Mircea Geoana se declara garantul unei solutii de impacare intre Braila si Galati | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mircea Geoana se declara garantul unei solutii de impacare intre Braila si Galati

Presedintele PSD Mircea Geoana se declara convins ca in municipiul Braila, candidatul PSD, Aurel Simionescu, va cistiga fotoliul de primar in turul II. Geoana califica drept "acuze ieftine" acuzatiile ce i se aduc de catre adversari lui Simionescu, privind trecutul sau de UTC-ist de frunte al judetului si cele legate de faptul ca ar transforma Braila, din nou, in "orasul rosu". In ce priveste reprosul mult mai consistent, legat de faptul ca Simionescu a inghitit pe nemestecate, pe cind era presedinte al Consiliului Judetean Braila, transferul celor o mie de hectare de pe raza judetului in proprietatea si administrarea municipalitatii galatene, Geoana vine cu o promisiune: va organiza personal o intilnire intre autoritatile PSD din cele doua judete si nu le va lasa pina nu vor ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa.

- Si in 2004 si in 2008, PSD-ul local a avut oarece probleme in stabilirea candidatului. In 2004 l-a stabilit pe ultima suta de metri, in persoana lui Aurel Simionescu, care l-a inlocuit pe Anton Lungu, fara a-si dori prea mult sa candideze. Acum, in 2008, tot Aurel Simionescu a fost desemnat pe ultima suta de metri drept candidat la Primarie, in locul lui Viorel Balcan, desi nici de aceasta data, Simionescu nu-si prea dorea sa candideze. De ce, ca un partid important ce se considera, PSD-ul nu-si pregateste candidatii la Primarie macar cu un an inainte?
-Eu cred ca cel mai bun lucru este ca acel candidat desemnat sa aiba cea mai importanta calitate, care este credibilitatea in fata electoratului. De ce nu-i stabilim cu patru ani inainte? Uneori se poate, alteori nu se poate. Pina la urma, decizia cu Aurel Simionescu este cea mai buna, va spun asta cu certitudine pentru ca il cunosc foarte bine, sintem colegi in Senat. Este un om foarte cunoscut, a avut o experienta similara acum patru ani de zile, atunci la limita nu a avut suficiente voturi, dar acum le va avea. Si pina la urma, exista un element de continuitate. Pe de alta parte, mai este un element foarte important: relatia candidatului cu presedintele organizatiei judetene, iar faptul ca Aurel Simionescu are increderea si sprijinul domnului Bunea Stancu, care a fost reconfirmat cu un vot masiv la conducerea judetului inseamna ca acest tandem reprezinta echipa cu cele mai mari sanse. Poate ca sint foarte diferiti ca stil, ca fire, ca si comportament, unul este foarte vulcanic, altul este mult mai metodic, dar impreuna fac o echipa redutabila. Daca puteam sa-i desemnam mai devreme? Da, dar important este cine cistiga, nu cind a fost desemnat drept candidat. Si eu cred ca Aurel Simionescu va cistiga.
- Pina la urma si data trecuta si acum, Simionescu porneste cu un mic handicap: acela ca a fost solutia de avarie pentru PSD.
- Nu cred ca este perceput asa in opinia publica, in nici un caz. Aurel Simionescu este extrem de motivat, este dedicat Brailei si brailenilor si sint convins ca va face o figura absolut pozitiva la conducerea Primariei.
- Adversarii politici ai PSD-ul spun ca, daca va cistiga Aurel Simionescu Primaria, Braila este in pericol sa redevina judetul si orasul "rosu". Mai nou, au aparut afise cu "lacusta rosie", gata-gata sa acapareze Braila.
- In primul rind, va spun ca pina acum doi ani de zile, cind Geoana a avut indrazneala sa adoptam culoarea rosie, a tot ce inseamna familie socialista europeana, PSD-ul avea culoarea albastra. Daca se gindesc la lacuste colorate, poate se gindesc la cele portocalii sau galbene, noi sintem rosii doar de doi ani. Se cauta scuze si acuze ieftine. Publicul simte nevoia de social-democratie, de un guvern care stie sa imbine justitia sociala si cresterea economica. Cred ca lacuste pot fi numiti cei care au fost patru ani la guvernarea tarii si acolo trebuie cautate culori mai galbene sau mai portocalii
-Nu credeti, totusi, ca e putin exagerat sa spunem ca brailenii au fost atrasi de doctrina sau ideologia partidului dvs. sau a altuia? E putin probabil ca acei care au votat sa fi avut idee despre doctrina si ideologia partidelor, cei mai multi au votat mai degraba oamenii.
-Poate ca nu au fost atrasi alegatorii de ideologii, este adevarat, si candidatul conteaza, mai ales la alegerile locale, conteaza foarte mult. Dar noi am fost singurii care in alegerile locale am avut si o oferta legata de pensii, de sprijin pentru agricultura, de investitii in infrastructura si in educatie. Deci, noi am avut un pachet mult mai atractiv: candidati foarte buni, dar si o oferta care a depasit oferta de persoane. Chiar daca romanul nu este atit de educat din punct de vedere doctrinar, el este extrem de atent la oferta sociala si economica.

"La Braila, Bunea Stancu este spargatorul de valuri si in siajul lui, Aurel Simionescu isi potenteaza calitatile"

- Cum comentati faptul ca la 18 ani de la Revolutie, la Braila, candideaza in turul II pentru Primarie un fost sef al Uniunii Tineretului Comunist si un fost membru al Comitetului Central al PCR?
-Eu cred ca pina la urma, lumea se uita mult mai putin interesata la elemente biografice, chiar daca unele dintre ele sint percepute ca pozitive sau mai putin pozitive. Romanii au vazut guvernare de dreapta si de stinga in proportie aproape egala, la nivel national. Deci, oamenii au putut sa-i vada cam pe toti la lucru, au relativizat chestiunile legate de trecut si pun mai mult accent pe ceea ce stiu si ce pot sa faca acesti oameni. Avantajul lui Aurel Simionescu este faptul ca are o buna relatie cu Bunea Stancu, ce este locomotiva electorala in judet. La Braila, Bunea Stancu este spargatorul de valuri, cum se spune in marina si in siajul lui, Aurel Simionescu isi potenteaza calitatile de foarte bun administrator, de om care stie administratie publica cum putini stiu in Romania. Sa stiti ca in Senat, este considerat nu doar de catre PSD, dar si de celelalte partide drept un mare specialist. Daca cineva are o problema de administratie, merge la Simionescu si-l intreaba. Asta nu-i lucru putin. Cum si-a capatat experienta in timp, ca a avut experienta la sefia judetului sau poate inainte de '89, cred ca are mai putina relevanta decit avea acum 15 ani.
- Toate partidele vorbesc despre schimbarea clasei politice. Daca nu schimbam acest aspect legat de trecutul comunist al politicienilor din prima linie, ce sa schimbam, ca sa putem vorbi de innoirea clasei politice?
-Cred ca PSD-ul a facut un gest extrem de curajos si de necesar, prin schimbarea regulii jocului cu privire la alegerea presedintilor de consilii judetene si la alegerea parlamentarilor. Vreau sa spun ca au fost discutii extrem de aprinse pe aceasta tema, nu doar la alte partide, ci si la noi, in PSD. Un sef de judet este un om extrem de important, in miinile lui se afla si de deciziile lui depind resurse si proiecte de dezvoltare care sint esentiale pentru bunul mers al judetului. Cum pot sa obtin un sef de judet doar printr-o negociere obscura dintre partide? La fel la Parlament. Eu stiu ca drumul recistigarii increderii romanilor in clasa politica este lung si anevoios, dar am facut un prim pas si daca ne vom pune si candidati buni, vom reusi.

"Nu-mi convine sa intru in campania viitoare cu un subiect de acest tip"

- Presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a spus recent ca si-ar dori sa nu mai iasa Dumitru Nicolae primar la Galati, pentru ca nu se intelege cu el, pe tema cartierului Siret. Din cite am aflat, aceasta declaratie, care vizeaza, pina la urma, un membru marcant al PSD Galati, a fost raportata imediat la centru, de catre liderii PSD de acolo. Cum ati privit chestiunea asta?
-Eu cred ca cel mai important este ce a declarat domnul presedinte Stancu la o televiziune, chiar in prezenta mea. Ce apare prin presa, ce titluri se dau, este altceva. De fapt, ce spune Bunea Stancu? A spus ceea ce cred si eu si anume ca a venit clipa unei discutii serioase si asezate intre cele doua judete, cu participarea conducerii nationale - si ma refer la mine -, pentru ca nu este cazul sa lasam doua orase sa stea blocate intr-o relatie de adversitate, pe un subiect care cred ca poate fi surmontat cu inteligenta si un pachet mai amplu de dezvoltare pentru ambele orase. Aceste orase au un destin comun, oricit de multa rivalitate istorica ar sta in spate, este a doua aglomerare urbana si potentialmente, al doilea centru de dezvoltare al Romaniei, dupa Bucuresti. Cred ca pentru perioada urmatoare, dupa ce ne linistim putin cu alegerile locale, cind se fac si declaratii, lumea este mai nervoasa, putem sa ne asezam la o masa si sa spunem “mai fratilor, care sint proiectele de dezvoltare ale regiunii de Dezvoltare Sud-Est? Ce revine Galatiului, ce revine Brailei? Hai sa vedem proiectul care sa puna in valoare si Braila si Galatiul!”. Eu sint convins ca si subiectul mai spionos care a creat aceasta relatie de animozitate poate fi surmontat. Este pacat de Dumnezeu! Eu voi fi garantul unei solutii care sa satisfaca ambele parti, pentru ca nu se poate ca unul sa cistige si unul sa piarda si va spun ca perspectivele sint foarte bune pentru ambele judete.
-Cit de mult stiti despre problema asta, a miei de hectare? Ma intereseaza daca atunci cind spuneti ca problema poate fi rezolvata printr-un pachet de solutii, aveti idee care vor fi ele sau va propuneti sa le identificati in viitorul apropiat?
-Am o idee despre aceste solutii, pentru ca sint destul de familiarizat cu geneza acestui subiect, iar din discutiile pe care le-am avut cu colegii din Braila si Galati cred ca se pot gasi solutii. Ideea este sa ne linistim dupa alegerile locale, sa iesim la o discutie intre prieteni si intre colegi, pina la urma si sint convins ca atunci cind vom pune, insiruite pe patru ani, proiectele legate de fonduri europene, de fonduri de la Guvernul Romaniei, pentru aceasta zona, bugetele celor doua judete si municipii, vom face un pachet atit de consistent de dezvoltare, in care toate lumea cistiga, incit acest subiect isi va gasi rezolvarea.
-Faceti-ne o promisiune privind termenul pina la care veti organiza aceasta "discutie intre colegi"
-Intilnirea o facem destul de repede, dar din punct de vedere practic, cred ca este esential ca solutia gasita sa aiba si girul Guvernului Romaniei. Eu zic ca pina in campania pentru parlamentare trebuie sa gasim o solutie, pentru ca nu-mi convine sa intru in campania viitoare cu un subiect de acest tip. Pina la urma, sinteti vecini, e o anumita competitie istorica si este un proiect ambitios, din care toata lumea cistiga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro