Minunății din toată Europa la Târgul Anticarilor de pe Regala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Minunății din toată Europa la Târgul Anticarilor de pe Regala

 

* adevărat „muzeu în aer liber”, târgul buchiniștilor sosiți din toată România, ba și din Franța, Anglia, Spania sau Italia, i-a atras ca un magnet de iubitorii de antichități, care nu se mai satură să admire și să cumpere bijuterii vintage, argintării, gablonzuri, ceasuri, pendule, cărți sau mic mobilier * vineri, încă de la prima oră, „negustorii de amintiri” și-au întins tarabele pline cu obiecte vechi de o parte și de alta a Străzii Mihai Eminescu, din Piața Traian și până la Bulevardul Cuza, iar mușteriii nu s-au lăsat mult așteptați * prețurile sunt negociate pe loc * participanții la târg ne-au declarat că nu au mai fost așa de mulți anticari la Brăila de 20 de ani, de când participă la eveniment

 

 

 

 

Mii și mii de obiecte aduse din toată Europa au inundat, zilele acestea, vechea Cale Regală a Brăilei, la ediția 2024 a Târgului Anticarilor - singurul de acest fel din țară la care autoritățile nu percep taxă de participare și care coincide cu Zilele Brăilei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Brăila.

Profitând de vremea excelentă, negustorii de antichități și-au întins tarabele pline cu minunății din Piața Traian și până la Bulevardul Cuza, iar brăilenii de toate vârstele nu se mai sutură admirându-le. Alții și-au așezat antichitățile direct pe caldarâm. Pentru prima dată în cei douăzeci de ani de când participă la târg, „veteranii” evenimentului ne-au declarat că nu mai sunt locuri libere pe Regala și că, de la deschiderea târgului, o mare de oameni s-a revărsat pe cea mai veche arteră a orașului, ca să vadă obiectele expuse. Printre oaspeții târgului, se afla, vineri, și actorul Florin Chirpac, brăileanul care a pus bazele acestui eveniment remarcabil, care tinde să devină un fenomen. 

„La început, nu erau mai mult de 4-5 anticari la târg. Trei erau brăileni, unul era din Buzău și altul venise din Constanța. Anul acesta este foarte aglomerat la târg, și acesta este un lucru bun. Totuși, ar fi fost bine dacă domnul primar ar organiza evenimentul în Grădina Publică. Este o zonă mult mai mare și suntem în siguranță acolo”, ne-a declarat Marian F., anticar brăilean nelipsit de la eveniment. Anticarul spune că, anul trecut, i s-a furat un ceas de 1.500 de lei de pe tarabă și că poliția nu a identificat autorul nici în ziua de astăzi, deși există camere de supraveghere în zonă. Altuia, de la o tarabă alăturată, i s-a furat un ghiul de argint. Nici nu e de mirare că apar și astfel de incidente, pentru că obiectele expuse îi atrag ca un magnet pe brăilenii de pe Regala. 

Dincolo de aceste mici neplăceri, colecționarii și iubitorii de artă veche din Brăila fac coadă la tarabele anticarilor sosiți din toate colțurile țării. Mulți dintre cei sosiți la târg, în calitate de expozanți, sunt stabiliți în străinătate și au făcut din pasiunea pentru obiectele vintage o adevărată afacere. Spre exemplu, Corneliu Fugaru, din Brașov, își expune de 12 ani la rând obiectele restaurate cu grijă, aduse tocmai din Anglia, la Târgul Anticarilor de la Brăila.

„Spre deosebire de anii trecuți, anul acesta, târgul mi s-a părut mult mai aglomerat. Au venit foarte mulți anticari la Brăila. Mă ocup de colecționarea de antichități de mai bine de 20 de ani, după ce am stat mai mulți ani în Anglia. În tot timpul ăsta, am participat la diverse târguri. Tot ceea ce vedeți aici este adus din Anglia, de la mic mobilier și până la obiecte din alamă și bronz, seturi de ceai, lustre, seturi de șemineu și obiecte placate cu argint. Nu este chiar o afacere, este mai degrabă o pasiune”, ne-a declarat brașoveanul prezent la târg împreună cu soția.

Robi, un alt anticar, sosit tocmai din Timișoara, ne-a spus că participă la târg de cel puțin 15 ani. A adus cu el, de fiecare dată, antichități din Spania, Italia și Franța, care mai de care mai atrăgătoare, de la statuete, sfeșnice și gablonzuri și până la picturi pe pânză înrămate cu gijă. Îl găsiți dis-de dimineață la intersecția Străzii Mihai Eminescu cu Petru Maior.

Zeci de anticari și sute de curioși sunt acum pe vechea Cale Regală a Brăilei. Un furnicar de oameni cu zâmbetul pe buze, care vin să vadă lucruri despre care doar auziseră de la părinți și bunici. „Veterani” ai târgului, precum Costel Anuțoiu, sau „novici” veniți pentru prima dată la Brăila, atrași de frumusețea orașului, te îmbie să le admiri exponatele aduse parcă din altă lume, lumea de început de secol XX. Cărți, ceasuri, bijuterii, bancnote vechi, medalii sau discuri de vinil, argintării, mobilier, tablouri, mărunțișuri sau jucării vechi de mai bine de un secol - de toate vei găsi la Târgul Anticarilor. Nu vei pleca cu mâna goală, pentru că „negustorii de amintiri” nu țin neapărat la preț, după cum ne-a declarat Mircea Andronic Romian, un alt „veteran” al evenimentului care atrage, an de an, tot mai mulți brăileni. Veniți astăzi pe Regala și vă convingeți!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro