Mergi la conţinutul principal
Performanță istorică. Media maximă de admitere la liceu o are o elevă din Ianca

Minunata Cătălina

* Cătălina Teodora Maria Pruteanu este eleva cu cea mai mare medie de admitere din Brăila de anul acesta * aceasta a absolvit gimnaziul cu media 10 la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca, iar la examen a oținut nota 9,85 la Limba și literatura română și nota 10 la Matematică * deși ar fi putut intra la orice liceu de top din Brăila, adolescenta a ales să rămână acasă, la Ianca, unde va urma Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, specializarea matematică-informatică

 

Cine crede că nu se poate face performanță într-o școală dintr-un oraș mic, iar acea școală are titulatura de “liceu tehnologic”, nu a cunoscut-o pe Cătălina Teodora Maria Pruteanu, eleva care a scris istorie, fiind prima absolventă de la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca care are cea mai mare medie de admitere din județul Brăila. Aceasta a intrat la liceu cu media 9,93: 10 media claselor V-VIII și 9,92 media la examenul național de Evaluare Națională (nota 9,85 la Limba și literatura română și nota 10 la Matematică).

Într-un interviu acordat cotidianului “Obiectiv”, adolescenta ne-a mărturisit că și-a dorit o notă cât mai mare la examen, obiectivul ei fiind acela de a se număra printre primii 50 de elevi, însă nu se aștepta să fie prima în ierarhia județeană a mediilor de admitere.

“La examen mi-am dorit să fie o notă mare, la matematică chiar am vrut 10 și la română am zis că o să iau 10 dar cred că mi-au scăzut la ceva subiectiv și n-am vrut să depun contestație. Nemulțumitului i se ia darul. Clasa a VIII-a și tot examenul au fost o experiență foarte frumoasă și nu mă așteptam să ajung pe primul loc în ierarhie. M-am bucurat să aud asta și mă bucur că mi-am îndeplinit scopul! La matematică cel puțin am vrut 10 pentru că e materia mea preferată și mi-aș fi satisfăcut o dorință interioară. La română la fel, știu că am muncit și am obținut o notă foarte mare”, ne-a spus Cătălina.

Întrebată dacă a avut emoții pentru examen, adolescenta ne-a declarat că a încercat să le lase deoparte și să se focuseze pe ceea ce știe.

“Sinceră să fiu, nu am conștientizat că e un examen, ci mai mult o simulare. Nu prea am avut emoții, că eram obișnuită cu simulările și nu conștientizam ideea de examen. Am încercat să dau tot ce e mai bun. Când mi-am văzut rezultatele, mi-am anunțat părinții imediat și profesorii care și ei s-au bucurat extrem de mult pentru mine. Și apoi colegii și a început să se ducă vorba”, ne-a povestit aceasta.

Cătălina ne-a spus că în spatele acestui rezultat se află multă ambiție și muncă. O muncă constantă, pe care a depus-o în toți anii de gimnaziu, dovadă fiind și media generală 10 în gimnaziu, ea fiind una din cele două șefe de promoție de la Liceul  Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca. Inclusiv în toată perioada pandemiei, cu toate dificultățile aduse de școala online, a continuat să persevereze.

“Cu sistemul online am fost prezentă mereu la ore și am învățat ca și cum aș fi fost la școală. Deci nu pot spune că mi-a fost greu. Da, mi-ar fi plăcut să am ocazia să socializez mai mult cu colegii mei. Eu am fost o persoană mai retrasă mai tot timpul și în ultimii ani am încercat să socializez mai mult cu colegii pentru că știam că gimnaziul se va termina destul de repede, mai ales că pandemia ne-a furat din anii de copilărie să zic, și să îmi fac amintiri cât mai am ocazia, că după aceea voi intra la liceu și se vor schimba multe. Dar e un lucru bun că am reușit să demonstrez că indiferent de circumstanțele prin care am trecut, tot am reușit să ajung unde mi-am dorit și să obțin nota pe care mi-am dorit-o la examen”, susține aceasta.

 

La liceu va rămâne tot în Ianca

Cătălina a decis să continue să învețe în orașul ei, însă va merge la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, specializarea matematică-informatică.

“Am ales profilul ăsta pentru că întotdeauna mi-a plăcut matematica. E materia mea preferată. Și în gimnaziu participam mereu la concursuri de mate”, ne-a spus aceasta.

Având cea mai mare medie din județ, adolescenta ar fi intrat prima la orice liceu de prestigiu din municipiu, dar a ales să rămână în Ianca. Aceasta ne-a explicat și de ce a luat această decizie.

“Am considerat că adolescența e o perioadă în care orice persoană ar trebui să fie alături mai mult de părinți și de casă. Adică cum mi-am dorit și am muncit să obțin la examenul de Evaluare Națională note atât de mari, pot să fac acest lucru și la Bacalaureat, indiferent de liceu”, susține Cătălina.

Și abia așteaptă să înceapă clasa a IX-a și o nouă etapă în viața ei. Până atunci însă, vara asta și-a propus să petreacă mai mult timp cu familia și cei apropiați.

“Vreau să îmi vizitez rudele mai mult pentru că nu am avut timp în cadrul anului școlar. Mereu când părinții mei mai plecau undeva eu ziceam că nu merg, că rămân acasă să mai învăț pentru examen. Nici bunicii nu prea i-am văzut așa des și aș vrea să petrec mai mult timp cu ei. Părinții, bunicii, mătușa, unchiul, verișorii, suntem o familie mare”, ne-a declarat aceasta.

Iar acum că va avea mai mul timp liber, Cătălina se va dedica și pasiunilor ei: cititul și fotografia.

În ceea ce privește viitorul ei, adolescenta nu știe încă spre ce anume va merge, dar sigur va fi ceva legat de matematică. De asemenea, o tentează și ideea de a deveni profesoară.

 

“Nu vă pierdeți niciodată încrederea!”

Acesta este mesajul pe care eleva cu cea mai mare medie de admitere din Brăila îl transmite colegilor ei mai mici.

“Dacă ar fi să le dau un sfat colegilor care vor intra în clasa a VIII-a, acela ar fi să nu își piardă niciodată încrederea pentru că atunci când ai credință, ești perseverent și crezi în propriile tale forțe poți să ajungi unde îți dorești. Indiferent ce se va întâmpla pe parcurs, tu trebuie să țintești înainte, unde ți-ai propus, și să nu te lași influențat de părțile exterioare atunci când vrei să ajungi pe drumul tău”, ne-a spus Cătălina.

În final, adolescenta le-a transmis și un mesaj de mulțumire celor care au susținut-o să obțină rezultatele excelente pe plan școlar

“În primul rând, le mulțumesc părinților pentru că ei m-au educat și lor le datorez ceea ce sunt. Apoi, le mulțumesc profesorilor de la clasă care m-au ajutat: doamnei profesoare de limba română Loredana Ioana Bănică și doamnei profesoare de matematică Mihaela Liliana Jugănaru. Nu în ultimul rând, le mulțumesc rudelor și tuturor persoanelor care m-au încurajat și mi-au fost alături”, a declarat aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro