Miros de politie politica | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Miros de politie politica

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Pimen, a facut politie politica, au anuntat, marti, surse din CNSAS, citate de NewsIn. De ce surse anonime? De ce nu-si asuma public nimeni din colegiul CNSAS aceste declaratii? De ce de fiecare data cind este vorba despre compromiterea unei personalitati, fie ca este vorba despre o cercetare penala fie ca este vorba despre deconspirarea trecutului, ziaristii citeaza surse. Sa fie respectivele "surse" animate de dorinta patriotica de a face publice niste informatii vitale pentru societatea romaneasca? Aiurea! Au propriile interese izvorite din zona politicului. Sa nu uitam: Colegiul CNSAS este format din 11 oameni numiti politic. In acest context, este foarte ciudat dupa ce criterii a stabilit CNSAS ordinea verificarilor la dosare. Asta deoarece potrivit art.4 din Legea 187/1999, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, verificarile solicitate se vor face respectindu-se urmatoarea ordine de prioritati: a) persoanele candidate in alegeri, in ordinea prevazuta la art. 2;
b) persoanele care urmeaza sa fie numite in una dintre functiile si demnitatile prevazute la art. 2, la nivel national; c) persoanele care urmeaza sa fie numite in una dintre functiile si demnitatile prevazute la art. 2, la nivel local. Tinind cont de prevederile art. 2, verificarea profesorilor universitari care ocupa functii de rector, prorector sau decan, se situeaza pe locul 18 (art.2 lit.r) iar ierarhii abia pe locul 19 (art.2 lit.t). Cum au ajuns aceste categorii pe locuri fruntase in ceea ce priveste dosariada CNSAS, inca de acum un an si jumatate, e de neinteles. Cum de au fost verificati la "foc automat" scriitori, sportivi valorosi, in general nume cunoscute ale vietii publice romanesti? De ce au fost supusi oprobiului public doar asa-zisii colaboratori ai fostei Securitati, in vreme ce adevaratii tortionari sint bine mersi, mincindu-si pensiile de zeci de milioane?
In urma cu 50 de ani, furia bolsevica de import se revarsa devastatoare asupra tuturor elitelor romanesti, atit de la orase, cit si de la sate. Era azvirlita in inchisori si decimata crema societatii, de la sefi de partide, scriitori, preoti si ofiteri ai Armatei romane pina la tarani instariti ori fruntasi ai satelor. Ar fi trist ca jocurile politice murdare ale momentului sa conduca la o noua vinatoare de vrajitoare. Asta nu inseamna ca trebuie sa ascundem adevarul sub pres. Asta nu inseamna ca inaltii prelati trebuie scutiti de o astfel de verificare. Numai ca, tinind seama de statutul preotilor pe vremea comunismului, "relatia clericilor cu fostul sistem nu poate fi stabilita prin vot. Una este sa fi cedat presiunilor exercitate asupra lor, pentru salvarea unei comunitati, iar alta este sa fi cedat pentru un interes propriu", dupa cum a subliniat pr. Constantin Stoica, consilierul de presa al Patriarhiei Romane. De altfel, problema deconspirarii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane care ar fi colaborat cu fosta politie politica va fi dezbatuta in cadrul primei intilniri a Sfintului Sinod al BOR de sub conducerea PF Daniel, si va fi interesant de aflat care vor fi concluziile sfintei adunari.
Un lucru este limpede: procesul deconspirarilor initiate aleatoriu de CNSAS, cu verdicte aruncate pe piata de "surse", ridica mari semne de intrebare, cu privire la scopul real al acestei actiuni. Iata de ce se aud din ce in ce mai multe voci care solicita transparenta totala. Mai precis, publicarea pe internet a tuturor dosarelor, astfel incit fiecaruia dintre noi sa i se ofere sansa de a trage o concluzie doar pe baza probelor, fara "surse", fara intoxicari, fara patima. Altminteri, ce se face acum miroase tot a politie politica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro