alexandru au avut rezultat

După alegerile locale din vara anului 2016, Ionel Alexandru şi-a pierdut calitatea de consilier municipal, însă a făcut tot posibilul ca proiectul său de suflet să nu rămână uitat prin vreun sertar al Primăriei. Acesta s-a interesat periodic de stadiul implementării, iar aceste insistenţe, dar şi faptul că noul primar, Marian Dragomir, a considerat proiectul ca fiind unul viabil, au făcut ca lucrurile să fie puse în mişcare. Iniţial, bugetul alocat a fost de 100.000 lei, însă ulterior acesta a fost suplimentat, ajungând la peste 200.000 lei. După organizarea unei licitaţii, contractul de realizare a statuii a fost “prins” de sculptorul Giulian Octav Dumitriu, care s-a angajat să facă lucrarea contra sumei de 159.390 lei, fără TVA. Statuia, din bronz masiv, înaltă de 2,5 metri, a fost gata în toamna anului 2018, fiind depozitată într-o hală a societăţii “Braicar”. Aceasta îl înfăţişează pe domnitorul Vlaicu Vodă, stând în picioare, cu o impunătoare coroană pe cap, ţinând în mâna dreaptă documentul de atestare a Brăilei, în timp ce mâna stângă se sprijină pe un paloş masiv ce face trimitere la crucea creştină. Primăria ar fi vrut ca statuia să fie pusă pe poziţie până în luna decembrie a anului trecut, pentru a se marca astfel cei 650 de ani de atestare documentară a oraşului. Nu a fost posibil, însă, deoarece s-a găsit cu foarte mare greutate o firmă care să realizeze postamentul statuii. “Licitaţia pentru contractarea acestei lucrări a trebuit repetată de câteva ori, deoarece nu existau firmei interesate”, ne-a informat Corina Anghelescu, arhitectul şef al municipiului. Până la urmă, lucrarea în valoare de circa 40.000 lei a fost atribuită firmei “Cic Cons” Brăila, care are 30 de zile la dispoziţie să facă soclul, din momentul deschiderii şantierului. Săpăturile au început pe 15 martie, astfel că postamentul, care va avea la bază 1,5 m x 1,5 m şi înălţimea de 3 m, ar trebui să fie gata la jumătatea lunii aprilie. Monumentul, per ansamblu, va avea o înălţime comparabilă cu cea a monumentului Ecaterinei Teodoroiu, de pe bulevardul Independenţei.

În aceeaşi hotărârea referitoare la realizarea acestei statui, votată de consilierii locali în 2016, se specifica faptul că intersecţiei Bariera Călăraşilor i se va atribui denumirea Piaţa Vlaicu-Vladislav Vodă. Acest aspect nu a fost însă pe placul noii conducerei a Primăriei Brăila, care nu pare dispusă să îl pună în practică. “Nu sunt de acord cu o astfel de schimbare de denumire ce presupune şi schimbarea actelor de identitate ale persoanelor care au domiciliul în zona respectivă”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro