Mergi la conţinutul principal

Moartea lui Brot. Scenariul crimei

procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a stabilit întregul “scenariu” în cazul oribilei crime, comise în mijlocul străzii şi în apropierea unei şcoli, în luna mai 2017 • victima, Cristian Brot, a primit ameninţări clare cu moartea de la inculpatul Mădălin Pentelie, care i-a transmis mesaje cu intenţia clară de a-l ucide:”consum gloanţele pe tine şi nu meriţi” • oricum, anterior comiterii crimei, Brot s-a întâlnit cu Pentelie, la un hotel din municipiu, cearta dintre cei doi pornind de la iubita care a fugit de la unul la altul • la hotel, Brot l-a pălmuit pe Pentelie iar mesajele transmise apoi arătau ce va urma: “am stat şi m-am gândit bine, trebuia să îl omor de aseară dar o fac azi”, “tu mi-ai dat două palme, eu te las în baltă de sânge” • oricum, anchetatorii au stabilit că pistolul “Beretta” aparţinea într-adevăr poliţiei italiene, fiind furată chiar din casa unui carabinier, şi avea 15 gloanţe din care au fost trase 11, de ambii inculpaţi Pentelie Iulian Mădălin şi Pîtea Florin

 

Ucigaşii lui Cristian Brot, trimişi în faţa instanţei. Filmul tragediei comise în luna mai, de Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, ambii în vârstă de 26 de ani, a fost 

prezentat, de la cap la coadă, în rechizitoriul întocmit de procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. S-a stabilit  că “războiul” dintre victimă şi cei doi ucigaşi ar fi pornit de la o fată, care fusese cu Mădălin şi apoi s-a cuplat cu Brot. De la lipsa de fidelitate a concubinei inculpatului Mădălin Pentelie, după cum au stabilit anchetatorii, avea să pornească măcelul din stradă. Reiese clar din rechizitoriul parchetului şi din mesajele transmise victimei, Cristian Brot, faptul că Mădălin Pentelie îi pregătea moartea acestuia, prin împuşcare. Brot şi Pentelie chiar s-au întâlnit anterior, la un hotel, pentru a sta de vorbă, iar Brot l-a pălmuit pe inculpatul Pentelie. Au urmat apoi mesaje cu ameninţări cu moartea de genul: “tu mi-ai dat două palme, eu te las în baltă de sânge”,  “consum gloanţele pe tine şi nu meriţi”. Totuşi, după cum arată procurorul, şi Brot a avut partea lui de vină întrucât şi el a venit înarmat cu o baionetă la întâlnirea cu inculpaţii, ba chiar a lovit cu baioneta în geamul maşinii în care se aflau cei ce aveau să îi aducă moartea.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, pentru aceleaşi infracţiuni, respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi omor calificat. Au tras amândoi cu pistolul militar “Beretta”, calibru 9 mm, ce aparţinea poliţiei italiene, după cum v-am informat anterior , fapt confirmat acum oficial.

 

Cum a pornit cearta pe concubină şi cum s-a ajuns la crimă!?

Ucigaşii lui Brot, cunoscuţi cu antecedente penale, au fost prieteni cu victima, încă din copilărie, însă ulterior totul s-a schimbat, întrucât fiecare a adoptat un mod de viaţă parazitar, după cum arată chiar procurorul, şi evident fiecare a încercat să arate că este mai tare decât celălalt. Prietenia dintre cei trei s-a transformat în duşmănie iar neînţelegerile cu privire la amorul neîmpărtăşit a pus paie pe foc.

După cum a stabilit procurorul, inculpatul Iulian Mădălin Pentelie a fost concubinul martorei T. N., însă în februarie 2017, relaţia dintre cei doi a încetat iar martora a blocat accesul inculpatului la comunicarea directă cu ea.

La data de 20 mai 2017, la iniţiativa martorei, între aceasta şi victima Brot s-a creat o relaţie, despre care au aflat şi inculpaţii, adică Iulian Pentelie, fostul iubit, care a împărtăşit suferinţa şi amicului Florin Pîtea zis “Pequenio”, aceştia aflându-se în afara României. Ei au hotărât însă să revină la Brăila, expediind de pe drum, la data de 25 mai 2017, mesaje de ameninţare atât către victimă, cât şi către martoră. Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 25 spre 26 mai, martora T. N. i-a propus inculpatului Mădălin Pentelie să se întâlnească la pensiunea “Orient Expres”, pentru a se împăca, însă în acelaşi timp a anunţat-o pe victimă despre întâlnire. Inculpatul Pentelie s-a deplasat singur la pensiune şi a fost agresat de victimă. “Imediat după aceea, inculpatul Pentelie Iulian Mădălin a început să expedieze mesaje de ameninţare cu moartea atât victimei, cât şi martorei: «tu mi-ai dat două palme, eu te las în baltă de sânge», «irosesc gloanţele pe tine», «consum gloanţele pe tine şi nu meriţi», «am stat şi m-am gândit bine, trebuia să îl omor de aseară dar o fac azi», «vă dau merlă la amândoi»“, arată procurorul.

În ziua de 26 mai, inculpaţii au convenit cu victima să se întâlnească în faţa locuinţei lui Pentelie, la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica. În jurul orei 11.30, inculpaţii au mers la întâlnire cu autoturismul Volkswagen Passat, cu nr. VF 55 YFK, model britanic, aparţinând lui Florin Pîtea aflat la volan. În maşină inculpaţii aveau o sabie/macetă, o toporişcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din faţă aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanţe plin. În plus, ambii inculpaţi ştiau locul din curte în care Pentelie lăsase anterior un topor, spunând că era pregătit pentru victimă. Pe de altă parte, victima era înarmată cu o baionetă. Când au ajuns inculpaţii, autoturismul BMW cu nr. BR 11 BRT aparţinând victimei era oprit pe strada Ardealului, pe contrasens, în faţa porţii de acces în imobilul aparţinând familiei Pentelie. Victima şi doi martori, respectiv un amic de-al victimei şi tatăl inculpatului Mădălin Pentelie, se aflau în picioare lângă poartă, discutând despre insultele adresate reciproc de inculpaţi şi victimă. “Inculpatul Pîtea Florin a oprit autoturismul său paralel cu autoturismul BMW al lui Cristian Brot şi imediat după aceea victima s-a apropiat de portiera din stânga faţă a autoturismului VW Passat şi a lovit cu baioneta geamul care s-a spart şi lama metalică. Din interiorul maşinii, inculpatul Pentelie a executat 4 focuri de armă către victimă iar aceasta din urmă a încercat să se îndepărteze. În continuare, inculpatul Pîtea Florin a preluat pistolul şi ambii inculpaţi au coborât din maşină, Pentelie Mădălin având asupra sa toporişca şi spray-ul, iar Pâtea Florin pistolul şi maceta. În timp ce se afla lângă portiera din dreapta faţă a autoturismului, inculpatul Pîtea a mai tras 2 focuri de armă dintre care unul asupra autoturismului victimei (proiectilul a pătruns prin geamul portierei dreapta spate, a atins volanul şi s-a oprit în partea de jos a portierei stânga faţă), apoi a pornit în urmărirea victimei care a căzut lângă bordură, în zona intersecţiei şi apoi s-a retras pe strada Ion Ghica, până în faţa porţii unui imobil. Inculpatul Pîtea Florin a mai tras în mers 5 focuri cu arma care s-a blocat, apoi a intrat în curtea locuinţei familiei Pentelie, pentru a se înarma cu un topor”, mai explică procurorul de caz.

În acelaşi timp, inculpatul Iulian Mădălin Pentelie l-a urmărit pe amicul lui Brot, V. A., a aruncat toporişca spre acesta şi l-a lovit în zona genunchiului drept, apoi s-a întors şi a intrat în curte, unde a eliberat un câine de rasă agresivă şi a luat un alt topor, mult mai mare, întorcându-se la victimă. Cu acea ocazie, inculpatul a creat o urmă de sânge (dovedită ca provenind de la el pe calea expertizei genetice) pe ţarcul câinelui. Între inculpatul Pentelie şi martorul care însoţea victima a avut loc o altercaţie, ocazie cu care a fost spart parbrizul lunetă al autoturismului uni VW Golf. La un moment dat, martorul a lovit cu o armă albă, respectiv baioneta purtată anterior de victimă, ori altă armă albă, în mânerul toporului, tâindu-l şi pe inculpatul Pentelie pe partea dorsală a mâinii stângi, apoi a sărit gardul de la un imobil, pentru a-şi asigura scăparea.

Inculpatul Pentelie a mers apoi la Cristian Brot iar acesta i-a cerut să nu îl lovească şi apoi a devenit inconştient. Oricum s-au tras 11 gloanţe şi acestea l-au nimerit pe Brot în zone vitale.

 

Fir-ai al dracului Mădăline că m-ai împuşcat

Imediat după atacul asupra victimei Cristian Brot, martorii au anunţat ambulanţa şi victima a fost preluată şi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe, unde a decedat la ora 23.00. Imediat după internare, în timpul primelor investigaţii, victima a fost conştientă şi a apucat să spună cine i-a adus moartea: “ Fir-ai al dracului Mădăline că m-ai împuşcat”.  

Din raportul medico-legal de necropsie, din data de 27 mai, a rezultat că victima a suferit 2 plăgi împuşcate transfixiante ce au creat 2 orificii de intrare şi 2 de ieşire a proiectilului la nivelul antebraţului drept şi al ambelor flancuri abdominale, cu interesarea rinichiului drept, masei intestinale, venei cave, a mezenterului şi mezocolonului, ce au condus în mod direct şi necondiţionat la decesul acesteia.

 

Au fugit de la locul crimei şi au îngropat pistolul în pământ, la Cazasu

Conştienţi de fapta comisă, chiar dacă nu ştiau că Brot va muri, imediat după atacul violent ambii inculpaţi au urcat în autoturismul cu care au venit, la volan fiind Florin Pîtea. Ei au părăsit locul conflictului, deplasându-se în extravilanul comunei Cazasu, unde au îngropat pistolul şi cele 4 cartuşe rămase netrase, lângă un canal. Anterior îngropării arma a fost conservată într-o caserolă plină cu ulei, iar gloanţele au fost protejate într-o pungă din plastic. Inculpaţii s-au deplasat apoi până la drumul comunal 38 iar pe tronsonul cuprins între intersecţia DN 2B şi Deduleşti au abandonat autoturismul care a fost găsit în ziua de 27 mai, ora 9.30. Când a fost abandonat autoturismul, inculpaţii au găsit 3 din cele 4 tuburi de cartuş trase şi aflate în habitaclu, pe care le-au luat şi le-au aruncat. Celălalt tub a fost găsit în autoturism. Inculpatul Florin Pîtea a abandonat în autoturism şi cartela SIM a telefonului, sperând că nu va fi găsit.

În ziua de 27 mai, inculpaţii s-au deplasat pe jos în comuna Surdila Greci, iar în jurul orei 14.30 au pătruns prin escaladarea gardului în curtea imobilului situat pe str. Principală nr. 78, despre care Pîtea Florin ştia că este nelocuit şi aparţinea unor rude ale soţiei sale. Cei doi au pătruns în casă prin forţarea unei ferestre dar au mers apoi la alt imobil, situat pe strada Stadionului nr. 9, unde au pătruns şi s-au ascuns într-un horn. În cursul aceleaşi zile, la ora 19.30, au fost depistaţi de organele de anchetă”, se mai arată în rechizitoriul Parchetului.

După depistare, iniţial inculpatul Florin Pîtea a indicat un loc eronat în care susţinea că a aruncat arma, determinând astfel imobilizarea a 38 lucrători de poliţie pentru scotocirea inutilă a zonei. S-a auzit, la un moment dat, că pistolul chiar ar fi fost aruncat în Fluviul Dunărea. La data de 30 mai, inculpatul Pîtea a participat la o reconstituire indicând locul real în care îngropase arma şi muniţia netrasă. A fost găsită la Cazasu, într-un lan de porumb, fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor.

 

Pistolul militar este al Poliţiei Italiene. Informaţia s-a confirmat clar

S-a confirmat clar informaţia prezentată anterior de cotidianul nostru, aceea că pistolul aparţine unui carabinier şi fusese furat din casa acestuia, fiind sesizat furtul. După cum se arată în rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în adresa din data de 31 mai a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila se preciza că pistolul folosit la uciderea victimei este marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, adică o armă letală. Mai exact, este vorba despre un pistol militar ce aparţine Poliţiei Italiene şi care a fost furat din locuinţa unui poliţist italian la data de 20 februarie 2017. În cauză s-a dispus efectuarea unei expertize balistice şi a rezultat faptul că pistolul este armă de foc letală, în stare de funcţionare şi fără modificări, cartuşele netrase au fost cartuşe cu glonţ destinate armelor de foc letale şi puteau constitui muniţie compatibilă cu arma folosită de inculpaţi. “Toate cele 8 tuburi de cartuş şi 6 proiectile găsite la faţa locului au fost trase cu pistolul în litigiu, alte 2 elemente de muniţie (cămaşă de proiectil) fiind probabil trase cu aceeaşi armă. Inculpatul Pîtea Florin a declarat că a cumpărat pistolul cu un an înainte de săvârşirea faptei, de la o persoană necunoscută. Având în vedere data sustragerii armei, este imposibil ca aceasta să fi fost deţinută de inculpat atâta timp. Din procesele verbale de percheziţie informatică, rezultă că inculpatul s-a aflat în România în luna aprilie 2017 iar fapta de a deţine arma a fost reţinută ca fiind săvârşită în intervalul aprilie-mai 2017. Inculpaţii nu au calitatea de deţinători autorizaţi ai unei arme aparţinând acestei categorii”.

La audieri, declaraţiile inculpaţilor s-au cam bătut cap în cap. La data de 9 noiembrie, au fost efectuate reconstituiri cu inculpaţii , ocazie cu care aceştia au arătat împrejurări aflate în contradicţie între ele, dar şi faţă de susţinerile anterioare ale acestora. La un moment dat, în timp ce se afla în arest, inculpatul Mădălin Pentelie a încercat să transmită un bilet membrilor familiei, ascuns între hainele murdare. Acesta a căzut dintre haine, iar inculpatul l-a făcut bucăţi, însă anchetatorii au reconstituit cele 37 de fragmente şi au aflat care a fost mesajul. Inculpatul Florin Pîtea a încercat să îşi asume benevol întreaga responsabilitate în speranţa că pedepsele ce vor fi aplicate  inculpaţilor vor fi mai reduse (“El a vrut să ia totul asupra lui de la început, dar ăştia deştepţi , ştiu că am tras şi eu”). Chiar şi colegilor din arest, inculpatul Pîtea le-a dat declaraţii din care reieşea că au tras amândoi, convorbirile fiind interceptate.

Susţinerile inculpaţilor privind folosirea de către victimă a unei alte arme de foc  nu a fost confirmată de niciun martor. S-a stabilit clar că a fost vorba despre omor cu premeditare. Inculpaţii s-au deplasat la locul întâlnirii cu victima înarmaţi cu arme albe şi mai ales cu pistolul militar, cu 15 gloanţe în încărcător.

Mama victimei s-a constituit parte civilă în cauză pentru sumele de 50.000 lei reprezentând daune materiale şi 500.000 euro reprezentând daune morale.

 

Infracţiuni comise în ţară şi peste hotare

Inculpaţii sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Inculpatul Iulian Mădălin Pentelie a fost anterior cercetat pe teritoriul României pentru săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat şi lovire sau alte violenţe. Printr-o sentinţă din august 2017, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, s-a dispus arestarea provizorie a acestui inculpat în vederea predării către autorităţile judiciare spaniole întrucât este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de asasinat şi furt cu folosirea violenţei. Inculpatul Florin Pîtea are de asemenea antecedente penale, fiind anterior condamnat în mod repetat pe teritoriul Franţei şi Austriei. În prezent, acest inculpat este suspectat de către autorităţile judiciare britanice pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro