Ministrul Sănătății confirmă: nu știm câți medici sunt în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministrul Sănătății confirmă: nu știm câți medici sunt în România

România este confruntată cu o criză a medicilor, iar în acest context este grav că autoritățile nici măcar nu știu câți medici profesează în România, a confirmat ministrul Sănătății, Florian Bodog. Însă, a anunțat că pentru a remedia acest lucru a înființat un Centru de Resurse Umane. El a explicat totuși că numărul celor care au plecat să-și exerseze profesia în alte țări este de aproximativ 12.000.

 

Florian Bodog a vorbit pentru început despre infecțiile nozocomiale din spitale și a spus că au existat mai multe abordări, dar în momentul de față este preocupat de combaterea și prevenirea acestor infecții.

„Aceste infecţii nosocomiale nu sunt caracteristice doar sistemului de sănătate din România, la noi sunt foarte mult mediatizate, dar, chiar zilele trecute, am primit un caz din Germania în care o secţie s-a închis tocmai pentru o astfel de situaţie”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„La un moment dat, spitalele care raportau infecțiile nozocomiale puteau beneficia de un program care să le ajute în a combate aceste infecții și a le preveni și cred că ăsta e unul dintre punctele pe care trebuie să-l schimb în ceea ce privește noua legislație a sănătății care va fi gata până la sfârșitul acestui an. Să introducem un astfel de program, de combatere și de prevenire a infecțiilor nozocomiale”, a spus ministrul Sănătății la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat câți medici sunt în România, Florian Bodog a răspuns că „mulți, foarte mulți”.

„Depinde, cifre exacte nu am în momentul de față, însă cei mai mulți sunt medicii de familie, dacă vorbim de specialități, sunt pediatri care în momentul de față sunt destul de puțini, sunt chirurgi, sunt medici de medicină internă. Noi am înființat un Centru Național de Resurse Umane, care a pornit o inventariere a necesarului și a personalului medical. Practic, medicii nu sunt plătiți de Ministerul Sănătății, nu sunt în evidența noastră. Nu avem la momentul de față o evidență la nivelul Ministerului Sănătății cu toți medicii, tocmai acesta este motivul pentru care am creat acest Centru de Resurse Umane, care dorește să inventarieze nu numai resursele din sistem, dar să inventarieze și problemele din sistem. La Colegiul Medicilor sunt înscriși toți medicii cu dreptul la liberă practică, iar Casa Națională de Asigurări are informații cu privire la medicii care este în contract”, a precizat ministrul.

„România este confruntată cu o criză a medicilor și mai ales în orașele care nu sunt centre universitare, în orașele mici, în spitalele mici avem probleme. Cele mai mari probleme le avem pe zona de anestezie-terapie intensivă. Chiar în apropiere de București, la 100 km de București există spitale care sunt în imposibilitatea de a asigura linii de gardă. Soluția este de a-i aduce în țară, a-i păstra în țară, dar în același timp de a elabora politici foarte clare de formare”, a mai spus Bodog.

El a precizat că cifra nu este una exactă, întrucât sunt medici care solicită un certificat de conformitate, în perspectiva exercitării profesiei într-o altă țară.

„Cifra este undeva în jur de 12.000 de medici, din ceea ce-mi amintesc eu, în această situație. Știm că avem medici care pleacă doar în momentul în care ei solicită certificatul de conformitate, știm în același timp că aceste certificate de conformitate se eliberează nu numai medicilor care pleacă din sistem, ci și celor care se pregătesc, sau care doresc să aibă acest certificat în situația în care doresc să plece”, a mai spus Bodog.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro