Mergi la conţinutul principal

Modificările la Legea referendumului, metode de fraudă pentru USL

Schimbările aduse la Legea referendumului prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern a stârnit reacţii în rândul democrat liberalilor brăileni.
Preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu, a declarat că USL-ul caută tot felul de metode pentru a frauda referendumul. Din punctul său de vedere, una dintre metodele de fraudare este aceea de a introduce în urnă foarte multe buletine în alb, pentru a face cvorumul de 50% ^ 1.
"Acest lucru arată disperarea USL-ului pentru acest referendum. Aceştia caută tot felul de metode pentru a frauda referendumul. În mod normal şi logic, listele suplimentare trebuie să fie separate, numărate separat şi nu amestecate cu listele permanente. Caută orice fel de metode, aşa cum au căutat-o şi pe cea cu prelungirea până la ora 23.00, de a păcăli lumea şi de a frauda alegerile. Una dintre metode este aceea de a introduce foarte multe buletine în alb, în urnă, pentru a face cvorumul de 50% ^ 1. Asta este o modalitate. Dacă ar dori să fie corecţi, ar spune la sfârşit câţi au venit şi câte buletine sunt în urnă", a precizat liderul PDL.
Precizăm că prin această ordonanţă se modifică modelele proceselor-verbale care constată rezultatul referendumului, fiind eliminată menţionarea alegătorilor care votează pe listele suplimentare. Guvernul a introdus sintagma "numărul participanţilor" la referendum, precizând că acesta se calculează prin cumularea "numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «DA»", "a numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «NU»", la care se adaugă numărul voturilor nule. Din forma anterioară a Legii referendumului, Executivul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separată a "numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă", dar şi a "numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne şi nu sunt cuprinşi în copia de pe lista electorală permanentă, înscrişi în tabelul/lista electoral", precum şi a "numărului total al alegătorilor care au votat utilizând urna specială, înscrişi în tabelul/lista electoral(ă)".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro