* unul dintre obiectivele vizitate, vineri, de ministrul Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke, a fost Biserica ”Buna Vestire” a Parohiei mixte Româno-Elene, reabilitată printr-un proiect pe fonduri europene și bani de la nivel guvernamental * Cseke s-a arătat mai mult decât încântat de modul în care se prezintă clădirea istorică * acesta a sugerat că ar trebui căutate soluții și pentru restaurarea picturilor din interior, tot pe bani de la Uniunea Europeană
Unul dintre monumentele istorice ale orașului Brăila, Biserica Greacă, a primit laude din partea ministrului Dezvoltării, Attila-Zoltan Cseke. Acesta s-a aflat, vineri, la Brăila, într-o vizită de lucru în timpul căreia a mers la mai multe obiective. Printre acestea s-a numărat și Biserica ”Buna Vestire” Brăila (Parohia mixtă Româno-Elenă), care în ultimii ani a făcut parte dintr-un proiect prin Programul Operațional Regional (POR) privind consolidarea, restaurarea, conservarea și punere sa în valoare. Ministrul s-a arătat total impresionat de aspectul bisericii, (preot paroh Doru Sima) proaspăt pusă la punct. Acesta chiar a ținut să precizeze că a vizitat monumentul istoric pentru prima oară și a făcut recomandări și pentru alți posibili vizitatori.
”Am fost la Biserica «Buna Vestire» pe care nu o văzusem decât în poze acum câteva zile, știind că vin aici. Este o biserică foarte frumoasă! Chiar impresionantă! Lucrările sunt finalizate. Practic s-au luat de acolo și scările de către constructor. Finanțarea a fost de 21,4 milioane lei și eu cred că va intra - chiar dacă a fost și până acum -, în circuitul turistic, fiind un punct turistic important al Brăilei. Chiar e de vizitat. Acum, nu dumneavoastră, brăilenilor, v-o recomand, pentru că o știți. Dar e o clădire foarte foarte frumoasă”, a declarat Cseke, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Prefectura Brăila.
Ministrul a recunoscut că a fost rugat să ajute într-un fel și la restaurarea picturilor din biserică, element care nu a intrat în proiectul POR. Cseke a precizat că nu poate promite nimic, însă a ținut să îndemne responsabilii să încerce accesarea de fonduri europene în acest sens.
”Evident, am discutat acolo pentru a găsi soluții – acum, eu nu pot să promit acest lucru pentru că este legat de proiecte și evident, pe fonduri europene trebuie să se orienteze – legat de picturile care există și care nu au fost incluse în acest proiect. Dar ar trebui restaurate în mod categoric”, a conchis sursa citată.
În timpul vizitei sale la Biserica Greacă, ministrul Dezvoltării, a avut parte de un tur complet și a fost condus și până la locul de unde izvorăște Izvorul Tămăduirii.