Suprafata care va fi insamintata cu porumb in primavara acestui an este estimata la 2,67 milioane de hectare, fata de 2,11 milioane de hectare anul trecut, in timp ce terenurile cultivate cu floarea-soarelui vor totaliza circa 867.000 de hectare, fata de cele aproximativ 831.000 hectare de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Insamintatul porumbului incepe in luna aprilie-mai, in functie de vreme, iar floarea-soarelui este cultivata in perioada 25 martie-5 aprilie.
Cresterea suprafetelor cultivate cu porumb si floarea-soarelui ar ajuta la redresarea productiei agricole, dupa ce seceta a redus semnificativ recolta in anul trecut. Astfel, productia de porumb a totalizat in 2007 circa 3,7 milioane de tone, reprezentind mai putin de jumatate din nivelul anului precedent, dar si cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani. Recolta de floarea-soarelui a fost de asemenea cea mai redusa de dupa 1990, totalizind aproape 519.000 de tone.
Agricultorii nu sint insa la fel de optimisti ca Ministerul Agriculturii, intrucit intimpina mai multe probleme in aceasta campanie de primavara, cum ar fi cantitatea redusa de saminta, care ar acoperi jumatate din necesitati, cit si pretul ridicat al acesteia.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, productia de saminta de porumb destinata acestei campanii de primavara, la fel ca si in cazul altor culturi, a fost diminuata, totalizind circa 22.000 de tone. La floarea-soarelui cantitatea disponibila este de 3.180 de tone.
"Firmele specializate fac eforturi pentru a importa cantitati importante de saminta din tarile UE si din afara UE pentru a asigura necesarul de saminta", a declarat Gheorghe Hedesan, director in Ministerul Agriculturii.
Scumpirea motorinei, prin cresterea accizei, este de asemenea o problema, avind in vedere ca nivelul sprijinului a ramas acelasi ca si anul trecut, de un leu pe litru. De altfel, agricultorii au solicitat reducerea accizei pentru motorina folosita in agricultura, dar o masura in acest sens nu a fost deocamdata adoptata.
In ceea ce priveste sprijinul financiar pentru campania de primavara, fermierii spera sa primeasca subventia pe hectar din fonduri UE, de circa 50 euro, cit mai curind, pentru a o folosi in aceasta primavara. Nu exista insa certitudini privind data la care vor fi platite subventiile. Initial, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura estima ca va incepe platile in decembrie, data fiind mutata ulterior la sfirsitul lunii februarie-inceputul lunii martie. Si acest termen ar putea sa nu fie respectat, premierul Calin Popescu Tariceanu declarind vineri, la Galati, ca platile vor incepe in aprilie.
De altfel, incertitudinea privind sprijinul pe care il primesc este o alta nemultumire a agricultorilor, care se pling ca nu isi pot face "socotelile", pentru ca nu stiu citi bani vor primi si cind ii vor primi.
Agricultorii au intimpinat probleme si la insamintarile din toamna, insa atunci au beneficiat de subventia sub forma de bonuri valorice, acordata ca si compensatie dupa seceta.
Suprafata cultivata cu griu, cea mai importanta cultura de toamna, a crescut la 2,15 milioane de hectare, de la circa doua milioane de hectare in anul precedent.