Proiectele au fost afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si se vor afla in dezbatere publica o luna, timp in care vor putea fi aduse sugestii si amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate si, dupa caz, integrate in proiect. Dupa definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentara, pentru a putea fi supus votului, a anuntat Adomnitiei.
Proiectele de legi au fost definitivate in acest an, in urma discutiilor dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), ai sindicatelor si cei ai comunitatii academice. Pachetul legislativ contine Legea Invatamintului Preuniversitar, Legea Invatamintului Superior si Statutul Personalului Didactic.
Ministrul a vorbit despre noua structura a invatamintului preuniversitar, facind mentiunea ca invatamintul obligatoriu se va extinde de la zece la 13 ani, incepind cu educatia timpurie de la 2-3 ani.
Structura invatamintului preuniversitar cuprinde educatia timpurie - care se imparte in ante-prescolara (0-3 ani), invatamint prescolar - cu cele trei grupe (3-6 ani), primar - cinci clase structurate in clase pregatitoare si clasele I-IV, gimnazial - care este secundar inferior si cuprinde cinci clase, respectiv V-IX, liceal - care este secundar superior si care cuprinde trei sau patru clase, respectiv a X-a XII/XIII, cu mentiunea ca educatia profesionala face parte din invatamintul liceal, filiera tehnologica. Ultimul este invatamintul tertiar non-universitar, care cuprinde invatamintul postliceal cu - una-trei clase.