Mergi la conţinutul principal

"Ministrul Justitiei sa faca publice motivele care au stat la baza propunerii de revocare a domnului procuror Doru Tulus"

Tot ieri am primit la redactie un comunicat din partea a cinci asociatii importante, prin intermediul carora magistratii judecatori condamna in termeni duri "tendinta de control total, arbitrar si nemotivat asupra organizarii administrative a unei structuri deosebit de importante a autoritatii judecatoresti". Iata continutul integral al comunicatului:
Ne exprimam profunda ingrijorare asupra modalitatii in care ministrul Justitiei a propus revocarea domnului procuror Doru Tulus din functia de conducere de la DNA, pe care o gasim discretionara, alarmanta si inacceptabila: este discretionara, intrucit ministrul Justitiei abuzeaza de dreptul sau, printr-o interpretare subiectiva si superficiala a textelor de lege, fara a oferi o motivare bazata pe verificarea performantei profesionale si manageriale a procurorului in cauza; este alarmanta, intrucit reprezinta un gest clar de initiativa de control politic al luptei impotriva coruptiei; este inacceptabila, intrucit constituie o ingerinta nepermisa si arbitrara in organizarea si functionarea Ministerului Public, precum si o atingere a independentei procurorului, asa cum este el consacrat prin art. 3 din Legea nr. 303/2004 republicata.
Atragem atentia ca autoritatea constitutionala a ministrului Justitiei asupra procurorilor trebuie sa se limiteze la respectarea statutului acestora, cel de independenta, in spiritul Recomandarii (2000)19, privind rolul procurorului in justitia penala, adoptata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei la data de 06.10.2000, recomandare semnata si de Romania. Aceasta prevede urmatoarele: guvernul, in raport cu procurorii, trebuie sa-si exercite puterile intr-un mod transparent si in conformitate cu dreptul intern si principiile internationale; desfasurarea carierei, promovarea si mobilitatea membrilor ministerului public trebuie sa se bazeze pe criterii transparente si obiective cum ar fi competenta si experienta ;
procedura de indepartare a procurorilor din functie trebuie sa garanteze o evaluare echitabila si obiectiva.
Aceste recomandari asigura ca statul de drept si, implicit, o justitie independenta pot fi realizate in mod necesar fara amestecul politicului.

"Este inadmisibil ca un reprezentant al puterii executive sa solicite instantelor condamnari cu executare ale inculpatilor"

Solicitam ferm:
1. Ministrul Justitiei sa faca publice motivele care au stat la baza propunerii de revocare a domnului procuror Doru Tulus. Opinia publica si corpul judecatorilor si procurorilor au dreptul sa cunoasca argumentele cu care un politician, fie el si ministrul Justitiei, isi justifica tendinta de control total, arbitrar si nemotivat asupra organizarii administrative a unei structuri deosebit de importante a autoritatii judecatoresti.
2. Ministrul Justitiei sa isi revoce actul administrativ, lipsit de orice logica institutionala intr-un stat de drept, subliniind o data in plus ca se impune o evaluare obiectiva si serioasa a performantelor pe care DNA le-a realizat, si nu decizii de moment, emotionale.
3. Ministrul Justitiei sa evite imixtiuni in puterea judecatoreasca cum sunt cele legate de aprecieri asupra condamnarilor date de instante pentru fapte de coruptie sau asimilate acestora. Este inadmisibil ca un reprezentant al puterii executive sa solicite instantelor condamnari cu executare ale inculpatilor trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, intrucit individualizarea judiciara a pedepselor este unul din atributele esentiale ce tin de independenta judecatorului.
4. Solicitam colegilor procurori sa dezvaluie public orice incercare de influentare a anchetei pe care acestia o au in derulare, din partea oricui ar veni.
5. Fata de declaratiile procurorului-sef Daniel Morar cu privire la influentele pe care ministrul Justitiei le-ar fi exercitat asupra sa, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa se autosesizeze in vederea apararii independentei procurorilor cu privire la care au aparut suspiciuni.
6. In raport cu actiunile si declaratiile actualului ministru al Justitiei, pe care le consideram extrem de grave la adresa independentei justitiei, cerem Consiliului Superior al Magistraturii ca in virtutea rolului de garant al independentei justitiei sa se sesizeze din oficiu si sa se pronunte daca independenta judecatorilor si procurorilor a fost incalcata prin aceste actiuni si declaratii.
7. Chemam toti actorii cu putere de decizie in justitie, dar si societatea civila la o discutie rationala, nepartizana care sa aiba ca obiect un proiect de lege privind rolul si rostul procurorilor in sistemul autoritatilor judecatoresti, statutul acestora. In acest sens, solicitam ministrului Justitiei ca, in virtutea rolului sau de initiator al problemelor de politici publice, sa declanseze fara intirziere aceasta dezbatere publica atit de necesara pentru realizarea si garantarea unei justitii independente.

Societatea pentru Justitie (SoJust)
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania
Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Independentei Judecatorilor din Bihor
Forumul Judecatorilor din Oltenia
Asociatia Magistratilor din Romania - Filiala Cluj

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu